Vakantiehuis Vidochov

Tsjechie
   

beschrijving huis

verhuuragenda

links

routebeschrijving

gastenboek

foto's huis

foto's omgeving

beginpagina

verdere informatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

beginpagina

verdere informatie

beschrijving huis

verhuuragenda

links

routebeschrijving

gastenboek

foto's huis

foto's omgeving

 

 

 

Wij vinden TsjechiŽ een prachtig land. Dat willen we graag met u delen

TsjechiŽ is een veelzijdig en prachtig vakantieland vol schilderachtige landschappen op slechts 9 uur rijden van Nederland.

 

Het is het vakantieland van de toekomst. U vindt hier alles wat een vakantie aangenaam kan maken; mooi zonnig weer ('s winters sneeuw), een prachtige afwisselende natuur en veel historische stadjes en kastelen.

Het rustige levenstempo, het wat ruige, natuurlijke karakter geeft TsjechiŽ een speciale charme. Er is een uitgebreide cultuur van onderlinge hulp. De mensen nemen de tijd en vinden het meestal erg leuk om met u en uw manier van leven kennis te maken.

TsjechiŽ heeft 40 jaar achterstand opgelopen. Men is bezig dit in een snel tempo in te halen. De mensen zijn vaak erg aardig en zeer gastvrij en hebben typische eigen gewoonten zoals het in huis niet dragen van schoenen. De eerste indruk lijkt enigszins afstandelijk. Dit komt mede door het taalverschil. Als het ijs gebroken is, kan de gastvrijheid echter heel ver gaan.


Taal
De officiŽle taal in de Tsjechische republiek is Tsjechisch. Oudere mensen kennen vaak Duits, maar probeert u het eerst in het Engels. Jongeren hebben meestal Engels op school gehad en vinden het vaak prettig om Engels te spreken.


Reisdocumenten
Sinds TsjechiŽ deel uitmaakt van de EU  heeft U voor TsjechiŽ alleen een paspoort of ID kaart nodig. Sinds 1 januari 2008 zijn de grenscontrole's aan de grenzen met Duitsland, Polen en Oostenrijk opgeheven. De lange wachttijden voor de grenzen die we kennen uit het verleden bestaan dus niet meer en u kunt zonder obstakels doorrijden naar uw bestemming.


Tolvignet
Sinds 1 januari 1995 is een tolvignet verplicht op bijna 600 kilometer snelautoweg. Het bord "Bez Poplatku" (letterlijk 'zonder kosten') met een rode streep erdoor geeft het begin van een tolweg aan. Voorheen was een tolvignet alleen te koop voor een heel jaar, maar sinds kort zijn er ook vignetten voor 10 dagen en voor een maand. De tolvignetten zijn te koop aan de grens, in postkantoren en in benzinestations .Het vignet moet u in de rechterbovenhoek van de voorruit plakken.


Autobrandstof
U kunt in TsjechiŽ vanaf de grens overal benzinestations vinden. De prijs van de benzine is lager dan in Nederland en Duitsland. LPG is verkrijgbaar in alle steden en bij benzinestations langs de snelwegen.


Klimaat
TsjechiŽ heeft een landklimaat dit betekent warme zomers en strenge winters, zoals gezegd ideaal voor een warme zomervakantie en een prachtige wintervakantie met veel sneeuw. Het kwik kan in de zomer makkelijk oplopen, maar schommelt meestal tussen de 22 en 26 C. Strenge winters met temperaturen beneden de -10 C zijn heel normaal. Het weer en de temperatuur herstellen zich vaak heel snel, zodat u ook na een regenbui zo weer kunt genieten van de zonnestralen.


Eten en drinken
De Boheemse keuken lijkt op de Oostenrijkse keuken. Typisch Tsjechisch is `Knedliky', een meelprodukt dat bij vlees geserveerd wordt. Zeer smakelijk zijn ook de zoete gerechten: een combinatie van allerlei soorten meeldeeg met vruchten. Behalve in een restaurant kunt u in een Pivnice, Hospoda, Hostinec (een soort eetcafť's) en in Vinarna's (wijnkelders) goed eten. De prijzen zijn altijd inclusief, maar men verwacht van de toeristen wel een fooi. Handig om te weten is, dat het in restaurants in TsjechiŽ en Slowakije de gewoonte is om wanneer u maar even niet van uw bord eet, het bord bij u weg te halen. Men denkt dan dat u klaar bent met eten. En het is in dit land heel onbeleefd wanneer je een bord laat staan bij een gast. Voor 5 euro per persoon kun je al goed eten en .... dat is echt waar.
Wereldberoemd is het Tsjechische bier. Het Pilsener Urquell of Pradzdroj, uit Pilzen. De wijnen in dit land zijn ook uitstekend. Voor wie wat sterkers wil zijn er de nationale dranken Becherovka en Slivovice.


Huisdieren
Voor uw huisdieren heeft u een bewijs van inenting nodig tegen hondsdolheid (minstens 30 dagen en hoogstens 1 jaar oud) en een gezondheidsverklaring (min. 3 dagen en max. 3 weken oud), gelegaliseerd door de Rijksdienst voor keuring van Vee en Vlees (RVV)


Reuzengebergte

Beschermd Nationaal Park
Dit schitterende berggebied is het hoogste van TsjechiŽ en sinds 1962 een beschermd Nationaal Park. Het ligt op zo'n 1000 km vanaf Utrecht, ten noordoosten van Praag tegen de Poolse grens. Qua oppervlakte is het eigenlijk maar klein: slechts 60 km lang (van Noord-West naar Zuid-Oost) en 20 km op zijn breedst.
Toch heeft het de allure van een hooggebergte: ruige, kale toppen (de hoogste, de Snezka is 1602 m), ravijnen, diepe, beboste rivierdalen, bergweiden en watervallen. Het Reuzengebergte is het brongebied van de Labe (Elbe), maar ook van de Upa en Jizera (Iser) met hun talrijke zijrivieren.

Het feit dat alle routes zijn aangegeven, zorgt ervoor dat het volkomen veilig is om op eigen houtje de bergen te verkennen, zolang men de bestaande paden aanhoudt. Het is dus volop genieten van de omgeving tijdens een van deze sportieve activiteiten.

Een mooie bergtop is die van de Snezka. Deze is met 1602 m de hoogste berg van TsjechiŽ. Deze berg overziet het gebied met meer dan 1000 bewegwijzerde wandelroutes. Vrchlabi, waar zich het Krkonosskemuseum en het regionaal informatiecentrum bevinden, wordt ook wel de toegangspoort tot het Reuzengebergte genoemd.

Het gebied leent zich goed voor lange wandeltochten. Je kan bijvoorbeeld vertrekken vanuit de dorpen, Janske Lazne, Strazne, Spindleruv Mlyn, Pec pod Snezkou en Velka Upa. Vooral in de herfst, wanneer de bladeren van kleur verschieten, is zo'n wandeltocht een aanrader.