Dag 12 - Sudlohn - Coesfeld. afstand 50 km.


Als we onze pakezels hebben voorzien van bepakking komen we in gesprek met een duits echtpaar en twee kinderen welke ook met fietsvakantie zijn en terug moeten naar Berlijn. De weersvoorspellingen voor vandaag zijn zo slecht dat we maar kijken waar het schip strand. Als we onderweg zijn is het nog steeds droog en de lucht ziet er niet beroerd uit waardoor de jassen zelfs uit gaan. Het lijkt er op dat de weergoden ons goed gezind zijn al gaven de radarbeelden een andere kijk. We fietsen nu verder naar Stadtlohn en vervolgens door de bossen van het Liesnerwald naar Büren. Doordat het weer zich goed houdt besluiten we verder te peddelen naar Coesfeld. Onderweg horen we het geluid van een stoomlocomotief alleen zien we hem niet, jammer maar je kunt ook niet alles hebben. We doen het rustig aan omdat we alle tijd hebben en prima op schema zitten. We drinken nog een bakje koffie in een vogelkijkhut met uitzicht over het Naturschutzgebiet Felsbachaue. Daarna verder naar Coesfeld waar we voor ons deze luie dag met weinig kilometers eindigen en nog tijd hebben om even te shoppen.

Dag 2 - Westerbork - Nordhorn. afstand 85 km.


Na een goed ontbijt, de bepakking op de fietsen en weer op de pedalen. Hopelijk zijn de weergoden ons vandaag goed gezind want de voorspellingen zijn niet rooskleurig, kans op regen en onweer. Het eerste dorpje waar we door heen rijden is het museumdorp Orvelte, een oud brinkdorp waar het vroeg in de morgen nog ontzettend rustig is en de toeristen nog moeten ontwaken. De eerste kilometers rijden we door een afwisselend landschap van bossen en landerijen maar hoe dichter we bij Schoonebeek komen wordt de omgeving beheerst door Ja-knikkers en buizen voor de oliewinning. We gaan maar snel de grens over en volgen dan de Vechtdalroute langs het Coevorden-Piccardiekanaal. De eerste negen kilometer komen we over een slecht fietspad met veel gaten en hobbels waar je goed moet opletten om ongelukken te voorkomen. Intussen word de lucht er niet beter op en wanneer we de eerste druppels voelen vertrouwen we het weer niet meer. Nog maar even op de weerapp kijken maar opnieuw geen bereik dus besluiten we zo snel mogelijk een overnachting te zoeken. Dit valt nog niet mee omdat ze blijkbaar vandaag een ruhetag hebben. Doordat we achtervolgd worden door regen en onweer knuppelen we door naar de waterstad Nordhorn waar we uiteindelijk een Hotelletje vinden. Achteraf blijkt dat de meeste regen en onweer om ons heen gaat waardoor wij 's avonds nog een wandeling konden maken.

Dag 3 - Nordhorn - Tecklenburg. afstand 87 km.


Wanneer we op de fiets stappen zijn de zomerse temperaturen ver te zoeken en hebben we ook nog een vrij krachtige wind tegen. We rijden door het Naturschutzgebiet Brandlechter Vechtetal und Tillenberge waar we geregeld roofvogels zien. We passeren enkele oude dorpjes en volgen nog steeds de rivier de Vecht. Als we het oude plaatsje Schüttorf binnenrijden fietsen we naar het marktplein om geld te pinnen en doen nog wat boodschappen. Daarna verder naar Salzbergen en verruilen de Vechtdalroute voor de Emsradweg een stukje route wat we al eens vaker hebben gedaan. Langs deze route komen we veel vakantiefietsers tegen welke stroomafwaarts langs de Ems rijden. Aangekomen in de stad Rheine waar we gepland hadden om te stoppen fietsen we toch verder omdat het nog vroeg in de middag is. We verlaten dan rivier de Ems en gaan verder over de 100 Schlösser Route een lange afstandsroute langs veel kastelen die door geheel Münsterland gaat. Het landschap word steeds glooiender en we naderen zo langzamerhand het Teutoburgerwald. We fietsen eerst naar Ibbenburen en krijgen daarna nog een stevige klim voor de kiezen voordat we het romantische stadje Tecklenburg bereiken. Wanneer we aankomen in de Altstad is het gezellig druk met veel toeristen die hier rond slenteren en zich vermaken op de terrasjes. Wij besluiten dan ook om hier de nacht door te brengen.

Dag 9 - Olfen - Wesel. afstand 91 km.


Na een paar zonnige dagen is het nu bewolkt als we op de fiets stappen naar Ahsen. We gaan over onverharde paden, modderig maar wel leuk door een natuurgebied met glooiende heuvels en oude boerenhoeves. Hierna gaan we enkele kilometers langs het Wesel Datteln kanaal een van de belangrijkste vaarwegen van Duitsland naar Flaesheim. Daarna rijden we over de Westruper Heide naar de Halterner Stausee waar we even tijd nemen voor een bakje koffie en dan door naar Haltern am See. Bij het uitrijden van de altstadt begint het te regenen maar gelukkig niet voor lang want na een half uurtje kwam het zonnetje weer tevoorschijn. Als we door het bos gaan blijft opeens de route hangen op de GPS waarop Anita zegt een harde reset helpt en zowaar het werkt weer. We fietsen verder door Naturschutzgebiet Hohe Mark waar we van elke kilometer volop genieten. Na Schermbeck word de lucht steeds grijzer en begint het harder te waaien en omdat ze het over regen en onweer hebben besluiten we stevig door te fietsen naar de vestingstad Wesel, bekend om zijn echograpje wie is de burgemeester van Wesel (ezel). Net op tijd een overnachting gevonden want het begint nu steeds harder te regenen.

Dag 10 - Wesel - Rees. afstand 99 km.


Nadat we onze fietsen hebben voorzien met bepakking raken we in gesprek met een belg die het hier fantastisch vind om te fietsen en zegt dat Belgie achterloopt maar zeker beter word, dus misschien voor ons nog eens de Vlaanderen route. Als we het stadje Wesel verlaten gaan we eerst negen kilometer over de dijk langs de Rhein en nemen dan de veerpont waarmee we de rivier oversteken naar het gezellige stadje Xanten met zijn Archeologisch Park, Sint-Viktordom en de oude stadspoorten. Geleidelijk verruilen we het glooiende met het vlakke landschap wanneer we naar Kevelaer fietsen, een bedevaartplaats waar ongeveer één miljoen bezoekers per jaar komen met ieder een eigen beweegreden. Wij nemen ruim de tijd om rond te kijken, steken een kaarsje aan en bekijken de Bedevaartskapel in een bijzonder stadje wat zeker een bezoek waard is. Als we de pelgrims achter ons laten rijden we verder over een fietspad langs de rivier de Niers naar Weeze. Vervolgens naar het stadje Kalkar waar we de route een paar kilometer inkorten om alsnog in het plaatsje Rees te kunnen overnachten. Wegens tijdgebrek laten we het Räässe Pöntje liggen en nemen de Rheinbrücke wat ook maar goed is want anders waren we net te laat geweest voor de laatste overtocht.

Dag 11 - Rees - Sudlohn. afstand 81 km.


Wanneer we bij de fiets zijn zegt Anita opeens heb jij de afstandsbediening van de GPS, natuurlijk niet zeg ik die zit altijd bij jouw op de fiets. Nou zojuist had ik hem nog en nu is hij weg dat kan toch niet waar zijn en wat blijkt, had Anita deze op de fiets van Sietze geplaatst. We stappen nu met een gerust hart op ons stalen ros richting het stadje Anholt. Met een grauw grijze lucht en zo nu en dan wat motregen komen we aan in het stadje en bezoeken hier Schloss Anholt. Later fietsen we langs het riviertje de Bocholter Aa een mooie fietsroute die we volgen tot aan het stadje Bocholt. We rijden naar de Altstad waar we foto’s willen maken van het historische rathaus maar helaas net een markt op het plein voor het stadhuis dus niet het juiste moment voor een foto, maar wel tijd voor een terrasje. Hierna verlaten we de stad en gaan terug naar de rust van de natuur. Intussen is het bij Rhede opnieuw gaan regenen maar met een dekmantel van bladeren hebben we hier weinig last van. Net voor de stad Borken komen we door het recreatiecentrum Kletterwald, leuk om te zien hoe ze van grote hoogte door de bomen naar beneden glijden. Daarna verder naar Ramsdorf en vervolgens Sudlohn waar we vanwege het wisselvallige weer de dag afsluiten.

Kanon van Woudrichem

2017 Münsterland - 1079 km

De fietsroute dit jaar zal grotendeels gaan door het Münsterland
langs kastelen, kerken en kapellen en het parkachtige
landschap waar deze omgeving bekend om is.

top
 Het verhaal van de Pakezel en de Loopeend

Dag 4 - Tecklenburg - Bad Rothenfelde. afstand 44 km.


Als we vertrekken en de route weer willen oppakken valt dit nog niet mee in de kleine smalle straatjes. Na verschillende keren de verkeerde afslag te hebben genomen komen we uiteindelijk via een heel smal en steil straatje naar beneden terug op de route. We gaan verder door het Teutoburgerwald met mooie vergezichten waar we echt van kunnen genieten. Van Lengerich naar Leeden moeten we flink op de pedalen en doordat het zonnetje inmiddels is gaan schijnen krijgen wij het warm van het op en neer fietsen. Hierna verder door een afwisselend glooiend landschap van bos en maisvelden. Aangekomen in de stad Bad Iburg komen we langs het gelijknamige schloss en gaan dan op zoek naar een bäckerei omdat we trek in wat lekkers hebben. Met een gevuld buikje stappen we weer op de fiets en verlaten de drukte van de stad. We vervolgen onze weg door de bossen en genieten van de rust om ons heen. Wanneer we rond het middaguur het oudste kuuroord van het Osnabrücker land Bad Rothenfeld binnen rijden is dit een leuk en bezienswaardig stadje. Na een overnachting in het leuke stadje te hebben gevonden bekijken we eerst het gradeerwerk (Salines) lange muren van gevlochten sleedoorn takken waarlangs het zoute water langzaam naar beneden stroomt. Ook is er nog een schitterende rozentuin waar het leuk vertoeven is en je heerlijk kan ontspannen in een gezonde omgeving van zilte lucht.

Dag 5 - Bad Rothenfelde - Telgte. afstand 81 km.


Wanneer we vertrekken is het nog droog maar voor hoe lang is afwachten omdat de weersvoorspellingen niet rooskleurig zijn. Na een paar kilometer voelen we de eerste druppels en niet veel later begint het behoorlijk te plensen. Vol goede moed gaan we verder door het Teutoburgerwald alleen zien we niet veel van de mooie omgeving vanwege de regen. Na het dorpje Borgholzhausen worden de heuvels geleidelijk minder en verlaten het Teutoburgerwald. Rond het middaguur wordt het gelukkig droog en komen we een groep vakantiefietsers tegen waarvan de voorste groet met een badeend en de laatste met een hoorn toeterde, hier moesten we wel om lachen een leuk idee. In Versmold gaan we langs de bakker voor wat lekkers en een bakje koffie zodat we op temperatuur kunnen komen. Als we het voor vandaag genoeg vinden na de vele regen zoeken we in West Beveren een overnachting maar vanwege een muziekfestival is alles vol en de receptioniste geeft aan dat het wel eens heel moeilijk kan worden. Dus fietsen we door naar Telgte waar we net voor sluitingstijd vragen bij de tourist info of hier nog een overnachting mogelijk is. Gelukkig om de hoek bij hotel Telgterhof is een kamer vrij en je kan er ook nog eens heerlijk eten word ons verteld en dit is niet teveel gezegd, het was helemaal top. Als we naar buiten kijken komt de regen met bakken uit de hemel vallen, maar gelukkig hebben wij een heerlijk onderkomen voor vannacht.

Dag 6 - Telgte - Bad Waldliesborn. afstand 77 km.

Vandaag is het een feestelijke dag omdat Anita weer een jaartje ouder is geworden. Wanneer we vertrekken gaan we eerst langs de Genadekapel met een beeld van de Moeder van Smarten om deze te bekijken. Als we dan op de pedalen stappen begint het te regenen, wat een klote weer, maar we vertrekken toch in de hoop dat het snel zal opklaren. Onderweg zien we de lucht eerder grijzer worden van de regen dan lichter van opklaringen. We fietsen eerst naar de paardenstad Warendorf waar alles draait om deze dieren en rijden dan vervolgens naar de Altstadt die jammer genoeg geheel over de kop ligt in verband met werkzaamheden. Als na het middaguur de opklaringen de overhand krijgen zien we ook meer van de omgeving waar we door heen komen. In de buurt van het plaatsje Oelde gaan we verder over een zandpad door de bossen maar door de vele regen wat er is gevallen zijn deze fietspaden steeds moeilijker begaanbaar. Als we om ons heen kijken voor een overnachting wijken we iets af van onze route en eindigen in Bad Waldliesborn net voor Lippestadt. Tijdens het avond eten komen we in gesprek met een echtpaar uit Brabant welke hier ook logeren en in de buurt dagtochtjes fietsen. 's Avonds nog even naar het Weinfest in het dorp gewandeld waar gezellige live muziek speelde zodat we Anita haar verjaardag toch nog een beetje hebben kunnen vieren.

Dag 14 - Billerbeck - Enschede - Twijzelerheide. afstand 87 km.


Het weer voor vandaag lijkt goed dus stappen met volle moed op de pedalen al is het onze laatste fietsdag. Eerst dalen we af naar het stadje Billerbeck om daar de route weer op te pakken en verlaten dan geleidelijk het laaggebergte Baumberge. Net voor Darfeld als we foto’s aan het maken zijn van het gelijknamige kasteel komt er een groep duitse vakantiefietsers aan waarmee we in gesprek raken over welke route we fietsen. Na een leuk gesprekje gaat ieder zijn eigen weg weer en rijden wij verder tussen de maisvelden door wat veel beschutting geeft vooral als het hard waait. Onderweg nog even koekeloeren in een vogelkijkhut en tot onze verbazing huisvesten zich hier nog een nest met jonge boerenzwaluwen. Wanneer we dan verderop even schuilen voor een regenbui spreken we een mountainbiker die net als ons ook een idworx fiets heeft en deze al 15 jaar gebruikt met volle tevredenheid. Hierna gaan we de grens over en rijden de laatste kilometers van deze tocht naar Enschede. Als we in het centrum aankomen is het hier gezellig druk op de terrasjes, we kijken hier nog wat rond en gaan dan op naar het treinstation. We hebben nu nog 30 minuten de tijd voordat de trein vertrekt en kopen nog wat lekkers voor onderweg en checken dan in. Eenmaal in de trein verloopt de reis naar Zwolle voorspoedig en hebben daar 7 minuten overstap tijd.

Wanneer we de trein in Zwolle verlaten moeten we snel naar de lift om naar het andere spoor te gaan waar de trein naar Leeuwarden staat. Gelukkig ziet de conducteur ons aankomen en wacht even tot we er zijn en wijst ons een plekje voor de fietsen zodat we daarna vertrekken naar Leeuwarden. Ook dit stuk van de treinreis verloopt voorspoedig. Als we in Leeuwarden uitstappen bedanken we de conducteur en eten nog een snelle hap uit de muur en fietsen dan de laatste kilometers naar huis. We kunnen terugkijken op een leuke fietsvakantie al kon het weer soms wat beter maar we hebben ons prima vermaakt.

Dag 13 - Coesfeld - Billerbeck. afstand 59 km.


Het is gelukkig droog maar wel koud en veel wind als we vertrekken uit Coesfeld richting Lette. De eerste kilometers fietsen we nog redelijk vlak maar daarna gaat het steeds vaker heuveltje op. Hier begint voor ons een onbekende route door het gebied Baumberge een heuvelrug wat ligt tussen Coesfeld en Münster. We moeten dan ook flink op de pedalen met stukken van 10% stijging. Aangekomen bij de Longinusturm welke ook wel de “Zugspitze van het Münsterland” wordt genoemd hebben we het hoogste punt bereikt. Hier nemen we plaats op het terras en trakteren ons op een wel verdiend kopje koffie met gebak. Nog even boven in de toren kijken waar je een panoramisch uitzicht hebt op meerdere steden en over de mooie omgeving. Daarna verder door het laaggebergte Baumberge een verborgen pareltje voor wandelaars en fietser om je kuiten eens goed te trainen. Onderweg zien we geregeld de Sint-Ludgeruskerk liggen van Billerbeck een bekende bedevaartplaats voor pelgrims. Als we deze laatste nacht van onze fietsvakantie hier een hotelletje hebben geboekt ligt deze twee kilometer bergop buiten het stadje maar inmiddels zijn onze benen wel wat gewend dus dat gaat lukken.

Vragen over deze reis

Verslag 2016
Verslag 2018

Copyright © 2006 - 2016 Ride A Bike

Laatst bijgewerkt op woensdag, december 10, 2017

top

 Dag 1 - Twijzelerheide - Westerbork. afstand 93 km.


Wanneer we starten aan onze twaalfde fietsvakantie rijden we de route naar Bakkeveen welke we uit ons duimpje kennen omdat we deze in het weekend wel vaker fietsen. Na Wijnjewoude gaan we over de Duurswouderheide met een prachtig uitzicht op de Duursma’s dobbe en daarna verder door het Blauwe bos naar Haule. We hebben allebei nog niet echt een vakantiegevoel maar als de omgeving wat minder herkenbaar wordt veranderd dit. Voorbij Veenhuizen fietsen we door het Natuurpark Fochteloërveen een prachtige omgeving waar we volop van genieten. Aangekomen bij de vogelkijkhut de zeven “Stairway to Heaven” gaan we even boven kijken. Hier heb je een fantastisch uitzicht over het Fochteloërveen waar je kraanvogels kan waarnemen als die er zijn. Daarna op naar Smilde en Hooghalen naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork waar we even rondkijken. We waren hier al eens eerder geweest maar het blijft een bijzondere plaats waar je niet zomaar aan voorbij gaat. Omdat de tijd niet stil staat stappen we weer op ons stalen ros voor de laatste kilometers door de bossen naar Elp. Wanneer de klok zes uur slaat komen we aan in Westerbork waar we onze eerste fietsdag afsluiten.

Fotoalbum 2017

Dag 8 - Rinkerode - Olfen afstand 81 km.


Voor de tweede dag op rij worden we verrast met het zonnetje wat alweer volop schijnt. De eerste kilometers rijden we door het Naturschutzgebiet Davert op naar Davensberg. Even later bij Ascheberg zijn er wegwerkzaamheden en voordat we een alternatief hebben gevonden op de GPS komt er een behulpzame man aan die ons voorgaat zodat we de route weer snel kunnen oppakken. Na Schloss Westerwinkel fietsen we door naar het gezellige en levendige stadje Werne. Als we foto’s aan het maken zijn komt er een man naar ons toe lopen die onze fietsen bewonderde want hij had deze alleen nog maar in een boekje gezien en was ervan onder de indruk. Wij pakken hier nog een terrasje en genieten van het gezellige marktplein en het oude stadhuis. Hierna gaan we verder naar Nordkirchen waar we het grootste waterslot van Westfalen bekijken met de tuinen welke tot de mooiste van Europa worden gerekend, echt een aanrader voor iedereen die hier in de buurt komt. Nu op naar de volgende bezienswaardigheid de waterburcht van Lüdinghausen maar als we aankomen staat deze helaas in de steigers en wordt gerestaureerd. We gaan verder door een rustig gebied met bossen en maisvelden en sluiten de dag af in Olfen aan het riviertje de Strever.

Home

Dag 7 - Bad Waldliesborn - Rinkerode. afstand 85 km.


Het zonnetje schijnt volop als we op de pedalen stappen en hopelijk zijn de weergoden ons voor vandaag goed gezind. Eerst moeten we 5 kilometer terug naar Liesborn om de route weer op te pakken. Daarna gaan we door een mooi rustig landschap waar je veel kilometers autovrij kunt peddelen. Bij Herzfeld hebben ze vandaag een georganiseerde fietstocht en komen net buiten het dorp honderden fietsers voorbij in tegenovergestelde richting. Je hoopt dan dat alles goed zal gaan al ging het wel bijna een paar keer fout maar gelukkig zijn we er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Wanneer we in het Lippetal een picknick bankje vinden om koffie te drinken en van het uitzicht willen genieten wordt dit hinderlijk verstoord door iemand zijn geroggel achter ons op een boerderij. Eerst kunnen we er nog wel om lachen maar hoe langer het duurt word de koffie er niet smakkelijker op. Dus stappen we maar snel weer op de fiets en rijden verder over autovrije landweggetjes langs bossen, maisvelden en door kleine dorpjes. Vanwege de zondagsrust is er onderwerg weinig open alleen een Bäckerei in Vorhelm waar we nog wat inkopen doen en dan verder rijden naar Rinkerode om hier deze zonnige en leuke dag af te sluiten.

Bedankt
Ride a Bike

Schloss Westerwinkel

Uitkijktoren Fochteloërveen

Kamp Westerbork

Coevorden-Piccardiekanaal

Orvelte Monumentendorp

Schüttorf

Klooster Gravenhorst

Romantische Tecklenburg

Door het Teutoburgerwald

Gradeerwerk - Bad Rothenfelde

Vakwerk Wichlinghausen

Marienkapelle in Telgte

Schloss Vornholz

Paardenstad Warendorf

Regenachtige dag

Zicht op Herzfeld

Oorlogsmonument - Beckum

Haus Byink - Ascheberg-Davensberg

Historische Stadtkern - Werne an der Lippe

Schloss Nordkirchen

Zwanenmeer

Koffietijd langs de Halterner Stausee

Bedevaartsplaats Kevelaer

Duitse mlitairebegraafplaats in Weeze

Op weg naar Huis

De grens weer over

Schloss Darfeld

Uitzichttoren Longinustrum

Hoogstepunt Baumberge op de Westerberg

 

Naturschutzgebied Felsbachaue

Schloss Wissen

Veldkapelletje

Sculptuur in Ramsdorf

Schloss Anholt