index liedjes
muziek Tears for Fears - Everybody Wants To Rule The World (1985)

,,It’s nothing’’, zei Roland Orzabal tegen producer Chris Hughes nadat hij voor het eerst de akkoorden had laten horen van een nieuw liedje waaraan hij werkte. Het klonk volgens hem een beetje als ‘On The Waterfront’ van Simple Minds, maar Orzabal zag er zelf niet veel in, zo vertelde Hughes tegen Mixonline.com.
De producer van het tweede album van Tears for Fears - opgericht door schoolvrienden Roland Orzabal en Curt Smith - zag dat anders, al waren er op dat moment slechts twee akkoorden. ,,Jij moet dat nummer gaan schrijven. Ik weet dat het maar twee akkoorden zijn, maar het is echt heel goed.’’
In 1983 had Tears for Fears succes in thuisland Engeland met hun debuutplaat ‘The Hurting’. Ze scoorden er drie top 5 hits, maar Hughes voelde dat er nog meer in zat. De teksten van Orzabal gecombineerd met de melodieën van Smith konden volgens hem een wereldwijd publiek bereiken.
Ze namen ruim de tijd voor de opvolger. In de studio werkten ze maanden aan ‘Songs From The Big Chair’. Hoewel ze op een bepaald moment voldoende liedjes hadden, kwam Orzabal met ‘Shout’. Hughes was direct enthousiast en ze werkten maanden aan dat ene nummer om elk detail goed te krijgen.
Toen het album met ‘Shout’ leek afgerond, kwam Orzabal met die twee akkoorden en besloten ze nog een nummer op te nemen. Veel zin hadden ze niet meer, dus ‘Everybody Wants To Rule The World’ werd in amper een week tijd afgerond. Het liedje heeft een aanstekelijke melodie, maar gaat over de zoektocht naar macht en de mogelijke vervelende gevolgen hiervan.

All for freedom and for pleasure
Nothing ever lasts forever
Everybody wants to rule the world

De regel ‘Everybody Wants To Rule The World’ komt overigens ook voor in het nummer ‘Charlie Don’t Surf’ van The Clash. In Musician Magazine vertelde Clash bandlid Joe Strummer over een ontmoeting met Orzabal. ,,You owe me a fiver’’, zou Strummer gezegd hebben, waarop Orzabal een biljet van vijf pond uit zijn zak haalde en op tafel legde als compensatie voor het gebruik van de regel.
Tijdens de Brits Awards won ‘Everybody Wants To Rule The World’ de award voor beste song van het jaar. In 2015 maakte zangeres Lorde overigens een intrigerende nieuwe versie van het nummer.Orzabal was enthousiast over die versie. ,,Few people have had a go at “Everybody,” but she killed it, it’s amazing’’, vertelde hij tegen Huffington Post.Index liedjes