index liedjes
muziek Survivor - Eye of the Tiger (1982)

Stel dat Queen in begin jaren tachtig toestemming had gegeven aan Sylvester Stallone om ‘Another One Bites The Dust’ te gebruiken in ‘Rocky III’...
Dan was de Amerikaanse rockgroep Survivor hun grootste hit ooit misgelopen. In plaats van Queen gebruikte Stallone namelijk hun ‘Eye of the Tiger’ in de derde film rond bokser Rocky Balboa.
Nadat hij in de eerste twee films over de bokser het orkestrale nummer ‘Gonna Fly Now’ van Bill Conti had gebruikt, wilde hij in het derde avontuur iets anders. Stallone wilde Queen, maar Freddie Mercury en consorten gaven geen toestemming.
Regisseur en acteur Stallone - die zelf de rol van Rocky voor zijn rekening nam - kende het voorgaande album van Survivor, ‘Premonition’. Omdat hij dacht dat het geluid van de band bij zijn film zou passen, nam hij contact op met Jim Peterik. ,,Hij wilde iets om jongeren aan te spreken’’, verklaart die op Songfacts.com.
De band kreeg de betreffende scène te zien met de muziek van Queen. Frank Sullivan en Peterik wisten meteen dat de lat hoog lag. Ze begonnen met een gitaarrif op het ritme van de klappen die op het scherm te zien waren en deden er drie dagen over om het te krijgen zoals zij wilden.

It’s the eye of the tiger
It’s the thrill of the fight
Rising up to the challenge of our rival
And the last known survivor
Stalks his prey in the night
And he's watching us all
with the eye of the tiger

Toen de band het resultaat liet horen, was Stallone direct enthousiast. Hij stelde wel wat tekstsuggesties voor, maar daar hadden zij geen moeite mee: ,,Hij weet precies hoe iets goed klinkt, luister maar naar de dialogen die hij voor de film schreef. Hij is een genie met dialogen en een lied is een dialoog met muziek eronder.’’
‘Eye of the Tiger’ - dat een dag na de release van de film verscheen - werd wereldwijd een hit. Het leverde Survivor een Oscar en Grammy nominatie op, maar in beide gevallen grepen ze naast de prijs.
‘Eye of the Tiger’ is nog steeds populair. Zo werd het in 2004 gebruikt in een Starbucks commercial en in 2013 verwees Katy Perry ernaar in ‘Roar’. Bij sportevenementen wordt het bovendien vaak gebruikt om spelers of toeschouwers op te zwepen. ‘Eye of the Tiger’ werd ook gebruikt in ‘Rocky IV’. Voor die film schreven Sullivan en Peterik tevens de titelsong ‘Burning Heart’.
Index liedjes