Mignonnette (Engels: split). Zeer klein flesje van wisselende vorm en inhoud. Meestal 200 ml (Champagne), soms 187.5 ml (wijn).
Fillette 0.375 l = 1/2 fles. Wordt meestal gebruikt in de horeca. 0.35 l voor Val de Loire wijn.
Petite bouteille (Flesje). 0.5 l. Wordt gebruikt in de horeca. 0.5 l flessen worden ook gebruikt voor de Hongaarse dessertwijn Tokaj.
Clavelin 0.62 l, uitsluitend voor de gele Jura wijnen.
Bouteille (fles). 0.75 l. Standaard wijnfles. Engelse maat: 27 fluid ounce.
Magnum 1.5 l = 2 flessen.
Tappit-hen 2.25 l = 3 flessen (Bordeaux, Port).
Marie-jeanne 2.25 l = 3 flessen. Hoofdzakelijk voor Bordeaux. Soms: 3 l = 4 flessen.
Double Magnum 3 l = 4 flessen (Bordeaux, Port).
Jeroboam Doorgaans 3 l = 4 flessen (Champagne). Soms: 5 l = 6.67 flessen (Champagne, Bourgogne, Port). Een andere bron meent dat tot 1978 de Jeroboam stond voor 3 l = 4 flessen (Bourgogne, Champagne), 4 l = 4 flessen (Port), 4.5 l = 6 flessen (Bordeaux); en sinds 1979 voor alle wijnen: 5 l = 6.67 flessen.
Rehoboam 4.5 l = 6 flessen (Champagne, Bourgogne).
Mathusalem (Engels: Methuselah). 6 l = 8 flessen (Bourgogne, Champagne).
Impériale 6 l = 8 flessen (Bordeaux).
Salmanazar 9 l = 12 flessen (Champagne).
Balthazar 12 l = 16 flessen (Champagne).
Nabuchodonosor (Engels: Nebuchadnezzar). 15 l = 20 flessen (Champagne).
Melchior 18 l = 24 flessen.
Souverain 26 l = 34 flessen (Champagne).
Suikergehalte | Term |
---|---|
<3 g/l |
brut nature (frans) pas dosé (frans) dosage zéro (frans) bruto natural (spaans) dosaggio zero (italiaans) nature herb (duits) |
0 - 6 g/l |
extra brut (frans) extra bruto (spaans) extra herb (duits) |
<15 g/l |
brut (frans) bruto (spaans) herb (duits) |
12 - 20 g/l |
extra-dry (frans!) extra seco (spaans) extra trocken (duits) extra dry (engels) |
17 - 35 g/l |
sec (frans) seco (spaans) secco (italiaans) asciutto (italiaans) trocken (duits) dry (engels) tør (deens) torr (zweeds) kuiva (fins) ξηρός (xèrós) (grieks) |
33 - 50 g/l |
demi-sec (frans) semi seco (spaans) abboccato (italiaans) meio seco (portugees) halbtrocken (duits) medium dry (engels) halvtør (deens) halvtorr (zweeds) puolikuiva (fins) ημίξηρος (èmíxèros) (grieks) |
>50 g/l |
doux (frans) dulce (spaans) dolce (italiaans) doce (portugees) mild (duits) sweet (engels) sød (deens) söt (zweeds) makea (fins) γλυκύς (glukús) (grieks) |
© Oscar van Vlijmen, augustus 2000/August 2000
Datum laatste wijziging: 2001-12-31