index liedjes
muziek Starship - Nothing’s Gonna Stop Us Now (1987)

Er ging heel wat aan vooraf voordat Starship in 1987 een hit scoorde met ‘Nothing’s Gonna Stop Us Now’. Aanvankelijk was er de band Jefferson Airplane, in 1965 opgericht en actief tot 1973. Paul Kantner en Grace Slick richtten vervolgens in 1974 de band Jefferson Starship op.
Tien jaar later verliet Kantner de band, waarna de anderen de namen ‘Jefferson’ en ‘Airplane’ niet meer mochten gebruiken. De band ging daarom verder onder de naam Starship. In 1985 bracht Starship het album ‘Knee Deep in the Hoopla’ uit met de hitsingles ‘We Built This City’ en ‘Sara’.
Rond die tijd was regisseur Michael Gottlieb bezig met de film ‘Mannequin’, over een etalagepop die tot leven komt. Hij vroeg Albert Hammond en Diane Warren om een titeltrack te schrijven voor deze romantische filmkomedie, waarin de hoofdrollen werden vertolkt door Andrew McCarthy en Kim Cattrall (die later de seksverslaafde Samantha Jones zou vertolken in hitserie ‘Sex and the City’).
Naast het scenario van ‘Mannequin’ was er nog iets dat tekstschrijver Hammond inspireerde: ,,Ik woonde al zeven jaar samen met mijn vriendin. Ik was in die periode eindelijk gescheiden van mijn vorige vrouw en dacht na over een nummer dat ik wilde zingen tijdens mijn bruiloft. Ik wilde eigenlijk zeggen: wat ze ook hebben geprobeerd om te voorkomen dat ik met deze vrouw zou trouwen, het is ze niet gelukt. Ze hebben me niet kunnen stoppen!’’

And we can build this dream together
Standing strong forever
Nothing’s gonna stop us now

De basis voor ‘Nothing’s Gonna Stop Us Now’ was gelegd. De final touch kwam van een andere ervaren songmaker: producer Narada Michael Walden, die eerder onder meer had gewerkt met Whitney Houston en Aretha Franklin. Buiten Mickey Thomas en Grace Slick had hij overigens geen muzikanten van Starship nodig. Hij maakte in de studio gebruik van sessiemuzikanten.
‘Nothing’s Gonna Stop Us Now’ verscheen eind januari 1987, twee weken voor de release van de film. Het werd een wereldwijde hit, met onder meer nummer 1 noteringen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Grace Slick was 47 en op dat moment de oudste vrouw met een nummer 1 hit in Amerika, een record dat ze in 1999 kwijtraakte aan de 52-jarige Cher met ‘Believe’.
‘Nothing’s Gonna Stop Us’ kreeg een Oscar-nominatie voor Best Original Song. Vrij snel na dit succes verliet Slick de band, die in de jaren erna muziek bleef maken met steeds weer andere muzikanten.Index liedjes