index liedjes
muziek Nirvana - Smells Like Teenspirit (1991)

Het moet ergens begin 1991 zijn geweest. Kurt Cobain had een riff bedacht voor een nummer voor de tweede cd van Nirvana. Toen hij het begin liet horen aan zijn medebandleden Krist Novoselic en Dave Grohl waren zij niet meteen enthousiast.
‘Speel het!’ moet hij zijn medebandleden hebben toegeroepen. Dat deden ze. Krist gooide het tempo iets omlaag en Dave bedacht er een drumbeat bij.
Op een cassettebandje namen zij ‘Smells Like Teenspirit’ op en op 19 april 1991 speelden ze het voor het eerst tijdens een optreden. Een maand later dook Nirvana met producer Butch Vig de studio in voor de opnamen van ‘Nevermind’.
De definitieve tekst schijnt pas kort voor de opnamen te zijn geschreven. Kurt kwam op het idee toen zijn vriendin Kathleen Hanna (uit de band Bikini Kill) op de muur schreef: ‘Kurt Smells Like Teen Spirit’. Zij verwees hiermee naar de Teen Spirit deodorant die Kurts toenmalige vriendin Tobi Vail altijd gebruikte. De muzikant was echter in de veronderstelling dat Kathleen verwees naar de revolutionaire gesprekken die zij samen voerden. Broodje aap of niet, er wordt gezegd dat hij er pas nadat het nummer 1 hit was geworden, achterkwam wat de werkelijke betekenis van de woorden was.
Uiteraard werd er destijds flink gediscussieerd waar het nummer om draaide. Volgens Cobain gaat het over hem en zijn vrienden, die niet de richtlijnen volgden die volwassenen van hen verwachtten.
Waar de tekst precies over gaat, deed uiteindelijk niet ter zake. Zoals één van de talkingheads in de ‘Classic Albums’ aflevering over ‘Nevermind’ het verwoordde: ‘Ik wist niet waar hij precies over zong, maar wel dat het heftig was.’
‘Smells Like Teenspirit’ werd qua sound geïnspireerd door The Pixies. ‘We used their sence of dynamics, being soft and quiet and then loud and hard’, vertelde Cobain aan Rolling Stone.
Het anarchistische karakter van de song werd versterkt door de videoclip van Samuel Bayer. Het idee voor de video kwam van Cobain, die zich liet inspireren door een oude film, waarin leerlingen een schoolfeest houden en de hoofdmeester gijzelen.
De single verscheen op 10 september 1991. Nirvana had niet de missie om een grote band te worden, maar werd het dankzij ‘Smells Like Teenspirit’ en ‘Nevermind’ wel. Nirvana werd groter en groter tot de frontman het succes en alles wat daarbij kwam kijken niet meer kon handelen.
In april 1994 schoot Kurt Cobain zichzelf in huis door zijn hoofd.
Index liedjes