De heer Jacobs

 Familie
-Vol lof vertelt Jan Jacobs ons over zijn vader Johannes Jacobs, die aannemer is geweest in de bouw. Johannes was geen lid van de vakbond. Hij en zijn gezin bivakkeerden in een tijd waarin ze de hongerwinter mee hebben gemaakt. Jan vertelt ons dat de leefomstandigheden dramatisch waren. Ze hadden weinig te eten, waardoor zijn vader zoals velen in die tijd op hongertocht zijn gegaan om zo zijn vrouw en kinderen in leven te houden. Johannes Jacobs is op 89-jarige leeftijd overleden.
-De moeder van Jan, Maria Roozendaal, heeft hard gewerkt als huisvrouw. Zij is op 88-jarige leeftijd overleden.
- De vrouw van meneer Jacobs vertelt ons dat ze verschillende banen heeft gehad. Ze heeft op kantoor gewerkt, bij de V&D en de Bijenkorf. Zij is zelf nooit lid geweest van een bond.

Vakbond
Jan was lid van de Ouderenbond en is dat nog steeds. De KAB (het NKV!) in Den Haag is toentertijd gaan fuseren met het NVV en is vervolgens de FNV geworden. Jan vertelt dat hij niks heeft meegekregen van de mogelijke problemen van het samengaan van de bouwbond en de houtbond. Ook van het EVC heeft hij niets van mogelijke problemen gemerkt. Hij houdt zich met de politiek bezig. Zijn vrouw was katholiek en het leek hem goed om ook dit geloof te aanvaarden waar hij nog steeds geen spijt van heeft. Hij was als kind gedoopt en was dus eigenlijk al katholiek. Maar hij heeft als katholiek nooit op het CDA gestemd. Hij is daarentegen een socialist die trouw is gebleven aan de partij van de arbeid (PvdA), omdat die simpelweg altijd voor de arbeiders opkomt. Hij voelt een nauw verband tussen de FNV en PvdA, enthousiast zegt Jan: “de FNV noemen ze ook wel ‘rood’ en de PvdA is dat in een zekere zin ook”! Hij heeft voor de NVV gekozen, omdat die partij hem in die tijd beter lag. Na 60 jaar is hij nog steeds een trouw lid. Hij is ook niet van plan de bond te verlaten, omdat hij de bond wil steunen. Jan raadt iedereen aan om de bond in te gaan. “Je staat dan veel sterker”, zegt hij. Jan vertelt ons dat de FNV voor hem en zijn kleinzoon een keer goed van pas is gekomen. Hij vertelt over een situatie waarin zijn zoon met zijn scooter tegen een auto was gebotst, maar de eigenaar van die auto beweerde dat zijn ruit daardoor kapot is gegaan, maar dat bleek niet het geval te zijn. Zij hebben daarom de FNV ingeschakeld en die heeft hen geholpen. Ook was het dat ze vroeger in de bouw vakantiezegels kregen en die moesten ze aan het eind van het jaar inleveren om zo hun vakantiegeld te incasseren. Daarbij hadden ze ook de FNV ingeschakeld en die heeft daar aanzienlijk veranderingen ingebracht.

Werk

Jan heeft op de Ambachtsschool gezeten en is daarna de bouw ingegaan Hij geeft aan dat hij zo’n beetje overal en nergens heeft gewerkt, maar zijn meeste tijd heeft hij doorgebracht bij een aannemersbedrijf genaamd Intervam. Daar heeft hij als timmerman gewerkt. De werkomstandigheden waren in die tijd niet bepaald geweldig. Hij heeft asbest moeten zagen met een zaagmachine. Zijn longen zijn daardoor wel wat zwakker geworden, maar voor de rest merkte hij er niets van. Ook moesten de arbeiders van de bouw toentertijd werken tot 5 graden vorst, ze maakten een vuurtje en gingen daarna weer door. De werknemers die doorwerkten kregen vorstverlet, er werd zoveel procent uitbetaald.

Hij is begonnen met 3 dagen vakantie in het jaar, daarna werd het een week en als je ouder dan 55 was, dan kreeg je langer vakantie. Maar dankzij de bonden zijn er meer vakantiedagen en vakantiegeld gekomen. Door de bond zijn de arbeidsomstandigheden stukken beter geworden.

Hij heeft ook in Nieuw-Guinea gewerkt, ze hadden daar mensen nodig om in de bouw te werken, daar is hij met zijn broer Piet Jacobs naar toe gegaan en ze hebben er 1,5 jaar gewerkt.

FNVJacobsNG.jpg (10443 bytes)
Jan Jacobs in IndonesiŰ

25 jaar lid van de FNV

Jan heeft in Den Haag 25 jaar lang in de bond gezeten. Ter gelegenheid van het feit dat hij al 25 jaar lid was, heeft de FNV geen feestje gegeven. Volgens Jan, waren ze hem vergeten, hij was daarvan niet gecharmeerd. Na 40 jaar lid te zijn, was het voor Jan dubbel feest! Hij vertelt ons vol trots dat er zelfs een stukje over in de krant stond. Hij heeft het zelf moeten aankaarten dat de FNV hem met zijn 25 jarige jubileum was vergeten. Toen hij 50 jaar lid was, kreeg hij een speld met een diamant en een kleine vergoeding.

Staking

Hij heeft voor de CAO moeten staken, omdat ze meer loon wilden. De bond betaalde hun loon uit als er werd gestaakt.

 Keus verandering aan FNV

Hij zou het leuk vinden als er elk jaar een samenkomst zou zijn en niet om de 2 jaar.

Mening over dit interview

Meneer en mevrouw Jacobs waren beiden onder de indruk van het interview. Ze vonden het een geslaagde interview!

Voor Naoual en mij (Na´ma) was het natuurlijk een bijzondere ervaring om een meneer als de heer Jacobs te mogen interviewen. Als hij aan het woord was, leek het wel op een film die zich afspeelde. Vooral toen hij over zijn tijd als arbeider vertelde.
(Interview afgenomen door twee studentes, Naoual en Na´ma, van het Zoomvliet College te Roosendaal in het kader van hun stage, maart 2006.)
Naar Werkpagina of FNV Bouw