index liedjes
muziek Het Goede Doel - Vriendschap (1983)

Eén keer trek je de conclusie
Vriendschap is een illusie
Vriendschap is een droom
Een pakketje schroot
Met een dun laagje chroom

Luisterend naar de tekst van de in 1983 verschenen single ‘Vriendschap’ van de Nederlandse band Het Goede Doel wordt duidelijk dat tekstschrijver Henk Westbroek in het verleden regelmatig teleurgesteld is in relaties met vrienden en vriendinnen. ‘Wie kun je dan vertrouwen?’ vraagt hij zich niet voor niets af.
Het Goede Doel was vooral de band rond Henk en Henk, Henk Westbroek en Henk Temming. In 1979 werd de groep opgericht door zanger/toetsenist Temming en gitarist Sander van Herk. Later dat jaar werd Westbroek door jeugdvriend Temming gevraagd als zanger. Samen schreven zij vrijwel alle liedjes van de band.
In 1982 verscheen hun debuutalbum ‘België’, met daarop naast het titelnummer ook het liedje ‘Vriendschap’. De langspeler ‘België’ stond zelfs één week op de eerste plaats van de Album Top 100 en zou uitgroeien tot best verkochte debuutalbum van dat jaar.
,,Vrienden gaan uit elkaar om de meest banale redenen’’, citeerde weekblad Story Westbroek ooit over het thema van ‘Vriendschap’. ,,Het klinkt misschien wat somber, maar het is de waarheid. Ik kan zo tien tot twaalf personen noemen met wie ik nu geen contact meer heb, maar van wie ik dacht dat onze bijzondere band voor altijd was. Ik denk dat heel veel mensen dat herkennen.’’
,,Mijn schoolmaatje met wie ik altijd samen was, verhuisde naar de andere kant van de stad. Op die leeftijd is dat heel ver weg. Het contact verwaterde en we zijn uit elkaar gegroeid. Eigenlijk gaat daar het liedje ‘Vriendschap’ over.’’ Het verhaal over dit vriendje keert letterlijk terug in het eerste couplet van het liedje.
,,Een vriend is voor mij een persoon van het aardiger soort. Ieder mens is een sociaal dier en kan niet zonder vrienden leven’’, zei hij ook. De vervelende ervaringen hebben hem dus niet helemaal beroofd van het vertrouwen in vriendschappen: ,,Ik zeg niet dat vriendschappen niet waar kunnen zijn, voor zolang ze duren. Maar het is net als met liefde, je kunt niet uitsluiten dat het overgaat.’’
‘Vriendschap’ leverde Het Goede Doel een vierde plek op in de Top 40, dezelfde positie die werd bereikt met de single ‘België’. De vriendschap met Henk Temming liep overigens ook wat deukjes op, waardoor Het Goede Doel op een bepaald moment ophield te bestaan. Later volgden enkele reünies en zelfs nieuwe muziek.
Index liedjes