index liedjes
muziek Peter Gabriel - Sledgehammer (1986)

Toen in 1987 de MTV Video Music Awards werden uitgereikt, won Engelsman Peter Gabriel het recordaantal van negen awards. Hij kreeg deze prijzen voor de videoclip bij zijn grootste hit ‘Sledgehammer’, afkomstig van zijn vijfde soloalbum ‘So’ uit 1986.
Eerder maakte Gabriel deel uit van Genesis, maar in 1975 besloot hij uit deze band te stappen en solo verder te gaan. Zijn eerste vier solo-albums droegen de naam ‘Peter Gabriel’. Pas bij zijn vijfde langspeler week hij hier vanaf. ‘So’ werd zijn meest succesvolle album ooit, met nummers als ‘Red Rain’, ‘Big Time’, ‘Don’t Give Up’ en ‘Sledgehammer’. Dat laatste nummer is nog steeds zijn grootste hit, met onder meer een nummer 1 notering in Amerika.
Gabriel liet zich voor ‘Sledgehammer’ inspireren voor soulmuziek uit de jaren zestig. Als tiener luisterde hij graag naar deze muziek, met name die van Otis Redding. ,,Veel mensen dachten later dat we ‘Sledgehammer’ puur hadden opgenomen om een hit te scoren, maar zo is dat helemaal niet gegaan’’, vertelde hij tegen Rolling Stone Magazine.
,,Het was bassist Tony Levin die me later vertelde dat hij al bezig was zijn tas in te pakken toen ik hem terug riep de studio in. ‘Ik heb een idee, waar we misschien iets mee kunnen voor de volgende plaat’, zei ik tegen hem. Het was laat, maar we gingen door en alles klopte op een bepaald moment. Dat was ‘Sledgehammer’.’’ Op het nummer is onder het Amerikaanse blazersensemble The Memphis Horns te horen. De tekst van het funky ‘Sledgehammer’ zit vol verwijzingen naar seks:

You could have a big dipper
Going up and down, all around the bends
You could have a bumper car, bumping
This amusement never ends

‘Sledgehammer’ werd een hit en het succes kan niet worden losgezien van de meer dan opvallende videoclip, die werd geregisseerd door Stephen R. Johnson. Hij maakte eerder ook de video bij het nummer ‘Road To Nowhere’ van Talking Heads. De clip bevat allemaal bijzondere animatietechnieken, die onder meer werden verzorgd door de Aardman Studio’s. Deze studio zou later furore maken met onder meer de Wallace & Gromit films.
De clip werd niet alleen veel vertoond op muziekzenders als MVT, het aantal MTV Video Music Awards dat de clip won is tot op de dag van vandaag onovertroffen. ,,Ik denk dat de videoclip er echt voor heeft gezorgd dat ik een nieuw publiek wist te bereiken’’, gaf Peter Gabriel in Rolling Stone toe.
Index liedjes