ESD preventie

ESD weg ermee! Informatie over ESD preventie!


ESD is een risicofactor voor elektronica

Deze pagina gaat over de kwalijke gevolgen van ESD voor elektronica! ESD is de afkorting van Electro Static Discharge (Elektrostatische Ontlading). Het vervelende van ESD is dat de gevolgen door "verborgen defecten" meestal pas later optreden.
Elektronica die goed moet blijven functioneren, mag nooit worden blootgesteld aan ESD! Niet iedereen heeft de kennis om elektronica voldoende te beschermen tegen ESD. Op deze pagina is informatie te vinden over wat ESD eigenlijk is en wat er gedaan kan worden aan het verkleinen van deze risicofactor. Met een beperkt aantal maatregelen is ESD-veilig werken al een heel eind te realiseren!

Elektronica!

Hoe ontstaat statische elektriciteit en ESD?

Statische elektriciteit ontstaat door wrijving van bijvoorbeeld kleding en schoenzolen met andere voorwerpen zoals zitmeubilair en vloerbedekking. Met elke beweging raakt de mens met kleine hoeveelheden statische elektriciteit steeds verder opgeladen. Die elektrische lading blijft toenemen tot het moment van de elektrostatische ontlading, de ESD! Waarna het opladen opnieuw begint.
Behalve wrijving heeft ook de soort stof en de luchtvochtigheid een grote invloed op het ontstaan van statische elektriciteit. Met stoffen zoals nylon, rubber, acryl en polyester ontstaat heel gemakkelijk statische elektriciteit. Dit kan niet gezegd worden van stoffen zoals leer, katoen of linnen, deze stoffen veroorzaken beduidend minder statische elektriciteit.
Een andere invloedrijke factor is de luchtvochtigheid. Als de lucht erg droog wordt door bijvoorbeeld centrale verwarming kan statische elektriciteit veel gemakkelijker ontstaan.

Fouten in de elektronica

Een ESD is een elektrische vonk die ontstaat als een met statische elektriciteit opgeladen mens bijvoorbeeld een printplaat aanraakt. De meeste mensen voelen door de geringe energie-inhoud geen schok, maar door de snelheid van die vonk bereikt de stroom een piekwaarde die elektronica inwendig kan aantasten.
Een aantal moderne elektronische componenten blijkt in de praktijk nogal gevoelig te zijn voor ESD. Het aangetaste component werkt aanvankelijk nog wel maar na verloop van tijd treden er - ogenschijnlijk zonder oorzaak - ineens allerlei fouten in het functioneren op. Deze type fouten zorgen bijvoorbeeld voor soms wel en soms niet functionerende elektronica. ESD-defecten zorgen dus voor onbetrouwbare elektronica. Deze verborgen of latente fouten zijn eigenlijk de ergste typen defecten! Onverklaarbaar defecte elektronica die soms wel en soms niet werkt, blijkt bij onderzoek vaak beschadigd te zijn door ESD en is een gruwel voor elke reparateur.

ESD waarschuwingssymbool!

ESD-gevaar

Zodra de mens zich beweegt, ontstaat er dus direct statische elektriciteit. Het meest riskante ESD-gevaar voor elektronica is dat mensen elektronische componenten en printplaten aanraken terwijl zij statische elektriciteit bij zich hebben. Mensen die zich bewust zijn van dit risico zullen tijdens het werk aan elektronica om die reden een geaarde polsband (voorzien van een veiligheidsweerstand!) dragen, om de zo ontstane statische elektriciteit direct naar aarde af te leiden. Het verdient aanbeveling om katoenen of linnen kleding en schoenen met een leren zool te dragen. Verder is het sterk aan te raden om kunststof voorwerpen zoals plastic verpakkingen en piepschuim uit de buurt van de elektronica-werkplek te houden!

industriŽle omgevingen

In industriŽle omgevingen gebruikt men voor de zekerheid niet alleen polsbanden, maar vaak ook ESD-schoenen in combinatie met een geleidende vloer. Ook een geaarde ESD-tafel, -mat of een "field service kit" hoort daarbij! Tijdens het werken aan elektronica wordt er bij vaak een speciale ESD-jas gedragen. Verder wordt de luchtvochtigheid met bijvoorbeeld een luchtbevochtiger op peil gehouden (meer dan 50%).

Website over ESD

Wilt u meer weten over de kwalijke gevolgen van ESD - Electro Static Discharge (elektrostatische ontlading) - voor elektronica? Kijk dan ook eens op onderstaande websites!

Succes met ESD-preventie . . . . .Copyright © Dit werk is auteursrechtelijk beschermd. De getoonde gegevens zijn uitsluitend informatief en aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Tekstredactie: www.ymt.nl