Alltagsmenschen van Wiedenbrück

2018 Gebraden in eigen land - 1212 km

De route gaat voornamelijk door Nederland langs prachtige
natuurgebieden, Nationale Parken en authentieke
dorpjes en Cultureel erfgoed.

Dag 13 - Oldebroek/Wezep - Eese. afstand 84 km.


Als de trappers weer kloksgewijs ronddraaien komen we al snel in de oude binnenstad van het schilderachtige Hanzestadje Hattem waar het alweer gezellig druk is. Hier gaan we met 't Kleine Veer (veerpont) over de Ijssel en rijden dan over de dijk naar Katerveer. Nabij Zwolle verder door het Westerveldse Bos en vervolgens met het laatste handgetrokken kabelpontje van Nederland ‘Haersterveer’ over de Overijsselse Vecht. Daarna door naar de Hanzestad Hasselt waar we over de laatste gemetselde zeewering van Nederland fietsen ‘De Steenendijk’ een monumentale dijk welke vroeger diende als bescherming tegen het wassende water van de Zuiderzee. Na het verlaten van het leuke stadje verder over landweggetjes waarvan het asfalt gewoon plakkerig aanvoelt door de extreme hitte en onze banden er bijna aan vast blijven kleven. Dan op naar de oude binnenstad van Meppel waar we op een terras even kunnen afkoelen en bijtanken en dan verder langs de dorpjes Kolderveen, Nijeveen en Nijeveense Bovenboer naar Steenwijk. De omgeving veranderd in een licht glooiend landschap met bossen eeuwenoude lanen en vennetjes, eindelijk fietsen we heerlijk uit de zon want we zijn gebakken en gebraden en vinden het genoeg voor vandaag.

Dag 12 - Amersfoort - Oldebroek/Wezep. afstand 93 km.


Wanneer we de stad verlaten en door de nieuwe woonwijk Vathorst rijden is het even zoeken omdat er veel werkzaamheden zijn. Eenmaal er buiten fietsen we verder door het buitengebied naar Bunschoten-Spakenburg. Als we aankomen in het voormalig vissersdorp wat ligt aan het Eemmeer is het al gezellig druk met toeristen waar ook wij even tijd nemen om rond te sneupen. Daarna gaan we verder over de dijk langs het Nijkerkernauw en Nuldernauw randmeren van het Veluwemeer. Vervolgens door naar Putten waar we wat drinken kopen omdat het vandaag extreem warm wordt met een temperatuur van 38 graden. We rijden nu verder door het Sprielderbosch en het Leuvenumse Bos naar het stuifzandgebied het Beekhuizerzand welke ze een woestijn in het klein noemen. Bij Hierden rijden we over een mooi fietspad langs het Veluwemeer naar het stadje Elburg-Vesting. Hier kijken we even bij de Vischpoort en dan verder naar het historisch centrum van Elburg waar we een terrasje pakken. Opeens zegt Anita waar is mijn petje gebleven, shit waarschijnlijk laten liggen bij de stadspoort snel terug maar helaas zonder succes. Dan maar de laatste kilometers zonder petje verder en tussen Oldebroek en Wezep houden we het voor gezien.

Dag 11 - Lith - Amersfoort. afstand 88 km.


Als we op weg gaan moeten we eerst met de veerpont over de Maas naar Moordhuizen welke net zou vertrekken, maar gelukkig zag hij ons aankomen en wacht nog even zodat we mee kunnen. Vervolgens gaan we verder door het Land van Maas en Waal en fietsen over de dijk langs de Waal richting Dreumel naar het Driedijkenpunt, een unieke plek waar de Waaldijk, de Maasdijk en de Heerewaardense afsluitdijk samenkomen. Bij Druten nemen we de veerpont welke ons over de Waal naar de overkant brengt en dan verder gaan door de Neder-Betuwe waar je veel fruitteelt en boomkwekerijen ziet. Bij het dorp Opheusden gaan we opnieuw met de veerpont maar nu over de Nederrijn en verlaten dan rivierenland. We fietsen daarna de Grebbeberg op waar we het militaire ereveld gaan bezoeken, de laatste rustplaats van meer dan 400 Nederlandse militairen welke in 1940 sneuvelden om de Slag bij de Grebbeberg. Bij Rhenen gaan we verder door het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en volgen het fietspad ‘Let de Stigterpad’ tot Leersum. Aansluitend over het Leersumse Veld naar de Valleikanaal en verder over het jaagpad tot Wachtpost 43. De laatste kilometers rijden we meerendeels door de bossen naar Amersfoort waar we een slaapplaats gaan zoeken.

Dag 10 - Merselo - Lith. afstand 75 km.


Via de Ballonzuilbossen verlaten we Limburg en gaan verder door Noord-Brabant. We fietsen door verschillende kleine dorpjes naar Sint Anthonis waar we eerst nog wat drinken kopen voor onderweg omdat het vandaag 32 graden gaat worden en we niet willen uitdrogen. Hierna rijden we verder door het Sint Anthonisbos naar Wilbertoord waar we de eerste straaljagers al over ons heen zien vliegen welke komen van het naast gelegen vliegbasis Volkel. Aangekomen bij de landingsbaan hebben we nog even gewacht maar horen en zien niets meer, dus dan maar weer op de trappers. Vervolgens fietsen we door het natuurgebied De Maashorst het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant. Intussen nog even geappt met onze oud buurjongen Andries die in Oss woont en of het past dat we langs kunnen komen wat we beloofd hadden als we in de buurt zouden zijn. Zo gezegd zo gedaan werden we welkom geheten met koffie en een heerlijk stuk kwarkgebak en gezellig even bijgekletst. Rond vijf uur stappen we weer op de fiets voor het laatste stuk naar Lith aan de Maas. We hadden een mooie route door veel bosrijke gebieden wat wel goed uit kwam met de extreme hitte van vandaag.

Dag 9 - Leende - Merselo. afstand 75 km.


Net als voorgaande dagen word het ook vandaag weer tropisch warm met temperaturen rond de 30 graden. We rijden door het uitgestrekte natuurgrenspark De Groote Heide welke bestaat uit meerdere prachtige natuurgebieden. Voorbij Geldrop fietsen we over de Strabrechtse Heide een uitgestrekt heidelandschap met onverharde fietspaden welke soms moeilijk begaanbaar zijn maar met wat stuurmanskunst lukt dit wel. Als we dit achter ons laten en langs de dorpjes Someren-Heide en Sluis13 rijden komen we bij het Nationaal Park De Grote Peel welke ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Na Meijel (Limburg) verder door de natuurgebieden Het Zinkske naar Helenaveen en de Deurnsche Peel & Mariapeel naar Griendsveen, waar moerassen, veenplassen, heidevelden en bossen elkaar afwisselen, verrassend mooi. Net voor Ysselstein bezoeken we de grootste Duitse militaire begraafplaats van Nederland waar bijna 32000 soldaten liggen begraven, indrukwekkend. Vervolgens verder over rustige landweggetjes langs Weverslo naar Merselo waar we deze mooie dag afsluiten.  

Dag 8 - Alphen - Leende. afstand 97 km.


We vervolgen onze weg over het Belslijntje een voormalige spoorlijn tussen Tilburg en Turnhout wat nu gebruikt word als fietspad. We komen door het unieke enclavedorp Baarle-Nassau/Hertog waar Nederland en België geheel door elkaar heen lopen. Net voor Turnhout verlaten we het Belslijntje en fietsen 19 kilometer over een fietspad langs het kanaal Dessel-Schoten. Hierna verder door de bossen naar de Abdij van Postel en vervolgens langs een reconstructie van de Dodendraad een dodelijke hoogspanning van 2000 volt welke vroeger tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetters van België werd aangelegd langs de grens tussen het bezette België en Nederland en wat wel 1000 slachtoffers het leven kostte. Bij Luijksgestel gaan we de grens opnieuw over en fietsen dan door het Nederlands-Belgisch natuurgebied Plateaux-Hageven en de natuurgebieden De Malpi en het ‘t Leenderbos wat ligt onder de rook van Valkenswaard. Bij Leende gaan we overnachten in ‘t Brouwershuys waar we tevens voortreffelijk hebben gegeten. Dit alles wordt gedaan door medewerkers met een verstandelijke beperking. Super vriendelijk en behulpzaam personeel een tip voor iedereen die een keer wat anders wil dan in een tent.

Dag 7 - Kinderdijk - Alphen. afstand 100 km.


Wanneer we wakker worden zitten Sietze zijn beide oren er gelukkig nog aan dus dat valt mee, alleen een onrustige nacht gehad. Als we op de pedalen stappen schijnt het zonnetje volop en zal het weer tropisch warm worden. We fietsen nog even langs de 19 windmolens van de Kinderdijk (Unesco werelderfgoed) naar Oud Alblas en verlaten dan ‘Het Groene Hart’ en gaan verder langs Papendrecht en Sliedrecht waar we de rivier Beneden-Merwede oversteken. Hierna gaan we verder door het Nationaal Park Biesbosch waar de rust terugkeert en we het lawaai van de steden niet meer horen. Bij Willemsdorp fietsen we over het Hollandsch Diep door naar Breda waar we het Begijnhof bezoeken een door muren omringd hofje bestaande uit 29 huisjes, kruidentuin en een kleine kerk. Bij het verlaten van de stad rijden we verder door de Ulvenhoutse, Chaamse en de Alphensche bossen best wel lekker even uit de zon. De laatste kilometers komen we over een zeer gevaarlijk fietspad waarvan de tegels los en zelfs rechtop staan vanwege de vele boomwortels maar gelukkig komen we ongedeerd aan in Alphen.

Dag 6 - Den Haag - Kinderdijk. afstand 86 km.


Vanmorgen is het best nog even zoeken om uit het hartje van Den Haag te komen en vervolgens de route weer op te pakken. Bij het Haagse bos zitten we weer op de route en komen dan eerst langs Huis ten Bosch en daarna Villa Eikenhorst op het Landgoed de Horsten waar onze koning Willem-Alexander met zijn gezin woont. Hierna verder door ‘Het Groene Hart’ een dun bevolkt veenweidegebied wat ligt in de Randstad. Na Bodegraven wordt de route mooier en komen dan door de Reeuwijkse Plassen een waterrijke omgeving met veel knotwilgen. Als we aankomen in Gouda fietsen we naar de binnenstad waar het vijftiende-eeuwse stadhuis staat te pronken. Het is hier gezellig druk met veel toeristen en winkels rondom het stadhuis. Als we de stad verlaten fietsen we door het natuurgebied Berkenwoudse boezem een prachtig gebied met veel water en rietland. Wanneer we dit gebied uitrijden vliegt er net voor Krimpen aan de Lek een insect bij Sietze in het oor, op zich geen probleem als deze er dan maar weer uitvliegt. Helaas is dit niet het geval en krijgt een steek waarna het oor begint te gloeien en opzet dus maar snel naar de drogist voor medicatie. Hierna gaan we met de veerpont over rivier de Lek naar Kinderdijk waar we deze dag afsluiten.

Dag 5 - Zaandam - Den Haag. afstand 95 km.


Als we Zaandam verlaten gaan we eerst langs de Zaanse Schans een buurt met historische houten huizen en prachtige molens. Vervolgens rijden we door het buitengebied van Amsterdam langs Wormer, Wormerveer en Krommeniedijk een drukte van veel verkeer en lawaai. We zijn blij dat we dit achter ons laten en weer kunnen genieten van de rust en het weidse landschap. Nu verder langs de Stelling van Amsterdam (Unesco Werelderfgoed) langs verschillende forten welke vroeger Amsterdam moesten beschermen. Aangekomen in Beverwijk moeten we het Noordzeekanaal over naar IJmuiden en dan verder door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Wanneer we net in het bos zijn staat er opeens een hert met haar jong voor onze neus, wij schrikken van hun en zei van ons en weg zijn ze weer. Nu verder door een prachtig duingebied naar Zandvoort en wanneer we aankomen gaan we even genieten op een bankje van het mooie uitzicht over de Noordzee. Wanneer de trappers weer ronddraaien gaan we verder door het Nationaal Park Hollandse Duinen langs Noordwijk en Katwijk. Het laatste stuk fietsen we door het Haagse bos tot aan het centrum van Den Haag en kijken nog even bij het Mauritshuis en het Binnenhof en dan op zoek naar een slaapplaats.

Dag 4 - Oosterleek - Zaandam. afstand 82 km.


Vanmorgen heerlijk kunnen ontbijten voor onze blokhut en daarna verder over de dijk langs het Markermeer naar Hoorn een leuk en gezellig stadje. Als we door de winkelstraat fietsen wat niet mag worden we door de politie staande gehouden, ze denken dat we buitenlanders zijn en beginnen in het Engels, Sietze speelt het spelletje mee en zo komen we er zonder bekeuring vanaf, alleen nu wel een stukje lopen. Wanneer we verder rijden achter de dijk naar Edam waar ze iedere woensdag een re-enactment van de kaasmarkt hebben zijn we helaas net te laat, we kunnen niet altijd geluk hebben. Nu verder naar het vissersdorp Volendam op naar ‘De Dijk’ het kloppend hart van het dorp waar vooral horeca, toeristenwinkels en toeristen te vinden zijn en wij de boot nemen naar het schiereiland Marken. Bij het verlaten van de boot fietsen we nog een paar kilometer naar de vuurtoren ‘Paard van Marken’. Als we het eiland verlaten gaan we naar Monnickendam onze laatste plaats aan het Markermeer en dan verder naar Broek in Waterland welke al eens is uitgeroepen tot mooiste plaats van Nederland met veel autentieke houten huizen. In Landsmeer even boodschappen doen en dan via het recreatie gebied het Twiske en het Oostzaanderveld naar Zaandam.
 

Dag 3 - Emmeloord - Oosterleek. afstand 86 km.


De weergoden zijn ons vandaag goed gezind met 27 graden een lekker zomers temperatuurtje. Buiten Emmeloord volgen we een onverhardpad door de graanvelden naar Schokland een voormalig eiland in de Zuiderzee. Hierna rijden we naar het Ketelmeer en trappen zo’n 8 kilometer over een buitendijks fietspad langs het meer. Aan het einde gaan we over de Ketelbrug en daarna volgen er lange en rechte fietspaden door het polderlandschap waar we geen mens tegen komen alleen maar enorme windmolens, een stukje niemandsland. Uiteindelijk arriveren we in Lelystad en fietsen naar het VOC schip Batavia waar we even rond kijken. Daarna verder over de Houtribdijk een weg van 27 km lang die het IJsselmeer van het Markermeer scheidt en waar we flink op de pedalen moeten want we hebben wind tegen. Als we uiteindelijk aankomen in Enkhuizen gaan we eerst pinnen dan een hapje eten en even rond kijken in alweer zo’n gezellig stadje. Vervolgens verder langs het Markermeer over de dijk met prachtig weids uitzicht. We fietsen door tot aan Oosterleek waar we een blokhut hebben gereserveerd om te kunnen overnachten. 's Avonds nog even aan het Markermeer gezeten en heerlijk kunnen genieten van de zonsondergang.

Dag 2 - Stavoren - Emmeloord. afstand 81 km.


Als we vertrekken gaan we verder langs het IJsselmeer naar de Roode Klif (uitzichtpunt) waar een monument staat ter herinnering aan de slag bij Warns. Na het dorp Mirns verruilen we de Iselmar voor de Gaasterlandse bossen en komen door de dorpjes Rijs, Ruigahuizen en Wijckel. Hierna bereiken we voor ons het laatste Friese elf steden stadje Sloten (Sleat) waar we drinken kopen voor onderweg vanwege de hoge temperaturen. Nu verder naar Lemmer waar we over het recreatiestrand Glemmer Beach fietsen en vervolgens langs het Woudagemaal (Unesco werelderfgoed) het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Hier raken we in gesprek met een man welke er wel uren over kon vertellen en wij daarna met klapperende oren verder gaan naar Oosterzee. Aan het Tjeukemeer nog even picknicken en dan verder langs het meer naar het beeld van Tsjuke en March, een legende over het ontstaan van het Tsjûkemar. Na Echtenerbrug door het polderlandschap naar Schoterzijl en vervolgens door het Kuinderbos het grootste aaneengesloten bos van de Noordoostpolder. We hebben het weer mee, wind tegen maar fietsen heerlijk in de schaduw. De laatste kilometers gaan we door het recreatie - natuurgebied de Wellerwaard op naar Emmeloord.

Dag 14 - Eese - Twijzelerheide. afstand 84 km.


Helaas alweer de laatste dag van onze fietsvakantie en rijden dan als eerste door de bossen van Woldberg en Landgoed De Eese naar Peperga. Vervolgens over een mooi fietspad door de Cadspolder met veel watervogels welke ze ook wel de kraampolder noemen en aansluit op de Lendevallei, een prachtig moerasgebied. We genieten volop maar zien dat de lucht dreigender word en net voor Nijholtpade voelen we de eerste dikke regendruppels. Gelukkig is de redding nabij er staat een bushokje waar we kunnen schuilen en na een uurtje klaart de lucht weer op en kunnen we vrolijk verder. We rijden langs het riviertje de Tsjonger door de Tsjongervallei naar Hoornsterzwaag waar je heerlijk rustig kunt fietsen. De laatste kilometers bevinden we ons weer op bekend terrein door de bossen van Beesterzwaag naar het dorp waar we even willen pauzeren. Als we bij het Restaurant 't Snackbearske binnen zitten begint het opnieuw te regenen en besluiten we maar een hapje te gaan eten totdat het weer droog is. Als we na een uur weer op de fiets stappen is het behoorlijk frisser geworden en kunnen de jassen voor het eerst in 14 dagen aan. Na Drachten rijden we langs de watersportgebieden ‘De Leijen en Het Bergumermeer’ de laatste kilometers naar huis.

Fotoalbum

     Dag 1 - Twijzelerheide - Stavoren. afstand 87 km. 


Het beloofd een mooie dag te worden het zonnetje schijnt als we op de pedalen stappen en gaan nog even langs Sietze zijn moeder voor we vertrekken. De eerste kilometers kennen we uit onze broekzak wanneer we naar de zonnepont van Suwald fietsen. Een oude overbuurjongen van Sietze vaart ons naar de overkant en maken nog even een praatje en rijden dan door naar Warten en Wergea. Bij Reduzum volgen we het fietspad langs het kanaal de Swette tot aan Scharnegoutum en dan verder naar Sneek door de historische binnenstad naar de prachtige Waterpoort. Hierna gaan we door naar het kleine gezellige stadje Ijlst waar we een bakje koffie met appelgebak nuttigen op het terras. Als we onze buikjes hebben gevuld en de trappers weer rond draaien volgt er na Oudega een mooi fietspad langs de Oudegaaster en Vlakke Brekken naar Workum. Vervolgens fietsen we naar misschien wel het leukste stadje van de elf steden Hindeloopen. Na een uurtje rondslenteren gaan we verder langs het IJsselmeer naar Stavoren waar we onze eerste fietsdag afsluiten.

               RIDE A BIKE

Laatst bijgewerkt op vrijdag, augustus 7, 2020

Vragen over deze reis

Copyright © 2006 - 2014 Ride A Bike

Verslag 2017
Verslag 2019
 Het verhaal van de Pakezel en de Loopeend
Bedankt
Ride a Bike

Tsjûke en March - Tjeukemeer

Vogelkijkhut  - It gemaaltsje in Oosterzee

Avondrood in Stavoren

Sylhús van Hindeloopen

Schokland - Werelderfgoed Unesco

Replica - VOC-schip De Batavia

Drommedaris - Enkhuizen

Unesco Werelderfgoed  - Windmolens Kinderdijk - Elshout
 

Hoorn - De Hoofdtoren

Vuurtoren - Paard van Marken

Zaanse Schans

Den Haag - Binnenhof

Nationaal Park Hollandse Duinen

Oude Stadhuys - Gouda

Zonsondergang - Kinderdijk

Grenspaal - Belgiė - Nederland

Kasteel Bouvigne - Breda

Bredase Begijnhof

De Malpie - Valkenswaard

Deurnese Peel - Helenaveen

Ysselsteyn - Duitse militaire begraafplaats
 

Op bezoek bij een oud buurman

Heerewaardense Afsluitdijk naar het Driedijkenpunt
 

Rhenen - Militair Ereveld Grebbeberg

Vogelfotografie - Altijd leuk

Botter vissersboten - Spakenburg

Landgoed Morren

Paddenstoel - Leuvenumse bos

Duiventil, gedateerd ca.1824
Landgoed IJsselvliedt

De Steenendijk - Hasselt

Oldeberkoop - ‘t Huske Pypskoft
 

Regen na weken van droogte

Laatste kilometers langs De Leien en Burgumer Mar