index liedjes
muziek Spice Girls - Who Do You Think You Are (1997)

Er gebeurde van alles in de Britse muziekwereld van de jaren negentig. Er was wereldwijd succes voor uiteenlopende Britse bands als Oasis, Blur en The Verve. De trots op Groot-Brittannië was terug en onder meer terug te zien in de symbolen die dankzij de artiesten beroemd werden. Een van de bekendste voorbeelden is het superkorte Union Jack jurkje dat Geri Halliwell droeg tijdens de uitreiking van Brits Awards in 1997.
Halliwell was een van de vijf leden van de meest succesvolle Britse groep uit deze periode: Spice Girls. Met hun debuutsingle ‘Wannabee’ en album ‘Spice’ ontketenden de vijf meiden een wereldwijde gekte die werd vergeleken met de Beatlemania. ‘Spice’ ging 31 miljoen keer over de toonbank en werd het best verkochte album van een vrouwengroep ooit.
De groep ontstond na een oproep in een magazine. De initiatiefnemers wilden met de nieuw te formeren meidengroep een tegenhanger presteren van populaire boybands zoals Take That en East 17. De uiteindelijke groep bestond uit Melanie B., Melanie C., Emma Bunton, Victoria Adams en de eerder genoemde Geri Halliwell. Zij hadden allemaal een ‘Spicenaam’ (Scary, Sporty, Baby, Ginger en Posh Spice) passend bij hun uiteenlopende looks.
De meiden groeiden met hun ‘girl power’ uit tot stijliconen voor een brede doelgroep en scoorden een groot aantal hits. Na drie nummer 1 singles verscheen in maart 1997 hun derde single met dubbele A-kant. ‘Mama’ was een mierzoete ode aan de Spicemoeders, terwijl ‘Who Do You Think You Are’ een aanstekelijke discotrack was over artiesten die zichzelf te groot gaan voelen.

You’re swelling out in the wrong direction
You’ve got the bug, superstar you’ve been bitten
Your trumpet’s blowing for far too long
Climbing the snake of the ladder, but you’re wrong

‘Who Do You Think You Are’ werd geschreven door Paul Wilson en Andy Watkin - als duo bekend onder de naam Absolute. Zij schreven het samen met de Spice Girls zelf, al duurde het even voor de heren en dames op één lijn zaten. Wilson vertelde later over het ontstaansproces: ,,Toen ze eenmaal begonnen te schrijven, bedachten ze tegelijkertijd de danspasjes en de videoclip.’’
De bijbehorende video werd geregisseerd door Gregg Masuak. ‘Who Do You Think You Are’ leverde de Spice Girls hun vierde nummer 1 hit op. Het succes duurde nog even voort, voor Halliwell als eerste haar eigen weg ging. De groep is nooit officieel uit elkaar gegaan en regelmatig duiken nieuwe verhalen op over reünieconcerten.Index liedjes