index liedjes
muziek Otis Redding - (Sittin’ On) The Dock of the Bay (1968)

,,This is my first No. 1 record. It’s the biggest song I ever had’’, zou Otis Redding eind november 1967 hebben gezegd tegen platenbaas Jim Stewart van Stax Records. De zanger was in de jaren daarvoor groot geworden in de soulwereld, maar was met een nieuw liedje een andere weg ingeslagen. Stewart was niet enthousiast. Hij miste de soul in het nummer en dat was juist wat Otis Redding groot had gemaakt.
Op 22 november nam Redding een eerste versie van ‘(Sittin’ On) The Dock of the Bay’ op met gitarist en producer Steve Cropper. Het was niet de definitieve versie, maar desondanks voelde de zanger aan dat dit iets voor hem was.
Hij had eerder een eigen stempel gedrukt op de moderne soulmuziek met nummers als ‘Mr Pitful’, Stones-cover ‘Satisfaction’ en ‘Respect’. Zijn succes beperkte zich echter tot de soulwereld. Geďnspireerd door Bob Dylan en The Beatles schreef hij een nummer waarmee hij een nieuw publiek wilde bereiken.
,,Ik wist dat dit hem was’’, vertelde Cropper later in een interview. ,,Het was gewoon een geweldig nummer. We wisten dat we eindelijk het nummer hadden waarmee hij de stap zou kunnen maken naar de popmarkt.’’
Op 7 december namen zij een tweede versie op in de Stax Studio’s in Memphis Tennessee. Het idee voor ‘(Sittin’ On) The Dock of the Bay’ was ontstaan toen Otis Redding in juni 1967 verbleef in een boothuis in Sausalito, tegenover de baai van San Francisco. Hij zag daar schepen binnenkomen en vertrekken en schreef de eerste regels van de tekst:

Sittin’ in the morning sun
I’ll be sittin’ when the evening comes

Samen met Cropper schreef hij het nummer - met persoonlijke overpeinzingen - af. Toen ze het hadden opgenomen, was de tekst nog niet helemaal klaar. Het laatste stuk verving Redding daarom door gefluit. De bedoeling was om het nummer later definitief af te ronden.
Zo ver kwam het niet. Na een optreden in Wisconsin op 10 december 1967 crashte zijn vliegtuig. Eén passagier overleefde de ramp, de andere vijf kwamen om het leven. Waaronder de zanger zelf, die pas 26 was.
Cropper ging meteen erna met de opname van ‘(Sittin’ On) The Dock of the Bay’ aan de slag en op 8 januari 1968 werd het op single uitgebracht. Otis Redding had een vooruitziende blik gehad. Hij was de eerste zanger die postuum een nummer 1 hit scoorde in de Verenigde Staten.
Index liedjes