Drie van het ROC Zoomvliet

Ook nu heeft de FNV Bouw zijn interesse in scholing behouden. Dat blijkt onder andere uit de contacten van de Roosendaalse afdeling met het ROC Zoomvliet. Geregeld tref je een aantal Zoomvliet-studenten in de Roemer Visscherlaan, waar de FNV Bouw een welkom stage - adres is.
Bij een bezoek tref ik drie stagiaires: Nancy van Pul (19, Rucphen), Shanna v.d. Sloot (19, Bergen op Zoom) en Perry van Wesel (20, Nispen). Ze volgen alledrie de opleiding voor Administratief Juridisch Medewerker Openbaar Bestuur, een niveau IV-opleiding.

De studenten

Nancy, die graag handbalt, regelmatig ook een boek leest, vakantie viert in Spanje en voor haar favoriete TV programma uitwijkt naar Discovery: Crime Night!
Over Fraanske (Bauer): Prima dat 'ie liedjes zingt, zolang er mensen van houden! (Zij niet dus!)
Over de euro: Een goed betaalmiddel, alleen die één en twee cent mogen er wat haar betreft uit!
Binnenkort, na het diploma, even een baantje en dan in september snelt Nancy naar 's Hertogen-bosch: de HBO-opleiding Integrale veiligheid.

Shanna, die 'niet sport', maar wel graag gaat skiën, reist via de Stayokay, (voor ouderen beter bekend als de jeugdherberg), graag Dean Koonz (SF!) leest en NET 5 aanzet voor die 'vrouwenserie op dinsdagavond' en Criminal Intent.
Over prins Bernhard: Voor zijn dood wist ik amper wie hij was! Geen commentaar dus op de zoveelste steekpenning op Soestdijk.
Over de euro: Ik ben er aan gewend, Al die mensen die alles maar omrekenen vindt ze maar niks: wat heb je er aan nu de waarde van alles toch is veranderd.
Shanna gaat naar Breda voor de HBO-opleiding Facility Management. ( Verduidelijkend zegt ze er bij dat het er daarbij omgaat van alles en nog wat te managen. Maar de tuin van de interviewer managen lijkt er buiten te vallen, helaas!)


Perry geeft zijn vakantiegeld maar al te graag uit voor het bezoeken van Formule-1 races. hij leest Stephen King en Collin Forbes, thrillers en hij schakelt over naar RTL 4, Crimes Scene Investigation, incl. de Miami-variant.
Over Ayaan: Ze moet geen politicus zijn! Je moet er maar tegen kunnen als je bedreigd wordt. (je ziet dat hierbij de keuze van zijn boeken en TV-voorkeur een duidelijke rol speelt!)
Ook over het Roosendaalse Outlet Center heeft hij een uitgesproken mening: Het is een goede zaak, bevorderlijk over toerisme en recreatie. Hij staat vierkant achter wethouder Pelle! (Hij zegt dat niet zo maar, want hij wilde over dit onderwerp al een project maken en is dus al behoorlijk ingevoerd in de materie.)

Hoe ze er toe kwamen bij de FNV stage te lopen? Aanvankelijk deed hun opleiding van het Zoomvliet mee aan een FNV-project "Gemeente wees sociaal". Perry was er bij betrokken; de twee dames werden uitgeloot. Mede door het enthousiasme van Perry besloten ze te kiezen voor de vakbond.

Alle drie wisten eigenlijk heel weinig van de FNV. Je hoorde of zag wel eens een demonstratie. Nu is dat duidelijk een stuk verbeterd en weten ze heel wat meer over de vakbond. Wat uitdagend zegt Nancy dat ze meer doen dan alleen staken.
Maar ze zijn nog niet zo ver, dat ze al kunnen aangeven wat de FNV beter moet gaan doen. Iets wat je verbaast als je hun degelijke werkstukken ziet. Je hoeft niet lang te kijken: hier is aandacht en veel tijd aan besteedt!

Onderzoek naar zorgcentra in Nederland

Shanna en Nancy hebben hun werkstuk de titel gegeven: "Onderzoek naar zorgcentra in Nederland".
Het reilen en zeilen in verpleegtehuizen aan de hand van 70 vragen.
Ze hebben maar liefst 184 enquêteformulieren verstuurd, door het hele land. De respons viel behoorlijk tegen: 16 tehuizen schreven dat ze door tijdsdruk het niet konden invullen, 13 vulden ze in. De overigen hadden blijkbaar geen tijd (of zin) om ook maar een berichtje te sturen.
Daarnaast hebben ze ook nog 10 verpleeghuizen zelf bezocht.
Ondanks het feit dat ze eigenlijk maar kleine verschillen aantroffen, vonden ze het toch allebei leuk om zo'n onderzoek te doen.

Wat hoort bij welke uitkering

Perry schreef een brochure over:"Wat hoort bij welke uitkering".
Het ging over de uitkeringen bij het UWV en de Gemeentelijke Sociale Dienst.
Voor zijn werkstuk maakte hij uitsluitend gebruik van informatie, die je op het Internet kunt vinden, bij Postbus 51 en het ministerie zelf.
Hij heeft het stuk dus samengesteld van achter zijn bureau en was zeer tevreden over het onderzoek.

Het hoeft geen betoog, dat beide onderzoeken zich afspelen op een terrein waar ook de FNV actief is: het lijkt me dan ook nuttige lectuur voor medewerkers van de bond.

Interview januari 2005: Terug naar het begin of fnv bouw of werkpagina