Start Omhoog Zoek in onze side De Porfyrie Pagina Inhoud

CPLD

LICHTALLERGIE

Lichtallergie ofwel: CPLD ( Chronische Polymorfe LichtDermatose)

Nu maar eens een stukje uit eigen ondervinding en wellicht interessant genoeg voor velen omdat er nog maar weinig over bekend is en wij er allemaal mee te maken hebben.

Het begon allemaal een jaar of 10 geleden, opeens na in de zon te hebben gezeten kreeg ik op verschillende plaatsen jeuk, er vormden zich kleine blaasjes op de huid die als je deze kapot krabde wat vocht vrijgaven. Wat minder in de zon dus, maar als watersporter is dit geen optie, dus maar flink insmeren met allerlei crŤmes, petten op T-shirts aan enz. Ieder jaar werd het steeds erger, div. keren naar de huisarts geweest en veel uitgeprobeerd, de laatste jaren was het zo erg dat mijn neus en oren totaal kapot gingen van de zon.

De jeuk werd zo hevig dat je er niet meer af kon blijven, je wreef en krabde alles kapot, het bloedwater lekte uit mijn oren die eens zo dik waren als normaal. Dit kon niet langer en dus een verwijskaart gevraagd voor de dermatoloog, deze bekeek het is en stuurde mij door naar het AZU in Utrecht waarin men gespecialiseerd is in lichtallergieŽn.

Ik kwam terecht bij Huib van Weelden, lichtfysicus in het AZU en hij bestudeert en behandelt al vele jaren patiŽnten met huidproblemen. Exacte cijfers zijn er niet, maar hij schat dat zeker 10-15 procent van de mensen in meer of mindere mate problemen hebben met licht. Van mensen met kleine pukkeltjes die jeuken na de eerste zon- tot en met de ernstige vormen van deze allergie, zoals de moeder die haar kind niet meer naar school kan brengen omdat ze overgevoelig is voor daglicht. De huid reageert vooral op ultraviolette (UV) straling van het licht. Voor effecten van zonlicht op de huid is vooral het UV-B van belang. Hoewel het hoogstens 0,2 procent van de stralingsenergie van het volle zonlicht uitmaakt, is het de hoofdoorzaak van het ontstaan van zonnebrand en pigmentatie, de vorming van vitamine D3 (een kwartier zon per dag is vol doende voor de aanmaak van deze

vitamine die belangrijk is voor het behoud van een gezond skelet), veroudering van de huid en huidcarcinomen. UV-B licht is in de zomer sterker in het zonlicht aanwezig dan in de winter. De huid is 1000 tot 10.000 maal gevoeliger voor UV-B dan voor UV-A.

UV-A straling komt zomers en winters in het zonlicht voor. Het komt ook door vensterglas heen, deze laatste is ook de oorzaak van mijn allergie, omdat ik veel in de auto moet rijden heb ik 's avonds al last van jeukende handen omdat hier het zonlicht op schijnt door de voorruit. Met hoge doseringen veroorzaakt UV-A wel roodheid en pigmentatie, maar geen gewenning. Dan zit er ook nog UV-C straling in het zonlicht, maar deze straling blijft boven de ozonlaag.

Mensen met een lichtallergie kunnen in diverse categorieŽn worden ingedeeld. Zo is er een kleine groep (200 patiŽnten in Nederland) die een aangeboren lichtgevoeligheid heeft. Bij deze mensen, van wie de helft in het AZU wordt behandeld, is een genetisch defect de oorzaak van de allergie.

Er is een grote groep die zonder aanwijsbare oorzaak allergisch wordt. Daar wordt nu onderzoek naar verricht. En er is een groeiende groep mensen die huidproblemen krijgt door huidverzorgingsproducten en medicijnen. "Neem bijvoorbeeld een patiŽnte met een blaasontsteking. Ze gaat naar de dokter, krijgt medicijnen en gaat vervolgens een uurtje in de zon zitten. Er bestaat dan een kans dat zij overgevoelig raakt voor licht. Bepaalde vormen van antibiotica veroorzaken dat. Van Weelden maakt zich zorgen. Het aantal patiŽnten dat door huidproducten in de problemen raakt, wordt steeds groter. Het is hard om te zeggen, maar ze zijn zelf mede debet aan hun problemen. Het is een welvaartsprobleem. Van iedereen wordt huidverzorging verwacht; insmeren na de douche, smeren als je in de zon gaat en als het zonnetje hier niet meer voldoende schijnt gaan we naar het buitenland. Smeren met factor 10. Dan kun je langer in de zon, denken ze. Om hetzelfde effect te bereiken kun je beter niet insmeren en slechts een uurtje in de zon gaan bakken. Dan kan je de rest van de dag toch leuke dingen doen?

De mensen gaan dan de zon mijden en dat leidt er weer toe dat de huid steeds gevoeliger wordt voor licht. En vanwege die gevoeligheid komen ze op het laatst helemaal niet meer buiten.

Deze spiraal moet worden doorbroken. Deze mensen zoals ik krijgen dan lichttherapie. Drie keer per week krijg ik een kleine hoeveelheid ultraviolet licht toegediend. Die hoeveelheden worden heel langzaam opgevoerd. De therapie kan maanden en soms wel jaren duren. Er zijn mensen die al 20 jaar deze lichttherapie volgen, ik hoop echter dat ik wat sneller resultaat mag krijgen. Ik probeer met lichttherapie mijn huid minder gevoelig te krijgen voor licht. Normaal zou ik 3 keer per week naar Utrecht moeten voor de bestraling, maar ik heb gekozen voor behandeling thuis, daardoor moest ik wel zelf een apparaat aanschaffen voor deze bestraling maar toch beter om iedere keer maar naar Utrecht te moeten rijden.

Langzaam moet ik nu mijn huid weer proberen te wennen aan deze toch schadelijke straling, te beginnen met 90 seconden per behandeling 3 keer per week, en langzaam opvoeren. Ontstaat er echter toch een beschadiging van de huid, ťťn week rusten en geheel van voren afaan beginnen. Ik hoop dat ik hiermee een bijdrage heb kunnen leveren aan het probleem van allergie door de zon (licht) veroorzaakt, en duidelijk heb kunnen maken dat dit niet onderschat moet worden en dat blijven smeren niet altijd een goede oplossing is.

Dat ik mij nog voorlopig gelukkig mag prijzen. Zo is er een mijnheer Gerrits die al 20 jaar tobt met deze vorm van allergie waarbij zijn ramen thuis en van zijn auto afgeplakt zijn met lichtwerende folie. De spaarlampen zijn de deur uit en bepaalde tl-buizen vervangen. Als je de heer Gerrits wilt tegenkomen moet je wachten totdat het donker is. Hij blijkt allergisch voor zowel zon- en daglicht.

Dag licht.

Jan Willems

Terug naar "De Bron"

 

 

Start Zoek in onze side De Porfyrie Pagina Inhoud