index liedjes
muziek Tracy Chapman - Fast Car (1988)

Zaterdag 11 juni 1988. In het Wembley Stadion in Londen was die dag een concert ter gelegenheid van de zeventigste geboortedag van Nelson Mandela. Er waren nogal wat grote namen opgetrommeld voor dit Nelson Mandela birthday concert. Zoals Stevie Wonder, die last minute aan de line-up was toegevoegd.
Die dag bleek echter dat de computerdisks voor zijn optreden verdwenen waren en zijn optreden werd uitgesteld. In allerijl werd Tracy Chapman, die eerder op de dag al wat nummers had gespeeld, gevraagd opnieuw het podium te betreden. Nu op prime time, voor een enorm publiek in het stadion en wereldwijd op televisie. Ze speelde ‘Fast Car’ op haar akoestische gitaar en kreeg de hele wereld stil.

You got a fast car
But is it fast enough so we can fly away
We gotta make a decision
We leave tonight or live and die this way

,,Ik herinner me dat ik het lied laat in de avond schreef’’, vertelde ze in 2010 tegen de BBC. ,,Ik had een kleine hond en die bleef bij me zitten. Dat deed ze normaal niet als ik laat opbleef. Nadat ik de muziek en eerste regels had geschreven was ik heel enthousiast en misschien voelde mijn hond die energie. Of ze was gewoon niet zo moe als normaal...’’
Anders dan de titel doet vermoeden gaat dit nummer niet over auto’s. ,,It’s not really about a car at all’’, zei Chapman tegen Q Magazine. ,,Het gaat over een relatie die niet werkt omdat die op een verkeerde manier is begonnen.’’ Ze verklaarde dat het nummer niet autobiografisch was en dat ze zelf nooit een ‘fast car’ had gehad.
In 1996 vulde ze dit aan: ,,Nu ik erop terugkijk, en dat gebeurt ook met andere liedjes, denk ik dat ‘Fast Car’ over mijn ouders ging. Over hoe ze elkaar ontmoetten toen ze nog heel jong waren en samen een nieuw leven wilden beginnen. Mijn ouders trouwden en trokken de wereld in om een plek voor zichzelf te vinden, maar dat ging erg moeizaam. Terwijl ik denk dat ze juist dachten dat het makkelijker zou gaan.’’
‘Fast Car’ werd - mede dankzij het optreden in Londen - een wereldhit en nog steeds worden mensen door de song geraakt. ,,Het lijkt erop alsof je mijn verhaal hebt gebruikt’’, krijgt ze regelmatig te horen. De huidige generatie kent ‘Fast Car’ inmiddels ook, dankzij Jonas Blue die er een nieuwe uitvoering van maakte.
Index liedjes