index liedjes
muziek Bananarama - Venus (1986)

Met het risico dat ik niet meer serieus genomen word, beken ik dat ik ‘Venus’ van Bananarama verkies boven het origineel van Shocking Blue.
‘Venus’ werd geschreven door Nederlander Robbie van Leeuwen, maar de ‘Venus’ uit mijn jeugd werd gezongen door drie mooie meiden met gescheurde broeken, blote buiken en over the top videoclips.
‘Venus’ verscheen oorspronkelijk in 1969 op het album ‘At Home’, maar kwam in Nederland niet hoger dan nummer 3 in de hitlijsten. Hoe anders was in Amerika, waar Shocking Blue in februari 1970 als eerste Nederlandse band een nummer 1 hit scoorde. Bijna dertig jaar later klom hetzelfde liedje daar opnieuw naar de top van de hitlijsten, nu in de versie van Bananarama.
Een versie die - goedbeschouwd - fouter is dan fout. Dat kan ook niet anders, want deze versie werd geproduceerd door in het jaren tachtig en negentig populaire producerstrio Mike Stock, Matt Aitken en Pete Waterman.
Sara Dallin, Siobhan Fahey en Keren Woodward hadden als punky trio al twee albums uitgebracht en werkten in 1985 aan hun derde plaat en een nieuw imago. Omdat de eerste single ‘Do Not Disturb’ geen succes werd, schakelde Bananarama Stock, Aitken en Waterman in om ‘Venus’ op te nemen.
Daarmee ging een langgekoesterde wens in vervulling. De drie meiden hadden dit nummer sinds hun begintijd altijd graag gezongen, maar nog nooit opgenomen. De producers, die later vele hits zouden scoren met onder meer Kylie Minogue, Rick Astley en Mel & Kim, zagen aanvankelijk niets in ‘Venus’. Ze hadden er geen vertrouwen in dat het een goede dancetrack zou opleveren.
De meiden hielden echter voet bij stuk en kregen gelijk. De catchy versie van ‘Venus’, geholpen door een aanstekelijke en sexy videoclip, klom in verschillende landen naar de eerste plek van de hitlijsten.
In 1969, kort na de release van het origineel, vertelde Robbie van Leeuwen aan journalist Han Avot hoe hij op het idee gekomen was voor het nummer: ,,Toevallig zie ik in ’n tijdschrift ’n afbeelding van de Venus van Milo staan. Een wondermooi beeld. En ineens had ik het. Ineens wist ik dat ik een liedje moest schrijven rond een meisje, dat een Venus zou kunnen zijn.’’
In een radio-interview over ‘Venus’ vertelden de meiden van Bananarama dat het nummer was geschreven door ‘some dutch bloke’. Volgens de meiden was hij hen dankbaar dat ‘Venus’ dankzij Bananarama opnieuw een hit werd: ,,He actually kissed our feet.’’
Index liedjes