index liedjes
muziek Eric Clapton - Wonderful Tonight (1977)

Gewoon een prachtig liefdesliedje waarmee je zegt hoe mooi je vriendin is. Dat is wat Eric Clapton deed met ‘Wonderful Tonight’. Hij schreef dit terwijl hij zat te wachten op zijn vriendin Pattie Boyd. Zij gingen samen een avondje uit, maar het duurde even voordat zij wist wat ze wilde aantrekken.
Dat zij een stelletje werden, ging overigens niet zonder slag of stoot. Fotomodel Pattie Boyd was namelijk getrouwd met Beatle George Harrisson, een van de beste vrienden van Clapton. Harrisson en Boyd leerden elkaar kennen op de set van ‘A Hard Day’s Night’, de film van The Beatles waarin zij een rolletje speelde. Ze trouwende in 1966. Harrisson schreef onder meer het liedje ‘Something’ voor haar, dat op ‘Abbey Road’ staat van The Beatles.
Tegelijkertijd was Eric Clapton heimelijk verliefd op Pattie. In 1972 schreef ook hij een song voor haar. Een heuse liefdesverklaring. Hoewel hij tegen Pattie vertelde dat hij het liedje voor haar had geschreven, noemde hij het ‘Layla’. Harrisson wist uiteraard van niets.
Het huwelijk van de Beatle en het fotomodel liep uiteindelijk op de klippen en Clapton maakte hiervan gebruik. Al snel woonde hij met Pattie samen en in 1979 trouwden zij met elkaar. Harrisson had overigens snel iemand anders gevonden, dus op de vriendschap had dit alles geen invloed.
Op 28 maart, een dag na de bruiloft, haalde Clapton zijn kersverse echtgenote op het podium tijdens een optreden in Tucson, Arizona. Hij zong ‘Wonderful Tonight’ voor haar, dat hij drie jaar eerder had geschreven.

It’s late in the evening
She’s wonderin' what clothes to wear
She puts on her make-up
And brushes her long blond hair
And then she asks me, do I look all right?
And I say, yes, you look wonderful tonight

Terwijl Pattie alle jurken en schoenen uit haar kledingkast probeerde, verzon Clapton deze wereldhit in een uur tijd. Overigens zorgde Pattie ook voor inspiratie bij het schrijven van ‘Why Does Love Have To be So Sad’ en ‘Forever Man’, terwijl George Harrisson eerder ‘For You Blue en dus ‘Something’ schreef voor haar.
Nadat ze haar biografie had geschreven, zei Pattie in een interview met ABC News: ,,What I had felt for George was a great, deep love. What Eric and I had was an intoxicating, overpowering passion. It was so intense, so urgent, so heady, I felt almost out of control.’’
Dit alles kon niet voorkomen dat zij in 1988 uit elkaar gingen.Index liedjes