index liedjes
muziek The Band - The Weight (1968)

‘The Weight’ is het bekendste liedje van The Band. Deze Canadees-Amerikaanse groep muzikanten werd in de tweede helft van de jaren zestig bekend als begeleidingsband van Bob Dylan, maar maakte daarna naam als vertolkers van Americana. Daarin mengden ze traditionele Amerikaanse stijlen als folk, country, gospel en rock ’n roll.
Hun eerste album heette ‘Music from The Big Pink’. Deze titel verwees naar The Pink House, dat eigendom was van Bob Dylan, en waar ze in de kelder onder meer de befaamde ‘Basement Tapes’ met hem opnamen en hun eigen debuut.
‘The Weight’, een van de nummers op dit album, werd geschreven door gitarist Robbie Robertson, al hadden alle andere bandleden ook hun invloed op het eindresultaat. Robertson liet zich inspireren door de surrealistische films van de Mexicaanse regisseur Luis Bunuel.
,,Ik schreef het gewoon’’, vertelde Robertson in 1969 aan Rolling Stone. ,,Ik bedacht een paar woorden en die resulteerden in meer woorden en voor ik het wist, schreef ik dit lied. We repeteerden het niet en namen het drie of vier keer op. We zeiden: prima zo, misschien gaan we het wel gebruiken op ons album.’’

I pulled into Nazareth, was feeling ‘bout half past dead
I just need some place where I can lay my head
Hey, mister, can you tell me, where a man might find a bed?
He just grinned and shook my hand, ‘No’ was all he said.

Het nummer gaat over een persoon die aankomt in het stadje Nazareth. Daar ontmoet hij verschillende bijzondere mensen. Deze personages (Crazy Chester, Luke, Anna Lee) zijn gebaseerd op echte vrienden en kennissen van de band. Robertson heeft altijd ontkend dat het nummer een bijbelse betekenis heeft: ,,Er zijn verwijzingen, maar dat wil niet zeggen dat het een religieuze betekenis heeft.’’
Overigens ligt het stadje Nazareth in Pennsylvania. De songwriter koos voor deze plaats, waar de legendarische Martin Guitars gemaakt worden, omdat hij er een paar keer was geweest.
Na de release werd ‘The Weight’ niet meteen een grote hit. In Amerika werd slechts een 63e plek behaald. Desondanks wordt het gezien als een van de belangrijkste liedjes uit de muziekgeschiedenis.
‘The Weight’ werd regelmatig gecoverd, onder meer door Aretha Franklin, Joe Cocker en The Supremes. De bekendste versie van The Band zelf is die uit de concertfilm ‘The Last Waltz’ (1978) van Martin Scorsese. Zij spelen het nummer daarin samen met de Amerikaanse Gospelgroep The Staple Singers.
Index liedjes