Een mooi 2012 !

om nooit te vergeten....

Welkom op onze homepage

Wij hebben/verwachten GEEN PUPJES

Even voorstellen

Wij zijn een gelukkig gezin uit Epe op de Veluwe.
Ruim 18 jaar met het Berner Sennen ras intensief geleefd, gefokt en van genoten....

Ons verhaal

In 1991 kregen wij onze eerste Berner Sennen pup. Swenja heette zij. Ze is bijna 10 jaar geworden. Zij was een super hond, qua uiterlijk maar zeker van karakter.
De wens om van haar pupjes te krijgen kon niet uitkomen. Swenja had ernstige artrose in haar voorpoten.

Inmiddels werden wij een gezin met drie kinderen en Swenja werd voor alledrie een dierbare knuffel van formaat.

Toen de kinderen wat ouder en zelfstandiger werden kwam de wens van een nest pupjes weer opzetten.

Zo kwam het dat wij in 2001 maar liefst twee prachtige puppen in ons gezin verwelkomden.

Yara en Ayra . Zij groeiden voorspoedig op en beiden zijn HD en ED (goed) gekeurd en door de V.B.S.H goed bevonden voor de fokkerij.

In 2004 kreeg Ayra haar eerste nest . Maar liefst negen schattige pupjes.
Wat een ervaring !
Dat wilden we vaker...

Zo kreeg dan ook in 2005 Yara haar eerste nest van vijf hele mooie pupjes. Maar de vrolijke periode werd al snel verstoord door ziekte van Yara .
Haar baarmoeder moest verwijderd worden.
Deze "kraamperiode"
was een hele andere dan die van 2004

Toch lieten we deze teleurstelling niet overheersen en probeerden het nogmaals met Ayra .
Helaas , helaas het mocht niet meer zo zijn. Kort samengevat ; de zwangerschappen liepen uit op een miskraam, gevolgd door baarmoederontsteking en ook bij haar met als gevolg ; baarmoederverwijdering.

Over was ons sprookje !

tot ons grote verdriet moesten we in oktober 2007 veel te vroeg afscheid nemen van Yara. Zij mocht slechts zes jaar worden. In juni 2009 hebben we ook veel te vroeg afscheid moeten nemen van Ayra. Zij werd maar zeven....

Doel van deze homepage ?

We zijn deze homepage gestart toen we ons eerste nest verwachtten.
Tijdens deze periode kon men het wel en wee volgen en de aandoenlijke foto's bewonderen.

De afgelopen jaren is gebleken dat het een fantastische manier is om elkaar te volgen.

Gewoon om te lezen en te kijken hoe het ons vergaat. En zo mogelijk de foto's en verhalen van nestgenoten te bewonderen.

Inmiddels het leven zonder honden geaccepteerd, maar met de nodige moeilijke momenten.
Gevoelsmatig en instinctief zou ik NU zo een berner aanhalen maar realistisch is dat niet.


Zelf ben ik maar weer eens naar de KK match in Zutphen gegaan ,3 okt. 2010 om sfeer te proeven, en kritisch rond te kijken. Ook ben ik nog naarZwolle geweest. Grote hondenshow van bijna alle rassen...heel indrukwekkend maar de conclusie; de Berner is en blijft favoriet....

Laatste nieuws

bijgewerkt tot en met 9 januari 2012

Na het verlies van weer een eigen gefokte berner kanjer ben ik overtuigd dat het "nee, ik doe het niet " voor mij momenteel het beste is.
We genieten enorm van onze logeer berners en daar stellen wij ons voorlopig echt tevreden mee.

Wederom heb ik de uitzending van zembla van 11 december 2010 gekeken en voel ik me weer gesterkt om zonder (ras) hond en/of fokambities door te gaan . Wanneer statisch blijkt dat 1 op de 10 berners momenteel kanker krijgt en de gemiddelde levensverwachting 7 jaar is ! Mijn droom destijds met vooraf veel lezen en checken waarin de levensverwachting toen nog voor de berner tien jaar of ouder was is in een ramp tempo gedaald. Als kleine fokker die het beste voor heeft met het ras moet je dan constateren dat het niet goed gaat momenteel en daarom is en blijft mijn keuze geen berner, tot het tegendeel bewezen gaat worden.

Het geeft wel een gevoel van trots wanneer de mensen van wie hun berner inmiddels is overleden bevestigen dat het karakter super was ! En de verhalen van de nog levende pups doen me ook glimlachen; het karakter is bij beide nesten positief doorgegeven; daar ben ik blij om.

Inmiddels is het november 2011 en is de geboortedag van de puppen ( 5 mei 2005 en 16 mei 2004) gepaseerd. De twee reuen van Yara zijn nu 6 jaar geworden en de puppen van Ayra 7 jaar. Voor mij een heel spannend komend jaar gezien deze leeftijden en de ervaringen....

Had het bovenstaande koud geplaatst of de volgende grote teleurstelling kwam binnen. Kenzo ( reuen pup van Ayra, 2004) is eind juni j.l. overleden. Hij had leukemie en lymphe kl. kanker. Hij is zelf in zijn eigen huis overleden .
Zijn baasjes missen hem enorm, en dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Sterkte !

In juli en augustus hebben er weer diverse Berners bij ons gelogeerd. En in de maand september was het de bedoeling dat wij op Floor ( pup 2004) zouden gaan passen i.v.m . een lange vakantie van haar baasjes naar een warm land . ( geen berner land !)
Helaas werd Floor in augustus geopereerd aan een bult ( bij voorpoot) en het herstel leek voldoende om bij ons te komen logeren. Totdat twee dagen voor haar komst ze opnieuw ziek was en er besloten is haar niet bij ons te laten logeren. Ze heeft een super opvang ( bij dierenarts ) gekregen maar op 14 oktober j.l. is Floor overleden.
Ze was in Nederland ( Hoogeveen) met haar baasjes waar het helemaal mis ging, de gearriveerde dierenarts constateerde o.a. zeer ernstige bloedarmoede ( waarschijnlijk inwendige bloeding) en vreesde dat Floor die avond niet zou halen. Na overleg van de baasjes zijn zij huiswaarts gegaan ( wonen in Duitsland) en daar is Floor in haar eigen huis door haar eigen dierenarts vredig ingeslapen. Ze ligt in haar eigen tuin begraven. Hoe triest en snel het afgelopen kan zijn blijkt maar weer, het gemis is groot.

Met Balou gaat het gelukkig goed, hij is prima hersteld en gedraagt zich weer als vanouds. Genieten dus maar weer van deze beer!

Inmiddels ben ik bij Boaz ( reu Ayra 2004) op bezoek geweest en ook hij heeft enkele bulten, die na onderzoek slechts vet opéénhopingen blijken te zijn. Het toevallige ( of niet ? ) is dat Anouk op exact dezelfde plek een bult heeft ! Anouk hebben wij dit jaar geregeld gezien en ook zij "doet "het goed , heerlijke hond. ( Lijkt zo extreem op Ayra ! )

Op 24 oktober is Amy van de Samaika overleden. Zij is een volle zus van onze Ayra. Ze is gestorven aan een tumor en heeft de mooie leeftijd van 10 jaar en ruim 2 maanden gekregen. Ook voor haar staat er een kaarsje bij ons in de kring op de salon tafel.
Voor haar baasjes is het in korte tijd de tweede berner van wie ze afscheid moeten nemen. wij voelen met hen mee en hopen dat hun roedel snel herstellen zal en ze weer kunnen genieten van de mooie berner wandelingen en belevenissen.

Nou ik hoop de volgende schrijf ronde meer positieve berichten te mogen typen dan de minder leuke kanten van de trotse berner liefhebbers. Tot gauw,

Hier onder een recente foto van Yarco, pup Yara 2005, wat een beer !

Ons adres :
Familie B.Brummel
Slotgraskamp 25
8162 XZ Epe
Tel. : 0578613173

mailen kan ook ;
bjbrummel@hetnet.nl

U zag de gehele pagina van Berner Sennen kennel :
De Honnekemaaier

Bedankt voor uw bezoek en hopelijk tot ziens !