Up ] reistips_voor_kunstenaars ]

 

 

 

Reistips.

 

Deze reistips zijn vooral bedoeld voor de reiziger die voor langere tijd op reis gaat naar tropische landen en zijn gebaseerd op mijn persoonlijke reiservaringen.

 

Visa.

De meeste landen geven bij aankomst een toeristenvisum voor drie maanden. Maar niet alle landen doen dat. Informeer daarom altijd op de ambassades van de landen waar je naartoe wilt. Reis je van het ene naar het andere land dan kan het makkelijker zijn om visa hier in Nederland aan te vragen zodat je daar door reizen kunt.  Dat kan weer niet indien je b.v. zes maanden in India blijft en dan pas door reist naar Sri Lanka. Je visum heeft maar een beperkte geldigheidsduur dus daar moet je op letten. Steeds meer kun je visum aanvraagformulieren downloaden. Kijk op de ambassade pagina voor informatie hierover.

 

Let op: Visa voor India zijn niet meer verkrijgbaar bij de Ambassade van India.
Indian Visa Service is hťt nieuwe loket voor een visum voor India!
 
Iedereen die naar India reist, moet in het bezit zijn van een geldig paspoort en visum. Per 1 november 2007 kunnen bezoekers aan India niet meer naar de Indiase ambassade om hun toeristen- of zakenvisum te regelen. Vanaf die datum neemt Indian Visa Service deze taak over van de ambassade. Voor uitgebreide informatie zie www.indianvisaservice.nl of neem contact op via
070 31 10 910.

Medicatie en prikken.

 

De GGD’s in Nederland geven je hierover goede informatie. Veel prikken zijn tegenwoordig voor langere tijd geldig. Je krijgt een inentingspaspoort van de GGD waar je prikken geregistreerd worden en dat je meenemen kunt op reis. De KLM heeft ook enkele kantoren waar je informatie en prikken krijgen kunt.

 

Malaria.

Malaria komt in veel tropische landen voor. Het slikken van malariatabletten is altijd een discussiepunt. Je kunt er vanuit gaan dat in grote steden malaria weinig of niet voorkomt, aan zee ook weinig of niet. Boven de 1500 meter ook niet. Malaria is een vervelende ziekte en kent een vorm die niet te genezen is. Je hersenen worden aangetast en je bent binnen 48 uur dood. Deze vorm van malaria komt in Zuid Amerika en India op specifieke plekken voor. Ik neem geen malaria tabletten. De meeste vormen van malaria zijn goed te genezen. (verschillende vrienden van mij hebben malaria gehad en zijn weer gezond) maar het is een persoonlijke afweging. Waar ga je naar toe, welke vormen van malaria kun je verwachten in welke tijd van het jaar.

Ik neem muggendoders mee (elektrische apparaatjes met flesje gevuld met vloeistof die muggen dood) en Autan stiften die je op je huid aanbrengt. (een vliegenmepper is ook handig!)

Een muskietennet lijkt handig maar is benauwd en geeft alleen bescherming in bed terwijl de muggenkiller je hele kamer vrijhoudt van muggen. Het zijn relatief veilige producten. Ze doden alleen de muggen en niet de fruitvliegjes b.v. Ik doe4 bij binnenkomst op een nieuwe hotelkamer een beetje van dat spul uit het flesje op een lepeltje, verhitte dat met een aansteker en de stof verdampt in sneltreinvaart zodat je de muggen om je heen ziet neervallen. Daarna moet het apparaatje zelf zijn werk doen.

 

Diarree.

In diverse tropische landen loop je de kans diarree te krijgen. Hoe graag je ook zou willen weten hoe dat komt, je weet het achteraf nooit zeker.

Neem vanuit Nederland drie verschillende medicijnen mee. Een lichte, een zwaardere en een stopper. Imodium is een stopper en moet je alleen in geval van echte nood gebruiken. Het legt je darmen totaal stil. Andere tabletten met loperamide werken goed. (b.v. diarem en diakuur) Je kunt overal diarree remmers kopen maar ik heb de ervaring dat ze niet altijd goed werken, of eerder voor kamelen en olifanten bestemd zijn….

 

Andere medische artikelen.

 

In je medicijnen tasje is het handig als je gaasverband, pleisters, een schaartje, leukoplast, en wegwerpinjectienaalden hebt. Deze injectienaalden gebruik je alleen indien je ergens een prik moet krijgen en je de naald van de dokter niet vertrouwt. Ook zijn oordopjes slim om bij je te hebben. (ohropax) India b.v. kan nogal lawaaierig zijn. Ook labello voor je lippen niet vergeten. Goede zonnebrandolie is ook aan te raden indien je een gevoelige huid hebt. Leukoplast is om verschillende redenen handig om bij je te hebben: je repareert er de douche mee, lampjes, en hangt er spullen mee op… Verder is het slim om pijnstillers en andere medicijnen mee te nemen waarvan jij weet dat ze bij jou goed werken. Je kunt overal van alles krijgen maar niet altijd overal wat voor jou het beste werkt! Flosdraad om je tanden te flossen indien je dat al doet, is niet overal te krijgen. Maandverband en tampons zijn steeds meer te krijgen maar neem een voorraadje mee.

 

Eten en drinken.

 

Ik neem altijd mijn optimus primus mee. Dat is een kleine cooker die op benzine werkt. Daarnaast een klein camping Tefal pannensetje wat bestek en twee borden en bekers. Het is gebruikelijk in veel tropische landen dat je op je hotelkamer kookt. Het eten in veel landen is prima en lekker dus van koken komt niet veel. Maar zeker als je langer reist, wil je soms zelf koken, je ontbijt klaar maken, koffie of thee drinken zoals jij het lekker vindt, bouillon maken etc. en dan ben je erg blij met je cooker. (op benzine: campinggas is niet overal te krijgen)

 

Het is onbegonnen werk om te adviseren waar je wel en niet buiten de deur eten moet. Je kunt op straat eten of in een duur restaurant. Beide plekken zijn geen garantie om niet ziek te worden. Geef je over aan je eetlust en maak je vooral niet druk over waarom je toch diarree kreeg terwijl je nog zo goed op de hygiŽne lette. Verse fruitdrankjes langs de kant van de weg zijn vaak een bron van ellende (omdat men steeds weer opnieuw de glazen in dezelfde emmer afwast) salades omdat ongekookte groente op het land opgedane bacteriŽn kan bevatten. Maar het is geen wet.

 

Je kunt het water drinken op sommige plekken en niet ziek worden en op andere plekken kun je ervan uit gaan dat je zeker ziek wordt. (Ook daarom is die cooker handig!)

Water in flessen kun je bijna overal krijgen maar biedt ook geen optimale garantie. Lees daarvoor de toegepaste zuivering methode’s op de flessen maar eens na. Ze werken goed op de lachspieren. Zuiveringtabletten, zuiveringsapparaten zijn in de handel en kunnen uitkomst bieden. Maar de reiziger die langer wegblijft, ontkomt niet aan een gewenningsperiode die hem of haar in staat stelt uiteindelijk aan het water te wennen. Ik drink meestal het flessen water en na verloop van tijd soms kraanwater.

 

Extra’s.

 

Ik reis altijd met een verkijker. Een verkijker is niet alleen handig om naar vogels te kijken maar ook om monumenten en evenementen beter te zien. Tempels, Kerken en moskeeŽn willen nogal eens tot in de top aan toe versierd zijn en mede daarom is een verkijker een uitkomst. Details die anders niet te zien zijn worden zo zichtbaar. Tijdens wandelingen kun je je ook beter oriŽnteren met een kijker.

Films voor fototoestel en camera zijn niet overal te krijgen en of worden soms slecht opgeslagen waardoor de kwaliteit achteruit gegaan is. Meenemen is het beste maar je kunt echter in grote steden bij goede fotozaken ook inslaan hetgeen weer bagage scheelt. Voor digitale producten geld hetzelfde. Het verzenden van fotomateriaal kan op veel plaatsten maar verbindingen zijn soms zo langzaam dat het erg frustrerend is.

Een goede zaklantaarn is een must aangezien het licht wel eens uitvalt, en je grotten en andere donkere plekken beter kunt bekijken.

Waslijntje met knijpertjes. Touw is zowieso altijd handig....

Een zakmes met schroevendraaier en kurkentrekker.  Alleen niet meenemen het vliegtuig in, bij de incheck bagage doen. Ook schaartjes en soms zelfs nagelvijlen worden tegenwoordig afgepakt.

 

Geld.

Kijk voor de wisselkoersen van valuta op dit moment op: ex.com

In veel landen kan er gepind worden maar zeker niet overal. In India tot nu toe alleen in de grote en middelgrote steden. Travelers cheques zijn m.i. daarom nog steeds een goed middel om mee te nemen. Ze zijn verzekerd tegen verlies en diefstal. Ze kunnen ook als betaalmiddel worden gebruikt. En je hebt altijd geld bij je. Creditcards zijn niet overal welkom en niet overal te gebruiken, zeker niet in de goedkopere hotels en restaurants. Geld overmaken via banken kost extra geld en tijd.

Ik neem ook altijd extra cash geld mee (Dollars of euro’s). Niet overal kun je geld wisselen en soms moet je ver reizen om een bank te vinden die mag wisselen. Indien je net op een leuk plekje zit waar je langer dan gepland wil blijven bied cash geld dan de uitkomst. Ook indien je per se weg wilt en je je hotel wil betalen, de banken dicht zijn vanwege de zoveelste feestdag of staking en jij allen weg kunt indien je het hotel cash betalen kan.

 

 

Diefstal.

 

In elk land waar ook ter wereld bestaat er de kans om bestolen te worden. Het is voornamelijk een kwestie van pech indien er wat van je gestolen wordt. Een aantal eenvoudige regels kan er voor zorgen de kans om bestolen te worden, die op zich al niet groot is, te verkleinen. Let altijd op je spullen door ze in het zicht te houden. Dus ook in de trein of bus. Ook al zijn publieke plekken de minst gevaarlijke. Bij in en uitstappen van trein en bus moet je extra alert zijn want dat zijn chaotische situaties waarin de dief zijn slag slaat. Kijk of je je hotelkamer goed kunt afsluiten en neem b.v. in India een extra hangslot mee. Dat kan soms handig zijn. Laat geen waardevolle spullen achter in je kamer. Geef ze eventueel af aan de hotelbalie.

Berg je geld op en doe het nodige voor een of twee dagen in je portemonnaie. Buiktasjes zijn een goed idee om je waardevolle spullen in op te bergen en bij je te dragen.

Bij diefstal altijd naar de politie gaan en aangeven. Het beste is om iemand mee te nemen die jij vertrouwt indien je alleen bent.

 

Kleding.

OriŽnteer je op het te verwachtte klimaat en neem vooral oude kleren mee en niet te veel. In bijna alle tropische landen kosten kleren nu eenmaal een veelvoud minder dan in Nederland. Je zult de verleiding bijna niet kunnen weerstaan om daar je garderobe aan te vullen. Zwembroek/pak is niet overal te koop. Die dus wel meenemen.

Goede wandelschoenen zijn verstandig. Goede sandalen ook maar liefst met een dichte neus vanwege het stoten van je tenen tegen van alles en nog wat op straat. Neem lichte kleding mee. Je moet het zelf dragen…. De kleding voor vrouwen moet soms aangepast zijn aan de tradities van het land. Dus niet te bloot, en soms het hoofd bedekt op religieuze plekken. Een sjaal meenemen is daarom handig.  Een zakdoek is ook slim om bij je te hebben. Om je handen af te drogen in plaats van de veelgebruikte vieze handdoek te gebruiken en het zweet van je voorhoofd te wissen en soms moet je, ook als man, een hoofddeksel op.

 

 

Bedelaars.

 

In veel derde wereld landen zijn bedelaars op straat een gegeven waar de argeloze toeristen mee om moeten zien te gaan omdat zij nu juist vaak het doelwit van hun praktijken zijn. Ik heb mijn eigen regeltjes ontwikkel door de jaren heen. Ik geef geld aan oude van dagen, gehandicapten en zieke mensen omdat ik vermoed (je weet het nooit zeker) dat ze niet meer voor zichzelf zorgen kunnen en zelden of nooit aan kinderen. Kinderen worden er door hun ouders of bazen van een bedelaarssyndicaat op uitgestuurd om te bedelen. Soms worden ze opzettelijk verminkt door hun ouders. Hier is het werkelijk kiezen uit twee kwaden: de kinderen krijgen natuurlijk geen enkele beloning wanneer ze geen geld op halen en geef je ze geld dan houd je die praktijken als het ware in stand. Iedereen moet hier z’n eigen houding in zien te vinden. Geld geven aan kinderen die om snoep, balpennen of munten vragen vind ik persoonlijk ook geen goed idee. Vaak vragen ze daardoor aan alle volgende toeristen hetzelfde en lijkt de communicatie nog alleen daarover te gaan. Geld kun je altijd nog projectmatig kwijt aan instellingen of hulporganisaties.

 

Vrouwen op reis.

 

Overal ben ik alleen reizende vrouwen tegen gekomen. Een aantal tips om zonder al te veel problemen te reizen. Reizigers die alleen reizen zijn in veel landen eigenaardig omdat het “ongezellig” lijkt en men alleen zijn nauwelijks kan voorstellen met de sterke familiebanden die men heeft in veel landen. Vrouwen die alleen reizen zijn al helemaal een mirakel. Ze lijken onbeschermd, en het druist tegen veel tradities is. Bij sommige mannen roept dat het ridderlijke beschermingsgevoel op en bij anderen het idee dat de vrouw vogelvrij is. Beide zijn overigens even link omdat de witte ridder later wel eens te intiem zou willen worden. Gepaste afstand is daarom raadzaam.

Kleed je min of meer volgens de normen van het land waar je naar toe gaat. Zorg dat je als vrouw alleen niet teveel alleen bent. Dus neem geen lege achteraf steegjes of maak geen wandelingen alleen door onbekende gebieden. Indien iemand je lastig valt roep meteen de hulp in van anderen. Kijk uit met het aannemen van drankjes of eten. Neem het visite kaartje van het hotel waar je verblijft mee. Het hotel zal je vaak helpen indien je ergens in de problemen zit. Wees niet bang om onvriendelijk te zijn en vooral hard en duidelijk indien daar aanleiding voor is.

Er zijn in de handel, vaak bij slotenmakers, allerlei apparaatjes te koop die flink herrie maken. Er is er eentje die, indien je er een staafje uittrekt dat aan een touwtje vast zit, al een gek gaat piepen. Voor alleen reizende vrouwen die lastig gevallen worden zou het wel eens een goed idee kunnen zijn. Het ding geeft zo’n verschrikkelijke herrie dat de aanrander meteen oprot. Het valt ook niet uit te zetten, alleen door het pinnetje terug te doen. Ga niet alleen naar de politie indien je ergens aangifte van wil doen. Neem de hoteleigenaar of een andere “bekende” mee. Neem s’avonds altijd een sterke (kleine) zaklantaarn mee. Soms valt het licht uit en dan val je niet in open putten en gaten maar je kunt er ook iemand mee “verblinden”.

 

Souvenirs kopen.

 

Het kopen van souvenirs kan soms lastig zijn omdat je niet weet wat ze kosten alleen dat er teveel gevraagd wordt. Bied een voor jouw onwaarschijnlijk laag bedrag. De kans dat je nog teveel betaald is reŽel.  Niemand verkoopt iets zonder er geen winst op te maken. Beleef er plezier aan. Lach veel en de prijs gaat alleen al door je lach omlaag. Indien je de tijd hebt kun je een dag later terug komen om nog eens over de prijs te onderhandelen. Bijna alle handelaars vinden het lovenswaardig dat je onderhandelt. Zomaar een gevraagde prijs betalen oogst hoon en minachting!!!! Denk daaraan en voel je dus totaal niet schuldig. Nogmaals, men verkoopt je niets zonder winst te maken! Onderhandelen over de prijs moet voor beide partijen een pleziertje zijn.

 

Kaarten en reisgidsen.

 

Neem een goede kaart mee en beoordeel ze in de winkel op details en eventueel aangegeven toeristische plekken. Het is makkelijker om meteen op de kaart te zien waar er in de buurt een hotspot is dan eerst de reisgids er op na te lezen. Nelles maps geven b.v. veel interessante plekken op de kaart duidelijk aan in tegenstelling tot de mooie kaarten van Bartholomew.

Er zijn veel reisgidsen in de handel maar de Lonely Planet en de Rough Guide zijn zeer goede. Het verschil is niet groot al doet de Rough Guide iets meer aan cultuur. Beiden zijn echter in het Engels geschreven.

 

Flora en fauna gidsen.

Niet overal kunnen de vogelaars of dierenliefhebbers goede gidsen kopen m.b.t. flora en fauna in het te bereizen gebied. Kun je in Nederland een goede gids kopen dan moet je dat vooral doen. In India kun je b.v. wel leuke vogelgidsen kopen maar in Turkije niet. Er zijn hier ook vaak reisgidsen te koop met specifieke informatie over reservaten en natuurgebieden. Handig en slim om mee te nemen omdat die informatie vaak veel verder gaat dan je reisgids.

 

 

Kleine tipjes:

 

Vergeet je adressenboekje of e-mail lijst niet.

Blijf je lang in een land dan kun je je melden bij de ambassade zodat ze weten dat je daar rondreist.

Begin januari wordt er op de Ned. Ambassades een nieuwjaarsreceptie gehouden waar je de ambassadeur een handje geven kan en bitterballen en harig op toast eten kunt en goede wijn en bier drinken….

Goed schrijfpapier en goede schrijfmateriaal kan in sommige landen een probleem zijn.

Een dagboek is altijd leuk om bij te houden. Later blijkt er meer in je dagboek te staan dan op film of foto’s!

Ik noteer de prijzen van hotels en hun eigenaardigheden. Voor als ik weer terug kom.

Ik heb altijd een pasfoto van mijn reisgenoot bij me en zij de mijne. Voor het geval dat.

Een kopie van de visa en identiteit pagina in je paspoort is ook handig.

Visitekaartjes van jezelf. In sommigen landen strooit men ermee en het kan soms deuren openen die gesloten zijn. En beantwoordt meteen een hoop vragen.

Douaniersen andere overheidsbekleders behandelt men met zorg en veel glimlachen....

 

Foto/film tips.

 

Een foto van je hotelkamer is achteraf leuker dan het zoveelste landschapje.

Met een klein “onzichtbaar” fototoestel maakt je meer kans om stiekem te fotograferen dan met een joekel van een camera.

Mensen fotograferen doe je meteen snel en hopelijk onopgemerkt of je vraagt het maar dan krijg je vaak pose’s. Ik neem snel een foto en draai me dan een halve slag om en doe net alsof ik iets anders fotografeerde…. Meestal levert dat alleen wantrouwende blikken op.

Een zaklantaarn kan een automatische camera toch mooie nachtopname’s laten maken. Neem een foto, op statief of vaste ondergrond en nadat de camera een tijdje heeft opengestaan (5 sec.), licht de lens bij met je lantaarn. De sluiter sluit zich alsnog en je hebt een mooie nachtopname.

In tropische landen schijnt de zon elke dag: leer hoe je de tegenlichtschakelaar moet gebruiken!

De gebruiksaanwijzing van je camera meenemen is ook handig….

Specifieke reistips m.b.t. het land waar je naar toe gaat kun je nog via de landen pagina op de diverse landenprikborden vragen waar reizigers je vragen beantwoorden zo ze al niet hier beantwoord zijn.

Een goede reis gewenst!

 

Tips van andere reizigers:

Erik schreef : ipv wasknijpers neem ik van die clipjes mee waar ze broodzakken mee dicht maken. Er passen er voldoende voor een flinke was in 1 filmdoosje.

Ook handig met je paspoort: inscannen en de scan naar jezelf mailen, kan je hem onderweg altijd ophalen en uitprinten (hetzelfde geldt voor andere zaken als adressen, evt. nummers van de traveller cheques etc.

ik heb een lensje dat ik op mijn gewone lens kan schroeven. De voorkant is dicht, aan de zijkant zit een spiegel. Hiermee kan ik iemand die naast me staat fotograferen zonder dat die persoon het in de gaten heeft. Wel handig om dan even voor je te kijken waar je je camera eigenlijk op richt. In Iran, in de strenge Kohmeiny-tijd fotografeerde ik dames in sluiers naast me en richtte ik de camera op twee militairen voor mijn neus, die het gelukkig niet erg vonden.

 

Corine schreef: Ik slik wel malariapillen. Die koop ik in India. Daar kosten ze een fractie van wat je hier betaald.

Wij nemen altijd een waterkoker mee. In India hebben ze dezelfde stopcontacten als hier, dus geen probleem. Prettig om thee te zetten op de kamer. De waterkoker kun je opvullen met van alles en nog wat, zodat die haast geen plaats inneemt.

Wij kwamen zo ongeveer om de week in een behoorlijke stad in Zuid India en hebben dan steeds kunnen pinnen. Traveller's cheques zijn niet meer nodig, tenzij je langere tijd naar het platteland gaat.

Sieraden laten we thuis. Sowieso zul je in onze bagage niets aantreffen waar we aan gehecht zijn. Wij reizen onder het motto: alles kan gestolen worden (en juist daardoor denk ik zijn we nog nooit bestolen).

 

Harold schreef:  lees je reisgids m.b.t. gevaarlijke wijken; ga daar niet alleen heen, vertrouw altijd op je eigen intuÔtie, wees alert als men je in vreemde situaties tracht te manouvreren, kijk mensen met veel bravour recht in de ogen aan, dat betekent voor de as. overvaller dat je hem door hebt en er met jou niet valt te sollen. Wees extra alert als je net aan komt, mensen om je heen voelen aan dat je nieuw bent en de 'weg nog moet vinden in het land', dan ben je extra kwetsbaar.

wees niet te schijterig, dan mis je een hoop aan interactie en vakantieverhalen, van het gebaande pad afstappen geeft je kans unieke momenten te beleven, maar hou wel je kop erbij; voelt het niet goed... dan moet je weg wezen.

Willemijn schreefAntihistamine tegen allergie van vanalles. (vliegen/muggen/bedbugs/vlooien beten)

Bij diarree het ORS-preparaat (anti uitdroging) innemen.

 

Danyel Hendriks schreef:

Als je naar de tropen gaat, koop dan een rugzak van max. 25 liter, je zult zien dat 5 liter inhoud uiteindelijk ook genoeg was geweest.
Eet veel chili en knoflook, dat houd de muggen op afstand.
Wat er ook gebeurd altijd blijven lachen, waar ter wereld je ook komt, er zal altijd iemand zijn die probeert je meer voor iets te laten betalen dan nodig is. Laat weten dat je het er niet mee eens bent, maar blijf vriendelijk. ( overigens heb je er vaak geen weet van, of hoor je 't pas achteraf als je hoort wat andere reizigers hebben betaald).Neem wat kleine souvenirs van thuis mee, zeker in AziŽ zijn mensen daar dol op, voor je 't weet is er een hele ruilhandel gaande.
Geef je medicijnen die je niet meer mee naar huis wil nemen niet zomaar aan mensen, "ze" weten vaak niet waarvoor het dient en gebruiken het te pas en te onpas. Wat zeker voor kinderen en zwangere vrouwen gevaarlijk kan zijn.Behandel wondjes zorgvuldig (ontsmetten, pleister).
In de tropen kan een open gekrabde muggenbult al een heel vervelende ontsteking worden.

Hannah schreef:

Met het grote aantal zwerfhonden in India loop je het gevaar om gebeten te worden, ik heb het niet meegemaakt, maar ongetwijfeld gebeurt het.
ik heb een tip voor als het gebeurt.
Mocht je medische hulp zoeken ivm een hondebeet, let dan op dat ze de wond niet hechten, een hondebeet moet open blijven en mag beslist niet gehecht worden. Dit ivm infectiegevaar. Ik neem aan dat de medici in India hiervan ook op de hoogte zijn, maar een gewaarschuwd mens telt voor 2.
Hannah.

Mail je eigen reistips naar:    Paul Broekman

 

Home   Paintings    C.V.  Reisverhalen inhoud