index liedjes
muziek Johnny Cash - Ring of Fire (1963)

‘Love is like a burning ring of fire’, luidde een onderstreepte regel in een boek met gedichten van de oom van June Carter. Samen met Merle Kligore schreef zij een lied waarbij zij zich liet inspireren door deze regel en door haar gevoel voor countryzanger Johnny Cash.

The taste of love is sweet
When hearts like ours meet
I fell for you like a child
Oh, but the fire went wild

Johnny Cash was in deze periode getrouwd. Hij en June Carter waren slechts vrienden, al ging die duidelijk verder dan een gewone vriendschap. De zanger was verslaafd aan drank en pillen en vertoonde vluchtgedrag. Desondanks was de destructieve ‘man in black’ onweerstaanbaar voor Carter, met wie zij vele duetten zong.
Aanvankelijk werd ‘(Love’s) Ring of Fire’ op de plaat gezet door de zus van June, Anita Carter, maar het werd geen hit. Al bij de eerste keer dat hij haar versie hoorde, zou Johnny Cash hebben gezegd: ,,Ik geef je vijf, zes maanden. Als het dan geen succes is, ga ik het nummer op mijn manier opnemen.’’
Na die eerste luisterbeurt, vertelde hij ook dat er naar zijn idee Mexicaanse hoorns in moesten. Die gedachte was tot hem gekomen tijdens een droom. Op 25 maart 1963 nam Johnny Cash zijn ‘mariachiversie’ op. De titel werd nu simpelweg ‘Ring of Fire’.
In 1967 waren Johnny Cash en June Carter allebei gescheiden en een jaar daarna trouwden ze met elkaar. Zij was zijn grote liefde en de vrouw die ervoor had gezorgd dat hij van zijn verslavingen af kwam. In 2003 overleed June. Zij en Cash waren 35 jaar getrouwd geweest.
Zijn eerste vrouw beweerde in 2007 overigens in haar biografie dat niet June, maar Johnny Cash zelf de schrijver van ‘Ring of Fire’ was. Cash gunde Carter volgens zijn eerste echtgenote slechts de credits omdat zijn ‘collega’ het geld nodig had.
Hoe dan ook ‘Ring of Fire’ werd een hit en reikte onder meer tot de toppositie in de Amerikaanse countryhitlijst. In 1999 zette June haar versie op de plaat voor haar tweede solo-album ‘Press On’.
Toen jaren later een verzoek kwam van een bedrijf om het te gebruiken in een commercial voor een middel tegen aambeien, werd dit door dochter Roseanne Cash tegengehouden. ,,Het gaat over de kracht van liefde en dat is wat het nummer altijd voor mij heeft betekend en wat het altijd zal betekenen voor de familie Cash.’’
Index liedjes