index liedjes
muziek Wee Papa Girl Rappers - Wee Rule (1988)

Hoeveel zangers, zangeressen, bandjes, duo’s uit de muziekgeschiedenis zijn vergeten? One day flies die een enorme hit scoorden, daarna soms nog een tweede singletje uitbrachten, waarna we nooit meer iets van ze hoorden?
Een voorbeeld: wie zegt de naam Wee Papa Girl Rappers nog iets? Dit hiphopduo scoorde eind jaren tachtig wat hits en bracht daarna nog een handvol singletjes uit en twee albums. Wie de naam nu op google invoert, krijgt echter maar weinig informatie over de dames te zien.
Toch hoef je maar een klein stukje van ‘Wee Rule’ te horen om terug te zijn aan het einde van de jaren tachtig. De tijd waarin de eerste vrouwelijke rappers opdoken in de internationale hitlijsten.
Salt ’n’ Pepa scoorde in 1986 een hit met ‘Push It’ en begin jaren negentig met ‘Let’s Talk About Sex’. Ook Neneh Cherry (‘Buffalo Stance’), Cookie Crew (‘Rok Da House’), Betty Boo (‘Doin’ the Do’) en Monie Love (‘It’s a Shame’) stonden hoog in de hitlijsten. En Wee Papa Girl Rappers.
De Londense zusjes Sandra en Samantha Lawrence - ook bekend als Total S en TY Tim - verzorgden eerst backing vocals voor voormalig Undertones-zanger Feargal Sharkey (‘A Good Heart’) voordat ze in 1987 hun eerste single uitbrachten. Het duo dankte de naam aan een running gag in de familie. Als hun vader iets aan zijn meiden vroeg, was het standaardantwoord: ‘Qui, Papa’. Dat werd dus uiteindelijk Wee Papa Girl Rappers.
Na ‘Faith’ en ‘Heat It Up’ scoorden zij in 1988 hun grootste hit met ‘Wee Rule’. Meer dan hiphop en rap bevat dit nummer Jamaicaanse muziekstijlen als reggae en dancehall (raggamuffin). De combinaties zorgden voor een aanstekelijke en vrolijke mix. ‘Wee Rule’ klom in verschillende landen naar de top van de hitlijsten. Zo kwam de single in de Nederlandse Top 40 tot de tweede plek.

We rule, we papa rule the dance
In a brand-new fashion in a dance hall style we rule
We rule, we papa rule the world the dance
In a brand-new fashion in a dance hall style we rule

Wee Papa Girl Rappers brachten met ‘The Beat, The Rhyme, The Noise’ en ‘Be Aware’ twee albums uit en scoorden nog wat hitjes op de dansvloeren in Londen, maar verder waren de zussen niet erg succesvol meer. Het laatste muzikale wapenfeit dat is terug te vinden, is de single ‘Wherever You Go’ in 1994 uitgebracht onder de naam The Wee Papas.Index liedjes