index liedjes
muziek Smokey Robinson & The Miracles - The Tracks of my tears (1965)

De eerste keer dat ik ‘The Tracks of my tears’ hoorde was in de Vietnam-film ‘Platoon’ (1986) van Oliver Stone. In een van de scènes drinken en roken de soldaten, terwijl ze meezingen met dit nummer van Smokey Robinson & The Miracles. In de Nederlandse Top 40 kwam de single niet verder dan plek 37, maar sinds 2011 kennen veel mensen deze klassieker wel als leader van de televisieserie ‘Overspel’.
De groep The Miracles werd in 1955 opgericht door Smokey Robinson en Ronnie White als The Five Chimes. Nadat het doo-wopgroepje vervolgens de naam The Matadors had gekregen, werd dit later veranderd in The Miracles.
Zij waren de eerste groep die onder contract stond van Tamla Records van Berry Gordy. Dit label zou later uitgroeien tot Motown. Smokey Robinson was van 1961 tot 1988 overigens vice-president van dit platenlabel. In 1965 bracht de band hun meest succesvolle album ‘Going to a Go-Go’ uit, waarvan vier hitsingles zouden komen, waaronder ‘The Tracks of my tears’.
Smokey Robinson schreef de tekst, terwijl de muziek afkomstig was van bandlid Marv Tarplin. ,,Hij kwam met de melodie en daaruit ontstond ‘The Tracks of my tears’’, vertelde Robinson in een interview.
Het duurde overigens een half jaar voordat hij de juiste woorden had gevonden. Het idee ontstond toen hij op een dag voor de spiegel stond en dacht: ,,Wat als iemand zo veel heeft moeten huilen dat de sporen van de tranen in zijn gezicht zichtbaar blijven?’’ De tekst kwam vervolgens vanzelf.
‘The Tracks of my tears’ gaat over een man met wie het goed lijkt te gaan, maar die in werkelijkheid lijdt onder zijn verloren liefde, die letterlijk sporen heeft nagelaten:

So take a good look at my face
You’ll see my smile looks out of place
If you look closer, it’s easy to trace
The tracks of my tears...

Kwetsbaarheid en verdriet onder een ogenschijnlijk stoer laagje. Dat gevoel moeten de eenzame Amerikaanse soldaten destijds ook hebben gehad aan het front in Vietnam, waar de ‘stoere’ oorlog al snel uitmondde in (persoonlijke) drama’s. Niet voor niets was ‘The Tracks of my tears’ een populair nummer onder Amerikaanse soldaten, zoals Oliver Stone in ‘Platoon’ liet zien.
Rolling Stone Magazine zette ‘The Tracks of my tears’ in het lijstje van 500 Greatest Songs of All Time en stelde dat de legende wil dat het publiek destijds letterlijk in tranen uitbarstte als de band dit lied speelde.
Index liedjes