index liedjes
muziek Bruce Springsteen - The River (1980)

‘The River’ is een van de bekendste en meeste gedraaide songs uit het enorme oeuvre van Bruce Springsteen, maar in zijn thuisland werd de song nooit als single uitgebracht. In Nederland kwam de single tot een twaalfde plaats in de Top 40.
‘The River’ is de titeltrack van het gelijknamige dubbelalbum uit 1980, waarmee hij gestaag verder kon bouwen aan de reputatie die hij na zijn eerste vier lp’s had neergezet. Vooral ‘Born To Run’ (1975) was succesvol, maar zijn definitieve commerciële doorbraak zou pas in 1984 komen met ‘Born In The USA’.
In 1979, na ‘Darkness On The Edge Of Town’, wilde Springsteen vooral liedjes maken met meer inhoud. Hij wilde het verhaal vertellen van de gewone Amerikaan. Liedjes over het echte leven. Hij vond dat zijn liedjes moesten klinken alsof je in een kroeg zit te luisteren naar het ellendige levensverhaal van een anonieme kerel op de barkruk naast je.
Tijdens een concert op 22 september 1979 in Madison Square Garden - tegen het gebruik van kernenergie - speelde Bruce Springsteen met zijn E Street Band voor het eerst ‘The River’, een song die ze kort daarvoor in de studio hadden opgenomen.
Het lied gaat over een jonge man wiens leven aan het eind van zijn tienerjaren gesetteld is als hij met zijn zwangere vriendin trouwt en in de bouw gaat werken. De titel verwijst naar de zwempartijen met zijn vriendin, maar de rivier is ook een metafoor voor de dromen van een jonge man, waarvan nooit iets terecht is gekomen.

Now those memories come back to haunt me, they haunt me like a curse
Is a dream a lie if it don’t come true
Or is it something worse that sends me
Down to the river though I know the river is dry
Down to the river, my baby and I
Oh down to the river we ride

Springsteen liet zich bij het schrijven van de tekst inspireren door het nummer ‘Long Gone Lonesome Blues’ van Hank Williams.
De belangrijkste inspiratiebron was echter zijn zwager, die zijn baan kwijtraakte na de ineenstorting van de bouwindustrie in het New Jersey van de jaren zeventig: ,,Ik zag hoe hij zijn goede baan verloor en vervolgens moest sappelen om rond te komen. Hij heeft er geen moment over geklaagd. Toen mijn zus het nummer voor het eerst hoorde, kwam ze backstage, omhelsde me en zei: dat is helemaal mijn leven.’’
Index liedjes