index liedjes
muziek Triggerfinger - I Follow Rivers (2012)

,,Het rolde er heel onbedacht uit’’, zei Ruben Block over het ontstaan van de grootste hit ooit van de Belgische band Triggerfinger. ‘I Follow Rivers’ klinkt heel anders dan de andere nummers van de band en bewijst dat harde bands vaak hun grootste hits scoren met rustige nummers.
De basis werd gelegd toen de Zweede Lykke Li begin 2011 het nummer ‘I Follow Rivers’ uitbracht. Het duurde even voor deze single de Nederlandse hitlijst beklom, want pas een jaar later stond het nummer in de Mega Top 50. Op dat moment werd Triggerfinger uitgenodigd om te komen spelen in het radioprogramma van Giel Beelen.
Op 12 januari 2012 was de band in de 3FM studio en het recept is altijd hetzelfde: gasten spelen een nummers van zichzelf en een cover uit de Mega Top 50. ,,Het zijn er niet veel, maar er staan wel goede liedjes in de hitparade, en goede liedjes zijn er om gespeeld te worden’’, verklaarde Block in augustus 2012 de keuze voor ‘I Follow Rivers’.
De avond ervoor plukte hij de tekst van internet en een kwartier voor de uitzending oefenden ze hun versie twee keer. De drumbeat kwam uit een iPhone en dus moest drummer Mario Goossens zich op een andere manier verdienstelijk maken. Hij deed dat met een koffiekopje, een theeglas en een mes. Zijn inbreng bleek later een van de meest memorabele onderdelen van het nummer.
Nadat de laatste tonen hadden geklonken, stelde Giel Beelen enthousiast: ,,Tjongejonge. Ja dit is muziek maken wat hier gebeurt hoor.’’ Vanaf dat moment stroomden de reacties binnen en al snel verspreidde het nummer zich via social media. Ook in België werd ‘I Follow Rivers’ opgepakt en platenmaatschappij Excelsior besloot vrijwel onmiddellijk om het nummer uit te brengen.
Het werd een dikke hit in Nederland en België, en ook daarbuiten sloeg de cover aan. Later werd de band uiteraard gevraagd naar een verklaring voor het succes. ,,Het enige wat ik bij ‘I Follow Rivers’ kon bedenken, is dat we de sfeer van het moment hebben gevangen in een song’’, zei Block in het Algemeen Dagblad.
,,’I Follow Rivers’ is het aas waarmee we nieuwe fans en mogelijkheden kunnen binnentrekken’’, besefte hij een half jaar later in Oor. ,,Hengeltje uitgooien en bzzzzz... Binnenhalen maar.’’ En: ,,Wij gingen gewoon een liedje spelen op de radio. Vervolgens ontploft het. Jongen, als dat niet punk is dan weet ik het niet meer!’’
Index liedjes