index liedjes
muziek The Monkees - I’m a Believer (1966)

Een groep die bij elkaar wordt gezocht. Tegenwoordig gebeurt dat regelmatig, maar eind jaren zestig was dit een tamelijk nieuw fenomeen. Naar aanleiding van de film ‘A Hard Days Night’ van The Beatles ging een aantal televisiemakers op zoek naar vier mannen die gezamenlijk een band moesten vormen voor een televisieserie.
Volgens de advertentie uit 1965 werd gezocht naar ‘Four insane boys’. Hoewel ze een band moesten spelen en ook daadwerkelijk zouden vormen, kozen de makers voor twee mannen zonder muziekervaring. In september verscheen ‘The Monkees’ voor het eerst op de buis en werd een succes. Hetzelfde gold voor de gelijknamige band, die dus echt een succesvolle popgroep werd.
Micky Dolenz en Davy Jones waren meer acteur dan muzikant, terwijl Michael Nesmith en Peter Tork wel een muzikale achtergrond hadden. Dat maakte niet uit, want de mannen hoefden hun muziek niet zelf in te spelen. Alleen hun stemmen werden gebruikt voor de liedjes. Sessiemuzikanten deden in de studio de rest.
,,Ik was een acteur die een muzikant speelde’’, vertelde Dolenz in 2007 aan Paste Magazine. Hij was drummer van The Monkees, hoewel hij daarvoor nog nooit een drukstok had aangeraakt. ,,De muziek uit de show werd zo populair dat we ineens de groep werden waarvan we net hadden gedaan dat we die waren.’’
Hun grootste hit was het aanstekelijke ‘I’m a Believer’ dat eind 1966 verscheen. Net als veel andere liedjes van de band was dit geschreven door iemand die later een grote naam zou worden: Neil Diamond. ,,Het was bedoeld voor mijn eerste album, maar Donny Kirshner hoorde ‘Cherry, Cherry’ op de radio en riep: zoiets wil ik ook voor The Monkees’’, vertelde hij in 2008 aan Mojo Magazine.
,,Hij belde mijn producent en vroeg of ik meer van die liedjes had. Zij kozen onder meer ‘I’m a Believer’ voor de band en scoorden er een enorme hit mee. Mijn platenbaas was des duivels, ik zat er minder mee. Ik moest mijn huur betalen en The Monkees verkochten heel veel platen.’’
‘I’m a Believer’ - waarvoor de leadzang werd ingezongen door ‘drummer’ Micky Dolenz - bereikte wereldwijd de toppositie van de hitlijsten, waaronder in Amerika, Engeland en Nederland. De televisieshow hield het twee seizoenen vol, maar de band bleef met tussenpozen bestaan. The Monkees scoorden hits als ‘Last Train to Clarksville’, ‘Pleasant Valley Sunday’ en ‘Daydream Believer’. Dolenz en Tork toerden dit jaar nog als The Monkees door Canada.
Index liedjes