index liedjes
muziek a balladeer - Swim With Sam (2006)

De bovenste liedjes die in de lijst van de jaarlijkse Top 2000 staan, kent iedereen wel. Onder bekende noteringen als ‘Bohemian Rhapsody’, ‘Hotel California’ en ‘Imagine’ staan echter veel andere liedjes die lang niet allemaal zo bekend zijn. Toch hebben veel van die songs een trouwe fanbase, getuige het feit dat ze er elk jaar weer in staan.
Een voorbeeld is ‘Swim With Sam’ van a balladeer. Achter deze band gaat singer/songwriter Marinus de Goederen schuil. ‘Swim With Sam’ werd in 2002 voor het eerst als demo uitgebracht, maar later opnieuw opgenomen voor het debuutalbum van de band, ‘Panama’. Op 28 april 2006 verscheen het op single, maar verder dan nummer 51 in de Single Top 100 kwam ‘Swim With Sam’ niet.
Al in 2007 verscheen het nummer in de Top 2000. Een jaar later was het uit de lijst verdwenen om in 2009 terug te keren en niet meer weg te gaan. Ook dit jaar staat het prachtige nummer weer in de lijst.
De Goederen liet zich bij het schrijven van ‘Swim With Sam’ inspireren door de roman ‘Held van Beroep’ van schrijver/columnist Adriaan Jaeggi (1963-2008). Dit boek gaat over de vijftienjarige Sam, die met verslavende bezoeken aan het zwembad probeert grip te krijgen op de gebeurtenissen om hem heen.

Sam here says he’d like to go
Somewhere far away from here
To a sea that no one knows
To completely disappear

,,Voor mijn gevoel wist Sam het allemaal wel’’, vertelde De Goederen in 2006 tegen 3voor12. ,,En ik dacht: ‘Zeg jij het maar, waar gaan we heen?’ Vanuit die gedachte, kwam ik al snel op het refrein: If someone wants to know and asks you where I am, you say you saw me go for a swim with Sam.’’
Corbino (Maarten Corbijn) maakte destijds de videoclip en nog altijd kan De Goederen smakelijk vertellen dat ze er op de verre opnamelocatie pas achterkwamen dat het ventje dat de hoofdrol speelde, niet bleek te kunnen zwemmen.
Uiteraard wilde de singer/songwriter van Adriaan Jaeggi weten wat hij van de liedjesversie van zijn werk vond. ,,Ik hoopte natuurlijk dat hij het mooi zou vinden, maar stiekem wilde ik ook zijn goedkeuring. In mijn ogen is Adriaan toch de vader van Sam’’, zei hij tegen 3voor12. De website citeerde ook de schrijver, die onder de indruk bleek van ‘Swim With Sam’: ,,Het meest door de tekst, die groot inzicht toont in Sam.’’Index liedjes