index liedjes
muziek Taylor Swift - Bad Blood (2015)

Taylor Swift begon haar carrière als countryzangeres. Met ‘1989’ (een verwijzing naar haar geboortejaar) maakte zij in 2014 haar eerste echte popalbum. Een van de nummers hierop is ‘Bad Blood’, geschreven in samenwerking met producers Max Martin en Shellback. Al bij de eerste tonen is duidelijk dat Swift iets kwijt moet. ‘Bad Blood’ gaat van start met het refrein, dat aan duidelijkheid weinig te wensen overlaat:

Cause baby, now we’ve got bad blood
You know it used to be mad love
So take a look what you’ve done
Cause baby, now we’ve got bad blood

Direct na de release van het album begon het raden naar de persoon waarover ‘Bad Blood’ gaat. In een interview met Rolling Stone Magazine verwees Swift voor het eerst naar een collega zangeres om wie het zou draaien, zonder dat ze een naam noemde: ,,Ik wist nooit of we vriendinnen waren of niet, maar afgelopen jaar deed ze iets zo verschrikkelijks. Feitelijk probeerde ze mijn tour te saboteren. Ze heeft geprobeerd een aantal mensen bij mij weg te halen.’’
Bloggers wisten te achterhalen dat het Katy Perry was die een aantal dansers had weggekaapt bij Taylor Swift. Ook in de tekst vonden zij aanwijzingen dat ‘Bad Blood’ over Perry ging, die een date had gehad met de ex van Swift (John Mayer). Er leek dus sprake van een heuse bitchfight. Pikant genoeg werkte producer Max Martin ook met Katy Perry aan songs als ‘Roar’ en ‘Dark Horse’.
Na drie eerder singles verscheen ‘Bad Blood’ in mei 2015 als vierde single van ‘1989’ in remix uitvoering met een bijdrage van rapper Kendrick Lamar. Joseph Kahn (die ook met Katy Perry werkte) maakte er een opvallende videoclip bij vol verwijzingen naar films als ‘The Matrix’, ‘Kill Bill’ en ‘Fight Club’. Swift hees zich in een leren sciencefictionpakje en liet een aantal beroemde vriendinnen opdraven. Zoals actrices Jessica Alba en Lena Dunham (‘Girls’), fotomodellen Cindy Crawford en Cara Delevingne, en zangeressen Selena Gomez en Ellie Goulding.
‘Bad Blood’ werd een grote hit en uiteraard staken de verhalen over de bitchfight met Katy Perry weer de kop op. Swift zelf had blijkbaar genoeg van deze ‘roddels’ en kwam in een interview met GQ Magazine ineens met een heel ander verhaal: ‘Bad Blood’ zou gaan over een ex-vriendje. Omdat ze het lullig vond hem als inspiratie te noemen, zou ze het verhaal de wereld in hebben geholpen dat het over ‘een vriendin’ ging.
Index liedjes