index liedjes
muziek Britney Spears - Toxic (2004)

Britney Spears scoorde rond de eeuwwisseling flink wat hits, maar toen ze werd gevraagd naar haar eigen favoriet noemde ze ‘Toxic’. Dit nummer verscheen in 2004 op haar vierde album ‘In The Zone’ en was een van haar best ontvangen liedjes.

Baby, can’t you see
I’m calling
A guy like you should wear a warning
It’s dangerous
I’m falling

,,Het nummer gaat over een meisje dat verslaafd is aan een jongen. Ik vind ‘Toxic’ geweldig. Het is echt anders, dat is wat ik er leuk aan vind. Dat schurkerige meisje, zij doet alles om voor elkaar te krijgen wat zij wil.’’
‘Toxic’ werd geschreven door Cathy Dennis, die met de groep D-Mob en solo enkele singles uitbracht. Zij had Britney Spears in haar hoofd toen ze het schreef, maar het werd aanvankelijk aangeboden aan Kylie Minoque, voor wie zij eerder ‘Can’t Get You Out Of My Head’ schreef. Minoque zag echter niets in ‘Toxic’ en zo kwam het toch bij Britney terecht.
Het werd eerst onderhanden genomen door producers Christian Karlsson en Pontus Winnberg (Bloodshy & Avant). Ook de Zweed Henrik Jonback bemoeide zich met ‘Toxic’. Hij zou later bij meer nummers van Spears betrokken zijn.
‘Toxic’ verscheen op 13 januari 2004 als tweede single van ‘In The Zone’ en was de opvolger van ‘Me Against The Music’, een duet met superster Madonna. Haar platenlabel twijfelde tussen twee andere nummers en de zangeres wees toen zelf ‘Toxic’ aan als single.
Het bleek een schot in de roos, want deze dancetrack leverde haar de vierde top 10 hit in thuisland Amerika op. Ook kreeg Spears voor ‘Toxic’ haar eerste Grammy Award, in de categorie Best Dance Recording. Critici prezen vooral de aanstekelijke ‘hook’ van het nummer.
Het succes kwam mede door de bijbehorende videoclip, geregisseerd door Joseph Kahn. Met een budget van 1 miljoen dollar was dit haar duurste videoclip ooit. De zangeres speelt een geheim agente die achter een groene vloeistof aan zit. Aan het eind dringt ze het appartement van haar ontrouwe vriend binnen en vergiftigt hem.
,,Een onzinnig plot’’, zei Kahn tegen MTV News. ,,Maar wel leuk. James Bond achtig en met seks.’’ Die zogenaamde ‘seksscènes’ - met de zangeres in een doorschijnend pakje - zorgden voor problemen met MTV. Na de ‘nip-slip’ van Janet Jackson tijdens de Super Bowl durfde de muziekzender geen risico te nemen en dus werd onder meer ‘Toxic’ verbannen naar de nacht.Index liedjes