index liedjes
muziek Roy Orbison - Oh, Pretty Woman (1965)

Er zijn mensen die denken dat zanger Roy Orbison blind was. Komt door de donkere bril die hij altijd droeg. Dit handelsmerk was per toeval ontstaan. ,,Toen ik naar Engeland kwam voor die tournee met The Beatles was ik mijn gewone bril vergeten en heb toen voortdurend met een zonnebril opgelopen’’, vertelde hij tegen Oor.
Die bril hoorde bij hem, net als een aantal van zijn bekendste hits, waaronder ‘Oh, Pretty Woman’ en ‘Only The Lonely’. Dat eerste nummer schreef hij samen met liedjesschrijver Bill Dees, met wie hij eerder ‘It’s Over’ had geschreven. Veel tijd hadden de heren niet nodig om deze legendarische hits te schrijven, want in hetzelfde interview onthulde Orbison dat ‘Oh Pretty Woman’ in twintig tot dertig minuten werd geschreven.
In het liedje bezingt Orbison een mooie vrouw die hij op straat tegenkomt. Hij vraagt zich af of zij net zo eenzaam is als hij en hoopt dat ze aandacht aan hem zal besteden. Dan draait zij zich om:

What do I see
Is she walking back to me
Yeah, she's walking back to me
Oh, oh, pretty woman

Het liedje ontstond toen Orbison en Dees bij hem thuis aan het schrijven waren. Toen zijn vrouw Claudette kwam zeggen dat ze ging winkelen, vroeg de zanger of ze geld nodig had. ,,A pretty woman never needs any money’’, zou Dees gezegd hebben. Orbison had spontaan de beroemde openingsregel: ‘Pretty woman walking down the street’.
Dees begon met zijn handen op tafel te drummen en al snel hadden ze hun liedje klaar. ,,Een geweldig liedje’’, vertelde Dees in het boek ‘1000 UK #1 Hits’ van Jon Kutner en Spencer Leigh. ,,Vanaf het moment waarop ik begon te drummen met mijn handen, hoorde ik haar hakken op de stoep tikken. Click, click, de pretty woman walking down the street, in een gele jurk en rode schoenen.’’
Ze schreven het op een vrijdag in 1964, een week later werd het opgenomen en de week daarna kwam de single uit. ‘Oh, Pretty Woman’ leverde Roy Orbison een nummer 1 hit op in verschillende landen. In 2000 kwam het weer in de belangstelling omdat het de inspiratie vormde voor de film ‘Pretty Woman’ met Richard Gere en Julia Roberts.
Claudette vormde de inspiratie voor het liedje, maar hun sprookje liep niet mooi af. Zijn vrouw kwam twee jaar na de release van de single om bij een motorongeluk. Roy Orbison zelf overleed in 1988.Index liedjes