index liedjes
muziek Miley Cyrus - Wrecking Ball (2013)

Ooit was Miley Cyrus een braaf Disneymeisje. Ze werd bekend als Hannah Montana in de gelijknamige serie. Dat imago heeft ze volledig van zich afgeschud, zeker in de periode waarin haar vierde album ‘Bangerz’ verscheen.
Prijsnummer van dit album is ‘Wrecking Ball’, waarin zij een relatiecrisis van zich afzingt. Los van de tekst - die werd geschreven door MoZella (Maureen Anne McDonald) - was het vooral de videoclip die stof deed opwaaien en haar blijft achtervolgen.
,,Ik zal altijd dat naakte meisje op die sloopkogel blijven’’, zei Miley hier later over. ,,Mijn ergste nachtmerrie is dat dit wordt afgespeeld op mijn begrafenis. We zullen ons Miley altijd blijven herinneren en dan dat...’’
MoZella schreef ‘Wrecking Ball’ oorspronkelijk voor Beyoncé. Haar eigen verbroken liefdesrelatie vormde de inspiratiebron. Zij vond ‘Wrecking Ball’ bij nader inzien echter beter passen bij Miley Cyrus, voor wie zij eerder had geschreven. Die ging op dat moment door een relatiecrisis met acteur Liam Hemsworth.
‘Wrecking Ball’ werd vooral bekend dankzij de videoclip, die werd geregisseerd door fashionfotograaf Terry Richardson. De clip begint met een close-up van het gezicht van de zangeres, bij wie een traan over haar wang loopt. Een verwijzing naar de legedarische ‘Nothing Compares 2U’ video van Sinead O’Connor.
Wat volgt zijn beelden van Miley die slechts gekleed in ondergoed en stoere Dr. Martens boots op een sloopkogel zit. Ook zien we haar aan een sloophamer likken. Verderop in het filmpje zit ze naakt op de sloopkogel, met slechts de Dr. Martens aan haar voeten.
Het filmpje werd op 9 september 2013 online gezet en in de eerste 24 uur 19,3 miljoen keer bekeken. ‘Wrecking Ball’ werd tijdens de MTV Europe Music Awards bekroond als beste video. Tijdens de uitreiking in Amsterdam rookte de zangeres een joint op het podium. In dezelfde periode ‘twerkte’ ze op het podium met Robin Thicke tijdens de MTV Video Music Awards.
Zangeres Sinead O’Connor schreef een open brief, waarin ze Miley opriep om zich niet te laten misbruiken door de muziekindustrie: ,,Please, in future, say no when you are asked to prostitute yourself.’’ Miley haalde haar schouders op en wees erop dat de Ierse zangeres zelf de nodige psychische problemen achter de rug had.
Het verstand kwam echter met de jaren, want inmiddels heeft Miley zelf ook spijt van haar gedrag. Overigens kwam het met de verbroken relatie met Liam Hemsworth allemaal weer goed. De twee zijn inmiddels getrouwd.
Index liedjes