index liedjes
muziek Skik - Op Fietse (1997)

Vanaf de eerste tonen ben je verkocht. Het in dialect gezongen ‘Op Fietse’ van Skik heeft zo’n aanstekelijke melodie, dat je helemaal meegaat in de fietstocht van frontman Daniël Lohues door het Drentse landschap.

Wie döt mij wat, wie döt mij wat
Wie döt mij wat vandage ‘k
Heb de banden vol met wind
Nee ik heb ja niks te klagen
Wie döt mij wat, wie döt mij wat
Wie döt mij wat vandage
‘k zol haost zeggen, jao het mag wel zo

Schijn bedriegt overigens, zoals blijkt uit een interview dat Lohues had met Trouw, waarin hij onder meer terugkeek op de meest succesvolle single van zijn band: ,,Mensen zeggen vaak dat Skik van die vrolijke muziek is, maar het meeste is helemaal niet zo vrolijk. ‘Op Fietse’, dat zegt eigenlijk: eindelijk heb ik eens de wind in de rug, wie doet mij vandáág wat.’’
De band Skik, geformeerd rond singer/songwriter Lohues (1971), debuteerde in 1994 tijdens een streektaalfestival in Emmen. Niet verrassend, want de band zong in het Drentse dialect. De doorbraak kwam drie jaar later met hun cd ‘Niks is zoas ’t lek’ en vooral met de single ‘Op Fietse’. Lohues baseerde het nummer op een fietstocht die hij maakte vanuit zijn woonplaats Erica door het Drentse landschap.
Het nummer kwam niet verder dan plek 34 in de Mega Top 50, maar heeft zich op de een of andere manier toch in ons collectieve geheugen en in de jaarlijkse Top 2000 genesteld. Komt vast doordat het zo aanstekelijk is, maar dat Calvé pindakaas en ING het gebruikten in reclamespots zal ook meegewerkt hebben.
In 2005 werd ‘Op Fietse’ zelfs gekozen tot het beste Drentse liedje ooit. De plaatselijke VVV greep het succes van het nummer aan voor een heuse ‘Op Fietse Fietstocht’, waardoor toeristen letterlijk in het spoor van Lohues door het Drentse landschap kunnen toeren. De tocht is 71,18 kilometer lang en volgens een aanbeveling op route.nl ‘echt een hele mooie route!’.
Als band bracht Skik nog een aantal cd’s uit, maar daarna ging troubadour Daniël Lohues solo verder. Tevens schreef hij liedjes voor anderen, zoals Paul de Leeuw, Guuw Meeuwis en Rob de Nijs. De kans dat hij ooit nog muziek zal maken met Skik, achtte hij volgens in interview met het Algemeen Dagblad niet groot: ,,Waarom zou ik? Skik, dat deed ik 20 jaar geleden. Dat was toen. Waarom zou ik dat gaan herhalen?’’
Index liedjes