index liedjes
muziek Tom Petty & The Heartbreakers - Into The Great Wide Open (1991)

Tom Petty was een grootheid in de Amerikaanse muziekwereld en hoewel hij in Nederland niet dezelfde status had als in zijn thuisland, scoorde hij ook hier verschillende hits, veelal begeleid door zijn vaste band The Heartbreakers.
Met nummers als ‘Free Fallin’, ‘I Won’t Back Down’ en ‘American Girl’ had hij wereldwijd succes. ‘Into The Great Wide Open’ werd destijds een veel minder groot succes. Deze single kwam in Nederland niet eens in de Top 40, terwijl de bijbehorende videoclip wel populair was.
Dat kwam mede doordat upcoming star Johnny Depp de hoofdrol speelde in dit filmpje, waarin ook actrice Faye Dunaway en de later via de serie ‘Friends’ bekend geworden Matt LeBlanc voorbij komen. Ook zanger Terence Trent D’Arby en Chynna Phillips van de groep Wilson Phillips doen mee in de door Julien Temple geregisseerde clip.
Dat Depp en Dunaway in de video zitten kwam vooral doordat zij op dat moment samen werkten aan de speelfilm ‘Arizona Dream’ van Emir Kusturica. Toen Kusturica een zenuwaanval kreeg en de opnamen tijdelijk werden stilgelegd, ging een deel van de cast en crew aan de slag voor de video van Tom Petty. De achttien minuten aan materiaal werden teruggesneden tot videocliplengte.
‘Into The Great Wide Open’ gaat over een jongen, Eddie, die na zijn afstuderen naar Hollywood verhuist, via zijn vriendin gitaar leert spelen en het helemaal maakt in de muziekwereld. De roem stijgt hem echter naar het hoofd. De drank en zijn gedrag zorgen ervoor dat hij zowel zijn carričre als zijn relatie verpest.
Het in 1991 uitgebrachte ‘Into The Great Wide Open’ zit vol zwarte humor, zo vertelde Petty in 2009 aan MOJO. Waar the sky aanvankelijk the limit is voor Eddie, zorgt het succes er bovendien voor dat hij verstrikt raakt in de muziekindustrie:

His leather jacket had chains that would jingle
They both met movie stars, partied and mingled
Their A and R man said, ‘I don't hear a single’
The future was wide open

‘Into The Great Wide Open’ werd net als het gelijknamige album geproduceerd door Jeff Lynn, frontman van Electric Light Orchestra, met wie Petty ook in Traveling Wilburys zat.
In 2017 maakten Tom Petty & The Heartybreakers een uitgebreide tournee ter gelegenheid van hun veertigjarig bestaan. Een week na deze tour kreeg Petty een hartstilstand in zijn huis in Malibu. Op 2 oktober overleed hij in het ziekenhuis van Santa Monica. Hij werd 66 jaar.
Index liedjes