index liedjes
muziek Natalie Imbruglia - Torn (1997)

Haar naam zal niet iedereen direct iets zeggen, maar het liedje ‘Torn’ klinkt veel mensen waarschijnlijk wel bekend in de oren. Natalie Imbruglia maakte met ‘Torn’ een van de meest gedraaide liedjes van de jaren negentig. In thuisland Australië werd ‘Torn’ tussen het verschijnen in 1997 en 2011 300.500 keer gedraaid, wat neerkomt op een gemiddeld van 75 keer per dag.
De in 1975 in Sydney geboren Natalie Imbruglia was als actrice te zien in de soapserie ‘Neighbours’. Net als collega’s Kylie Minogue en Jason Donovan maakte zij de overstap naar de muziek. Het was producer Phil Thornalley die haar hielp aan haar eerste liedje ‘Torn’.
Thornalley schreef ‘Torn’ samen met Anne Preven en Scott Cutler. Het werd voor het eerst opgenomen in het Deens. ‘Braendt’ was de titel van deze versie, gezongen door Lis Sørensen met tekst van Elisabeth Nielsen. De eerste Engelstalige versie werd opgenomen door Anne Preven en Scott Cutler zelf met hun alternatieve rockband Ednaswap.
Phil Thornalley, die als producer of mixer werkte met onder meer The Cure, Duran Duran, Sting, Cyndi Lauper, Ronan Keating en Bryan Adams, werd in 1997 benaderd mee te werken aan het eerste album van Imbruglia. Voor allebei bleek het een gouden greep, een duw in de rug van hun carrières.
De poppy versie van ‘Torn’ werd een enorme hit. In Groot-Brittannië werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht en wereldwijd stond de single lange tijd hoog in de charts. Ook in Amerika was ‘Torn’ een hit, al kwam dat niet door het aantal verkochte exemplaren. De single werd namelijk alleen uitgebracht als promosingle voor de radio.
Het platenlabel koos hiervoor in de hoop dat dit de verkoopcijfers van het album ‘Left of the Middle’ ten goede zou komen. Singles die niet fysiek werden uitgebracht, kwamen echter niet in aanmerking voor de Top 100. Toen de regels begin december 1998 werden aangepast, was het te laat. ‘Torn’ kwam niet verder dan plek 42.
Hoewel op ‘Torn’ en ‘Left of the Middle’ verschillende singles en albums volgden, scoorde Natalie Imbruglia nooit meer zo’n hit. Ze voorvoelde de last van haar megahit destijds al, zo blijkt uit een interview met IGN uit 2003: ,,Ik nam een jaar vrij en was toen nog steeds bang om aan mijn tweede album te beginnen. De meeste druk legde ik mezelf op. Ik weet niet waarom, maar ik zonderde mezelf af en maakte het mezelf erg moeilijk.’’
Index liedjes