index liedjes
muziek Madonna - Papa don’t preach (1986)

Controversieel is Madonna altijd geweest en nog steeds schuwt zij het niet om spraakmakend te zijn. Het is daarom niet verwonderlijk dat zij zich vrijwel direct aangesproken voelde tot ‘Papa don’t preach’, een liedje dat door songschrijver Brian Elliot werd omgeschreven als ‘a love song, maybe framed a little bit differently’.
De songschrijver liet zich inspireren door gesprekken tussen schoolmeisjes die hij had opgevangen. ‘Papa don’t preach’ gaat over een meisje dat ontdekt dat ze zwanger is van haar vriendje. Tegenover haar strenge vader houdt ze vol dat zij de baby wil houden en met haar vriendje wil trouwen.

The one you warned me all about?
The one you said I could do without?
We’re in an awful mess, and I don’t mean maybe - please

Madonna, op dat moment bezig met haar derde album ‘True Blue’, wist meteen dat ze dit liedje wilde opnemen, al voorvoelde ze dat de inhoud tot ophef zou leiden. Voor de release liet zij in een interview weten dat haar nieuwe single een boodschap had die iedereen verkeerd zou begrijpen.
Tegenover The New York Times verklaarde Madonna: ,,Mensen zullen denken dat ik tienermeisjes adviseer om zwanger te raken. Aanvankelijk vond ik het ook een rare tekst, maar toen bedacht ik dat het liedje eigenlijk over een meisje gaat dat een beslissing neemt in haar leven. Ze heeft een goede band met haar vader en wil dat zo houden. Eigenlijk zegt ze: ik hou van jou, maar ook van het kindje dat in mij groeit. Voor mij gaat het over de viering van het leven.’’
‘Papa don’t preach’ zorgde in 1986 inderdaad voor ophef. Was dit een anti abortus liedje? Zette Madonna aan tot tienerzwangerschappen? Of stimuleerde ze juist het gebruik van voorbehoedsmiddelen?
De single werd vergezeld door een videoclip van James Foley met een opvallend nieuw uiterlijk voor Madonna, inclusief ultrakort blond kapsel. Het werd haar vierde nummer 1 hit in Amerika. In Nederland kwam de single tot de tweede plaats. Het liedje heeft een opvallend klassiek intro, dat het strenge gezag van de vader zou symboliseren.
In 2009 vertelde Madonna aan Rolling Stone Magazine dat ‘Papa don’t preach’ destijds in haar persoonlijk zeitgeist paste: ,,In opstand komen tegen autoriteiten, of het nou de Paus was van de Katholieke kerk is of mijn vader en zijn conservatieve dominantie. Met ‘Papa don’t preach’ kun je zo veel kanten op, daarom vond ik het zo’n geweldig liedje.’’
Index liedjes