index liedjes
muziek Prince and the Revolution - Kiss (1986)

You don’t have to be rich
To be my girl
You don’t have to be cool
To rule my world
Ain’t no particular sign I’m more compatible with
I just want your extra time and your
Kiss

Aanstekelijk, funky, sexy en excentriek. ‘Kiss’ is typisch zo’n Prince liedje. Het nummer - een van zijn grootste hits - verscheen op 5 februari 1986. Aanvankelijk zag de platenmaatschappij er geen single in, maar zoals vaker zag His Royal Badness dat anders.
Aanvankelijk had Prince het liedje overigens niet voor zichzelf in gedachte. Hij had het nummer geschreven als een akoestisch, bluesy liedje. De demo die hij opnam tijdens de voorbereiding op zijn album ‘Parade’ duurde amper één minuut. Hij besloot het daarop te schenken aan Mazarati.
Deze groep werd opgericht door Mark Brown, bassist van de begeleidingsband van Prince, The Revolution. Mazarati stond onder contract bij Paisley Park, het platenlabel van Prince. Mazarati bouwde ‘Kiss’ samen met produceren David Z. om tot een funky nummer. Ze lieten het resultaat horen aan de schepper van het liedje.
Die kreeg spijt van zijn schenking en vroeg ‘Kiss’ terug. Prince nam vervolgens nieuwe vocalen op, voegde een gitaarbreak in het refrein toe en zijn definitieve versie van ‘Kiss’ was klaar. Als dank voor hun werk bleef de achtergrondzang van Mazarati intact.
Het nummer werd toegevoegd aan ‘Parade’, het achtste album van Prince dat in 1986 verscheen. De singleversie is iets langer dan de albumversie, omdat die meteen overloopt in het volgende liedje op de plaat, ‘Anotherloverholenyohead’.
Dat Prince wel en Warner geen single zag in ‘Kiss’ was een voorbode van de conflicten die hij later met zijn maatschappij zou uitvechten. Hij kreeg het gelijk aan zijn zijde toen ‘Kiss’ hem na ‘When Doves Cry’ en ‘Let’s Go Crazy’ zijn derde nummer 1 hit in de Verenigde Staten opleverde.
De bijbehorende videoclip werd geregisseerd door fotograaf/regisseur Rebecca Blake. Naast de zanger zelf zien we gitariste Wendy Melvoin. Zij was ook lid van The Revolution en scoorde in de jaren tachtig met Lisa Coleman enkele hits als duo Wendy & Lisa (‘Waterfall’, ‘Lolly Lolly’).
De videoclip bij ‘Kiss’ heeft overigens een Nederlands tintje: de gesluierde danseres in het filmpje is Monique Mannen. Het was Blake die haar benaderde. Na het overlijden van Prince zei Mannen tegen RTL Boulevard: ,,Destijds nam ik onze samenwerking en de ervaring voor kennisgeving aan, maar na zijn dood besefte ik: Wow, dat was ik. Met Prince!’’Originele clip op de website van Rebecca Blake.

Index liedjes