Genealogie

 

Van den Bos – Hoekstra – De Jong – Bloemhof – Schotte – Van der Slik

Van Weerden

 

Vanuit het graafschap Lingen arriveert omstreeks 1722 Harmen Hendrik van den Bos in de regio Rotterdam. Veel van zijn nakomelingen zijn molenaar aan weerszijde van de Rotte. Zij zijn verantwoordelijk voor het waterpeil in de polders van het Hoogheemraadschap Schieland.

 

In Friesland komt de naam Hoekstra veel voor. De nakomelingen van Hendirk Pieters Hoekstra wonen en leven vooral in het oosten van Friesland en met name in de gemeente Achtkarspelen.

 

Aan het begin van de 19e eeuw wordt in heel Nederland de "Burgerlijke Stand" ingevoerd en dit betekent dat iedereen een familienaam moet aannemen. Klaas Bouwes uit Eastermar kiest voor de naam "De Jong" en zijn vader Bouwe Nannes kiest de naam "Bloemhof". Hun nakomelingen wonen vooral in Oostermeer (Eastermar) in de Friese gemeente Tietjerksteradeel.

 

De meren, die in de 17e en 18e eeuw in het groene hart van Holland zijn ontstaan door turfwinning, worden in de tweede helft van de 18e eeuw stuk voor stuk drooggelegd. Dit betekent werk en inkomsten. Uit de omgeving Hannover arriveert omstreeks 1770 Frederik Schotte om in het rijke westen zijn geluk te vinden. Zijn nakomelingen wonen hier nog steeds.

 

Cornelis van der Slik en nagenoeg al zijn nakomelingen wonen sinds 1580 op Flakkee. Maar omstreeks 1850 wordt Beschier van der Slik als wees opgenomen in het gezin van Arie Visser in Bleiswijk en zijn nakomelingen zijn daar ook te vinden.

 

Bij de speurtocht naar voorouders met de familienaam Van Weringh bleek al snel dat de achternaam Van Weerden moest zijn. In de stad en in de provincie Groningen leverde dit veel namen op. Allemaal onderbrengen in één familiegroep lukte niet. Ook in andere streken van ons land wordt de naam Van Weerden gebruikt.