D.P. de Rond
                                                                                       

Omhoog
D.P de Rond 2
Mail Jan Baas
D.P de Rond 3

horizontal rule

Welkom op de site van D.P. de Rond

horizontal rule

De gegevens van Fa. de D.P de Rond zijn mij verschaft door de heer J.L. (Jan) Baas die er gewerkt heeft van 1943 t/m 1960. De heer J.L Baas is in de functie van leerling monteur als 16 jarige er begonnen en opgeklommen van chauffeur tot chef transport. Evenals de twee broers van Dirk: Thijs en Rinus. 

Transportonderneming D.P. de Rond was gevestigd  aan de Zoutkeetsingel 32a in Amsterdam tussen 1928 en 1960. Er werd niet alleen aan (zwaar) transport gedaan maar in die tijd werden ook de volgende diensten aangeboden:  verhuur van trailers voor lang en zwaar materiaal, autotransporten en verhuizingen door binnen en buitenland, verpakkingen, bergplaats voor inboedels en koopmansgoederen, in-uitklaring en assurantie zaken.

De transportonderneming is gestart door de heer Dirk de Rond in 1928 die met een handkar en een bakfiets in de 'Amsterdamsche Jordaan' het bedrijf een gezicht gaf. Daarna heeft de heer de Rond het bedrijf gestaag uitgebouwd, het was een man met toekomstvisie. Toen de 2e wereldoorlog uitbrak bestond het wagenpark al uit 20 voertuigen. Het merendeel was van het merk Ford en de aanhangwagens en opleggers waren van een groot deel van Broshuis, dat in die tijd in Muiden gevestigd was. De auto's waren groen/rood gespoten met gele letters.

Er werd een compleet pakket transportdiensten aangeboden aan de opdrachtgevers wat toen als zeer modern aangerekend mag worden. Fa. D.P. de Rond was zijn tijd al ver vooruit als ik het vergelijk met de huidige dienstverlening. Ook werd er in die tijd veelvuldig samengewerkt met o.a Fa. Saan uit Diemen en Stoof uit Breda als het zwaar transport betreft. De samenwerking was heel hartelijk tussen de bedrijven.    

          'Personeelsuitje' in 1949.

In de loop van de oorlogsjaren werden er regelmatig trucks gevorderd door de bezetter. In het begin was dat ook om te worden ingezet voor de voedselvoorziening, maar later ook voor de Duitse Wehrmacht. In het laatste geval raakte je dikwijls het voertuig kwijt. Er waren uitzonderingen dat de chauffeur met de betreffende truck werkzaamheden uitvoerde in het belang van de bezetter, dat had als voordeel dat het voertuig in eigen beheer bleef en ook in het belang van de voedselvoorziening vrachten kon uitvoeren.

Op een gegeven moment moesten de voertuigen omgebouwd worden met een houtgasgenerator van het merk Imbert en werden geleverd door de Kromhoutfabriek te Amsterdam. Maar dat was van korte duur. Ook die brandstof werd schaars en al vrij snel kon de firma ook daar niet meer over beschikken zodat er op paarden moest worden overgeschakeld. Het bedrijf beschikte toen over 7 paarden die per 2 voor de auto's werden gespannen en 1 reserve. Chauffeurs werden toen koetsiers. De koetsiers namen plaats op het spatscherm en de 'motorloze chauffeurs' bestuurden toen de voertuigen. 2 man op 1 auto was toen al heel gewoon. Het bedrijf had o.a als klanten: Wijnberg & Co, zeg maar de kleine Albert Hein zaken met vestigingen in Amsterdam, Heemstede en Hillegom. Daarvoor werd één maal per week de wagen met twee span paarden ingehuurd. Het waren dan meestal erg lange dagen voor de mannen van D.P. de Rond.

Na de oorlog kregen ze achtergelaten Amerikaans materieel zoals: Mack, GMC 6x6, Diamond 6x6, Studebaker, Dodge en Ford. Ze werden aangepast en in de bekende groen/rode kleur gespoten. Eind 1946 moet Jan Baas in militaire dienst en vertrekt naar Midden Java om daar eerst als motorordonnans en later als chauffeur en in noodgevallen als monteur aan de slag te gaan. In maart 1950 komt hij weer naar Nederland. Hij is door Fa. D.P. de Rond per post op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen van de zaak, de aanschaf van nieuw materieel en hij kan er weer in dienst treden.

Tijdens een rit naar Duitsland loopt er bij Frankfurth am Main een drijfstanglager uit van de Diamond-T met Herculesmotor. Al snel daarna wordt de eerste Scania-Vabis aangekocht die wel tegen het zware werk bestand is. Het bedrijf neem Fa. Zendveld over en komt daarmee in het bezit van een Mack trekker en een 'ongeveerde' Netam dieplader met een laadvermogen van 70 ton! Voor die tijd een unicum in Amsterdam e.o.  Het werk blijft maar uitbreiden en enkele grote klanten zijn: KLM, Fokker, PTT, Geveke, Werkspoor in Delft, en Louis Reijners waarvoor veel zware P&H kranen uit Dortmund worden gehaald. Het bedrijf bruist van het leven en de toekomst ziet er goed uit.

horizontal rule

1942. Jan Baas volgt op jonge leeftijd al de technische studies.
1943 A-Ford Uit vervlogen tijden. 1948. "Paarden Span".
1948. Een Dodge en een deel van het personeel. 1950. Rotterdam. Diamond-T met Broshuis.
1951. Duitsland, Scania Vabis met Broshuis oplegger. 1951. Scania Vabis combinatie.
1951. Diamond-T geladen met groenten voor het USA Army in Munchen. 1951. Ommen, met Scania Vabis met Broshuis oplegger.
1952. Amsterdam geladen met een tram. 1953. Zwitserland. Scania Vabis.
1955. Drunen bij de Lips fabriek. 1955. Beverwijk. Tramtransport.
1955. Diamond-T 6x6 met P&H kraan van  55 ton bij -20 gr. Dortmund Duitsland.

Zelf gemaakte uitschuifbare giek op een GMC.
1955. Duitsland met Scania Vabis. 1956. Bij de Hembrug te Zaandam.
1956. Zwitserland met Scania-Vabis 1956. Op de Hembrugpont met de Kromhout.
   

De heer Dirk de Rond heeft een kinderloos huwelijk zodat er geen opvolgers zijn om het bedrijf voort te zetten. Dirk de Rond is ook lid en tevens bestuurslid van de toenmalige N.O.B. In 1967, op een van de vergaderingen, begint hij besprekingen met een zekere Karel Meier uit Amsterdam voor overname van de zaak. Karel meier vraagt tegen welke prijs hij de zaak kan overnemen, hij heeft n.l. zelf een besteldienst onder de naam Tempo. Iedereen krijgt te horen, dat als Dirk de Rond de zaak aan Karel Meier heeft overgedaan, dat een ieder zijn functie en salaris behoud.

Echter de verandering is te groot en binnen korte tijd verliest het bedrijf grote klanten door de houding van Karel Meier. Binnen 1 jaar is het gedaan met D.P. de Rond en is het bedrijf te gronde. Jan Baas is dan inmiddels als wegenwacht in dienst getreden bij de A.N.W.B en heeft de route Amsterdam - Amersfoort waar, met een BSA met zijspan, hij de laatste auto's van D.P. de Rond de ritten ziet maken naar het buitenland waar hijzelf mee begonnen is en ziet dat met pijn in het hart aan. Het valt niet mee om een bedrijf, wat je zelf hebt helpen mee opbouwen naar de knoppen ziet gaan.

Dirk de Rond heeft nog gepoogd om de zaak terug te kopen maar dat is hem niet gelukt, helaas. Het bedrijf is in 1960 geruisloos verdwenen van de Nederlandse transportmarkt, zoals zovele zouden volgen in de tijd erna. Of door overname of door oplossing i.v.m geen opvolgers.

Op D.P. de Rond Deel 2 kunt u meer foto's zien van Jan Baas en hoe het hem verder is gegaan als veteraan.

D.P. de Rond deel 2.

Home Flachland Tiroler Frans Veronica  Jawico  Speksnijder Transneerlandia Bedrijfsverslag IJmondvis Goudriaan

Pageright © 2004 by the Trucker en Heer Jan Baas.