Figuurschetsen

 

 

Al geruime tijd ben ik lid van de tekenclub Artishock, waar iedere dinsdagavond naar model wordt getekend. Voor de pauze beginnen we meestal met hele korte poses van 5 minuten.

 

 

Bij zo'n korte stand is er natuurlijk geen tijd om de tekening verder uit te werken. Je wordt wel gedwongen om snel de essentie van een houding weer te geven.

 

 

 

Vooral bij de houdingen die zo kort duren wordt vaak krijt gebruikt. Met de vlakke zijkant kan je snel schaduwen zetten.

 

 

Er wordt geen les gegeven, maar in de pauze worden de werkstukken van iedereen bekeken en besproken. Door het beoordelen van elkaars werk leer je ook kritisch naar je eigen resultaten te kijken.

 

 

Omdat iedereen in een kring om het model heen zit, is op iedere tekening het model vanuit een andere invalshoek bekeken.

Hierdoor zijn, ook bij dezelfde houding, alle tekeningen steeds verschillend ten opzichte van elkaar.

 

 

 

 

Rood of bruin conte-krijt heeft mijn voorkeur. Het is niet zo zacht en vlekkerig als houtskool, maar met iets meer druk op het krijt krijg je toch mooie donkere vlakken.

 

 

Na de pauze is er meestal voorkeur voor 1 of 2 langere standen.

Hierdoor is er meer tijd om een werkstuk verder uit te werken.

Er wordt dan niet alleen met potlood of krijt gewerkt maar ook acryl- of waterverf wordt vaak gebruikt.

 

 

Een methode om vrij snel een aardig efect te bereiken is een gewassen inkttekening. De tekening wordt met pen en inkt opgezet en de schaduwvlakken worden daarna met penseel en water ingewassen.

Het tekenen van figuren heeft me geleerd om met een kritisch oog te kijken naar mijn onderwerp en eerst de grote lijnen weer te geven.

 

 

 

 

 

  aquavon@hetnet.nl

 

 

.

 

 

copyright© Yvonne Hamaker