index liedjes
muziek U2 - With or Without You (1987)

Er zijn genoeg verhalen over wereldhits die we - als het net even anders was gelopen - nooit hadden gekend. Omdat artiest of platenmaatschappij het niet in het liedje zagen zitten of omdat een klein detail net het verschil wist te maken.
Ook bij ‘With or Without You’ van U2 hoort zo’n verhaal. Verschillende keren dreigde dit in de prullenbak te belanden. Te sentimenteel, te gewoon, geen goed arrangement. Redenen genoeg om het door Bono geschreven liedje te dumpen.
Toch belandde het uiteindelijk op het vijfde album van de Ierse rockband, ‘The Joshua Tree’. Dat kwam vooral doordat Bono altijd in het liedje is blijven geloven én door een nieuwe gitaar, waarvan The Edge een prototype in handen kreeg.
De basis voor ‘With or Without You’ werd volgens verhalen al in 1985 gelegd. De eerste demo kon de band niet bekoren. Toen U2 de studio indook om hun vijfde studio-album op te nemen, gingen ze met producers Brian Eno en Daniel Lanois ook met ‘With or Without You’ aan de slag.
Ze kwamen er weer niet uit en de rol van het liedje leek uitgespeeld. Bono schreef het nummer om zijn gevoelens onder woorden te brengen over hoe lastig hij het vond om zowel als getrouwd man en als lid van een succesvolle rockgroep aan zijn verantwoordelijkheden te kunnen voldoen.

My hands are tied
My body bruised, she’s got me with
Nothing left to win
And nothing else to lose

Hij weigerde te accepteren dat het niets met ‘With or Without You’ zou worden en ging met zijn goede vriend, singer/songwriter Gavin Friday aan de slag. Die redde het liedje volgens Bono, al bleek een prototype van de zogenaamde ‘Infinite Guitar’ van Michael Brook het laatste puzzelstukje naar succes. Deze gitaar gaf ‘With of Without You’ het geluid waar de band naar zocht.
U2 besloot het nummer als eerste single van ‘The Joshua Tree’ uit te brengen. U2-manager Paul McGuinness was het hier niet mee eens, maar uiteindelijk moest hij de band gelijk geven. Het leverde U2 de grootste hit tot dan toe op. Zo was ‘With or Without You’ de eerste U2-single die in Amerika op nummer 1 belandde.
Op de singlehoes stond The Edge, vastgelegd door de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. Hij schoot de iconische foto’s van U2 voor het artwork van ‘The Joshua Tree’. Hij maakte de foto’s in Joshua Tree National Park, waaraan het album zijn titel dankt.Index liedjes