index liedjes
muziek a-ha - Take on me (1985)

Een meisje zit in een café een comic te lezen. Vanaf de zwart-wit getekende pagina’s kijkt een jongen haar aan. Ineens geeft hij haar een knipoog en voor ze het weet steekt een getekende hand uit het magazine, die haar het stripboek intrekt.
De videoclip bij ‘Take On Me’ van de Noorse groep a-ha mag met recht een klassieker worden genoemd. Een typisch voorbeeld ook van een liedje dat zonder deze mini-speelfilm waarschijnlijk nooit zo’n hit was geworden.
De basis werd gelegd in 1982, toen Magne Furuholmen, Morten Harket en Pal Waaktaar een liedje schreven met als titel ‘Lesson One’. Met een andere tekst, maar wel met de inmiddels beroemde keybordriff. De band trok de aandacht van Terry Slater, die hun manager werd en ze binnenbracht bij Warner in Londen.
Daar werd het liedje twee jaar later met nieuwe lyrics opgenomen als ‘Take On Me’. Alleen in Noorwegen kwam de single tot de derde plaats. Omdat Warner in het liedje geloofde, werd het opnieuw opgenomen, nu met Alan Tamey als producer.
‘Take On Me’ werd nog steeds geen hit, en dus bracht Warner baas Jeff Ayeroff de Noren in contact met Steve Barron, die eerder onder meer de video bij ‘Billy Jean’ van Michael Jackson maakte. Hij zocht vervolgens contact met animatiefilmer Michael Patterson, die met zijn film ‘Commuter’ een Studenten Oscar had gewonnen.
Live-action beelden van Barron werden door Patterson in een ruwe ‘schetsstijl’ frame voor frame overgetekend, waardoor een bijzondere mengeling ontstond. In zestien weken maakte de animatiefilmer 3000 tekeningen.
In het filmpje worden Morten Harket en het meisje (Bunty Bailey) achtervolgd door een groepje motorrijders. In een van de meest opvallende scènes staat de zanger achter een spiegel en stapt hij in één shot letterlijk in en uit de echte en de getekende wereld.
‘Take On Me’ werd vertoond als voorfilm in bioscopen en vervolgens in high rotation op MTV. Dat was het laatste duwtje dat nodig was, ook radiostations gingen de single massaal draaien. In verschillende landen schoot het nummer naar de toppositie in de charts. Onder meer in Amerika, waar a-ha de eerste Noorse band een nummer-1 scoorde.
Tegen BBC vertelde Barron enkele jaren terug waarom juist deze clip zo goed was gelukt: ,,Meestal kun je bij videoclips het idee met niet helemaal goed uitwerken, maar ik wist dat dit met deze video wel zou lukken, omdat we alle tijd kregen die we nodig hadden.’’
Index liedjes