index liedjes
muziek Vanessa Carlton - A Thousand Miles (2001)

In de videoclip van ‘A Thousand Miles’ komt Vanessa Carloton de garage inlopen, trekt een kleed van haar piano en gaat zitten. Terwijl ze haar liedje ‘A Thousand Miles’ inzet begint ze aan een reis door de stad.
De reis die ze in de video aflegt staat bijna symbool voor de tijd die het duurde voordat er een platenmaatschappij was die het liedje wilde uitbrengen. Niet dat het allemaal aan de maatschappijen lag die het eerder afwezen, want de jonge zangeres was aanvankelijk nogal star in haar houding.
De oorspronkelijke titel van het liedje was ‘Interlude’ en zij weigerde dit aan te passen. Verschillende labels hadden haar demo alleen al om die reden afgekeurd. ,,Ik zal nooit de suggesties vergeten voor andere titels. Een bepaald label wilde dat ik het ‘Downtown Tonight’ zou noemen. Onnodig te zeggen dat ik niet bij dat label heb getekend’’, vertelde ze tegen MTV.
Vanessa Carlton werd geboren als eerste van drie kinderen van een piloot en pianiste/muzieklerares. Er stroomt Russisch Joods bloed door haar aderen alsmede Scandinavisch. Van kinds af aan speelde ze piano, vooral klassieke muziek. Ze volgde een balletopleiding, maar ging steeds meer muziek maken.
Ze schreef de beroemde pianoriff van ‘A Thousand Miles’ in 1998, maar pas veel later maakte het liedje af. Het liedje gaat over een verloren liefde, al heeft Carlton altijd geweigerd te zeggen over wie het gaat. Ze deed auditie voor verschillende producers en platenlabels, maar pas in 2001 tekende ze een contract bij A&M Records.
Dit gebeurde overigens niet voordat Ron Fair haar had weten over te halen het een en ander aan haar muziek te veranderen. Voor ‘A Thousand Miles’ betekende dat niet alleen dat de titel ‘Interlude’ overboord ging, tevens maakte hij de instrumentale opening korter en liet haar het referein een aantal keer herhalen. ,,Ik wilde er een echt dramatisch liedje van maken’’, verklaarde hij tegen MTV. ,,Het is een soort op zichzelf staande mini musical.’’
Het koste veertien sessies om ‘A Thousand Miles’ naar ieders tevredenheid op band te krijgen. Dit liedje was overigens het eerste dat werd opgenomen voor haar debuutalbum ‘Be Not Nobody’. De single werd een wereldwijde hit. Zelf had ze na die eerste opname al het gevoel dat het goed zou komen met haar album: ,,Nadat ik het had teruggeluisterd, realiseerde ik me dat ik een album aan het maken was, waar ik heel erg trots op was.’’Index liedjes