index liedjes
muziek Traveling Wilburys - Handle With Care (1988)

Sommige dingen ontstaan zo spontaan, dat het bijna ongeloofwaardig lijkt. Neem nou ‘Handle With Care’ van Traveling Wilburys. Een B-kantje, een thuisstudio, een samenkomst met vrienden en een gereedschapskist resulteerden in twee albums van een heuse supergroep.

Been beat up and battered ‘round
Been sent up, and I've been shot down
You’re the best thing that I’ve ever found
Handle me with care

Het in 1988 verschenen ‘Handle With Care’ is het bekendste liedje van Traveling Wilburys. De band ontstond eigenlijk toevallig toen een groepje muzikanten bij elkaar kwam om te jammer. Het waren niet de minste muzikanten die bij elkaar zaten: ex-Beatle George Harrison, Roy Orbison, Tom Petty en Jeff Lynne (Electric Light Orchestra) maakten muziek in de tuin van Bob Dylan.
Het was begonnen met Harrison, die zijn vrienden Lynne en Orbison vroeg hem te helpen een B-kantje te maken voor zijn nieuwe single ‘This Is Love’. Het zou worden geschreven en opgenomen in het huis van Dylan. De inspiratie voor de titel van het liedje kwam van een gereedschapskist die Harrison zag staan in de kelder van zijn collega. Daarop stond de tekst ‘handle with care’.
Hoewel Harrison wordt gezien als schrijver van dit liedje, krijgen de Traveling Wilburys allemaal credits. Het toont de verhoudingen aan binnen de supergroep, die dankzij dit spontane initiatief ontstond. Dat had alles te maken met de platenmaatschappij van Harrison die ‘Handle With Care’ hoorde en het veel te goed vond om een B-kantje van te maken. Of de Wilburys niet een heel album konden maken?
Dat konden de vermaarde muzikanten wel. Ze doken de studio in en tien dagen later was daar ‘Traveling Wilburys vol. 1’. Het ‘happy accident’ was ineens een heuse groep geworden. Volgens Rolling Stone ‘the ultimate supergroup’ met ‘three indisputable gods’ (Dylan, Harrison and Orbison). Harrison benadrukte later dat hun vriendschap het belangrijkste aspect was van de groep, waarvan de naam ontstond uit een uitspraak waarmee de muzikanten verwezen naar foutjes in de opnamen: ‘We’ll bury ‘em in the mix’.
De single en het album verschenen in oktober 1988. Amper twee maanden later overleed Roy Orbison. In de video bij de tweede single ‘End Of The Line’ zitten de mannen met elkaar te spelen en staat de gitaar van Orbison als eerbetoon in een verder lege schommelstoel. In 1990 verscheen het tweede en laatste album van Traveling Wilburys, dat de bijzondere titel ‘Traveling Wilburys vol. 3’ kreeg.
Index liedjes