index liedjes
muziek Carly Simon - You’re So Vain (1974)

,,Let’s be honest. That song is about me.’’ Warren Beatty wist het zeker. Carly Simon schreef ‘You’re So Vain’ in 1974, maar wilde nooit zeggen over wie het nummer ging. De naam van Beatty was een van de velen die werd genoemd. Dat de acteur er in 2007 prat op ging dat het ook echt over hem ging, past dan weer wel bij de tekst.

You’re so vain
You probably think this song is about you
You’re so vain
I’ll bet you think this song is about you
Don't you? Don’t you?

Sinds ‘You’re So Vain’ in november 1974 verscheen, wordt er gespeculeerd over wie het gaat. Naast Beatty werden onder meer Kris Kristofferson, Cat Stevens en Mick Jagger genoemd. Laatstgenoemde zong in een Londense studio overigens de backing vocals in van het nummer dat ontstond toen Simon een aantal losse zinnen uit haar aantekenboekje met elkaar verbond.
,,Dat liedje gaat over verschillende mensen’’, verklaarde de zangeres in 1974. ,,Ik kan er in elk geval verschillende mensen bij bedenken. De voorbeelden die ik in het lied gebruik, heb ik echter allemaal bedacht, maar zijn geďnspireerd door een aantal bronnen. Het gaat in elk geval niet over één persoon.’’ Hoewel Carly Simon het spel altijd meespeelde, staat op haar website: ,,Ik zie niet in waarom ik de naam ooit moet onthullen.’’
Toch vertelde ze enkele jaren na de release dat het nummer - dat vele malen werd gecoverd, onder meer door de Nederlandse band Daryll Ann - wel degelijk op een bepaald persoon was gebaseerd. Later vertelde dat een bepaald couplet inderdaad over Warren Beatty ging, maar de rest zou over twee andere mannen gaan.
In 2003 betaalde NBC Sports directeur Dick Ebersol 50.000 dollar om de naam te horen van de persoon waarover ‘You’re So Vain’ gaat. Het geld was voor een goed doel en Simon deed alleen mee op voorwaarde dat Ebersol het voor zichzelf zou houden. Hij mocht wel onthullen dat de letter E in de naam zat en later werden daar de A en R aan toegevoegd.
Ook aan DJ Howard Stern en zangeres Taylor Swift zou zij de naam in vertrouwen hebben verklapt. In mei 2017 zong Carly Simon voor de BBC een vierde, tot op heden onbekend couplet, over een man die verschillende keren getrouwd is geweest. Dit leidde tot nieuwe speculaties, maar de ijdele man die denkt dat het lied over hem gaat, blijft tot op heden onbekend.Index liedjes