index liedjes
muziek Owen Paul - My Favourite Waste of Time (1986)

Een one hit wonder, zo mag je Owen Paul wel bestempelen. Uit het niets scoorde deze Schot in 1986 een enorme hit met ‘My Favourite Waste of Time’.
Een guilty pleasure, zo u wilt. Maar destijds, na een gedwongen ziekenhuisopname van twee en halve week, was de maxi-single van dit nummer het cadeau dat ik wilde hebben. Ik had blijkbaar behoefte aan vrolijke liedjes, want ook ‘Holiday Rap’ van MC Miker G en DJ Sven behoorde destijds tot mijn favorieten.
Owen Paul - ooit voetballer bij Celtic - werd door de Sex Pistols geďnspireerd om de muziek in te gaan. Hoewel hij rockmuziek wilde maken, brak hij door met een popliedje: ‘My Favourite Waste of Time’, een cover van Marshall Crenshaw uit 1979.
In een interview met AnneCarlini.com vertelde hij hoe dat kwam: ,,Dat ging echt helemaal per ongeluk. Ik had een studio geboekt om nieuw materiaal op te nemen. Op de avond voordat we gingen opnemen, bekeek ik een documentaire over Bette Midler. Zij zong ongeveer 20 seconden van dat liedje. Ik raakte geobsedeerd en draaide dat stukje steeds opnieuw af.’’
De ochtend erna werden de plannen omgegooid. Hij herschreef het oorspronkelijke liedje, voegde enkele nieuwe tekststukjes toe. Diezelfde dag werd ’My Favourite Waste of Time’ opgenomen.
Rockzanger Owen Paul McGee scoorde een enorme hit met dit ultieme popliedje. In Nederland belandde de single op de zesde plek van de Top 40. Het succes maakte hem echter niet gelukkig: ,,Het moment waarop ik het liedje inleverde bij mijn platenmaatschappij, wist ik dat het een fout was. Ik heb mezelf eigenlijk in mijn voet geschoten.’’
Want de platenmaatschappij wilde meer van hetzelfde, terwijl de zanger zijn eigen richting wilde bepalen. Na een jaar van succes, maar ook van vechten tegen de bierkaai, trok hij zich gedesillusioneerd terug uit de muziekwereld. ,,It was going in a direction I didn't want. It felt to me as if it was killing what I had to offer’’, vertelde hij later in een interview met de BBC.
Jaren hoorde de wereld niets van Owen Paul, tot in 2002 een cd verscheen onder zijn volledige naam Owen Paul McGee. Tegenwoordig speelt hij in de Ex-Simple Minds, een band waarin ook zijn broer Brian speelt. Hij was een van de oorspronkelijke oprichters van de Simple Minds.
Een hit scoorde Owen Paul na ‘My Favourite Waste of Time’ nooit meer, maar of hij daar mee zit, is maar de vraag.

Index liedjes