Met je hond langs langeafstandspaden
Pieterpad
naar beginpagina

Gidsen:
Pieterpad Deel I Pieterburen-Vorden, Nivon 2008, 8e druk, zie de NIVON-website
Pieterpad Deel II Vorden-Maastricht, Nivon 2010, 8e druk, zie de NIVON-website
Het Pieterpad heeft een eigen website met wijzigingsoverzicht en andere informatie.
Het gidsje beschrijft enkele beperkingen voor de hond, maar niet volledig. Op de Pieterpad-website wordt daar ook iets over gezegd, maar onvolledig en ook nog onjuist.

Gelopen: tussen mei en oktober 2013 in Zuid-Noord richting, zie fotoverslag

Hindernissen en verboden voor honden

Deel I, kaart 4: Bij het traject door het weiland westelijk van Winsum, ter hoogte van de boerderij Oldenzijl, moet een overstap worden gepasseerd.Ik kon mijn hond langs het hek door de sloot er langs leiden. Voorts liep er een kudde zeer nieuwsgierge paarden in de wei. Alternatief:
--> Nadat je over het Wiepoopad lopend de brug onderdoor bent gegaan en linksaf een voetpad langs een verkeersweg bent opgegaan, aan het einde van dit voetpad linksaf gaan, verkeersweg oversteken en rechtsaf over de parallelweg verder gaan. Bij tweede zijweg aan de rechterhand (na 900 m op een grote kruising) naar rechts, verkeerweg oversteken en Garnwerderweg op. Na 500 meter, na een steenslag/graspad van rechts bij het bord "wandelen toegestaan", ben je weer op het Pad.
<-- Kort voor Winsum bij het bord links van de weg "wandeling toegestaan" niet linksaf het steenslag/graspad opgaan, maar rechtdoor blijven lopen. Na 500 m op kruising verkeersweg oversteken en linksaf parallelweg opgaan. Bij tweede zijweg aan de linkerkant (na 900 m) linksaf weg oversteken, eventjes de zijweg in, en dan rechtsaf schelpenpad parallel aan de verkeersweg opgaan, waarmee je weer op het Pad bent.

Deel I, kaart 5: Tussen de brug bij Garnwerd en Wierumerschouw ligt een groot aantal veeroosters in het Pad. Sommige kunnen worden gepaseerd doordat je er langs kan lopen. Maar bij andere moet de hond over het rooster. Mijn hond doet dat, soms een beetje geholpen, op eigen kracht. Alternatief:
--> Bij Garnwerd brug overgaan. Direct voorbij de molen, de bewegwijzering volgend, over de Oostumseweg naar Oostum lopen (3 km). Voorbij Oostum, bij de villa "Klein Reinghestede", rechts aanhouden. Bij voorrangskruising (na 1 km) linksaf, richting Adorp. Na 700 m kom je in Wierumerschouw, waar je, de brug overgaand, weer op het Pad bent.
<-- In Wierumerschouw bij de haakse bocht niet rechtdoor gaan, maar naar links gaan en weg blijven vervolgen. Na 700 m bij zijweg naar rechts, richting Oostum. Voorbij Oostum op de Oostumseweg blijven. In Garnwerd weg blijven volgen naar de molen. Voorbij de molen rechtsaf brug over, waar je weer op het Pad komt.

Deel I, kaart 13: Het traject over het westelijk deel van de Gasterse Duinen is verboden voor honden. Alternatief:
--> Aan de ingang voorbij lopen (hek Gasterse Duinen aan rechterhand). Bij fietspad rechtsaf. Na 700 meter (voorbij gebouwen aan de linkerhand) komt van rechts over een wildrooster het Pad. Door hier naar links te gaan, een smal pad op, ben je weer op het Pieterpad.
<-- Bij de kruising van brede zandweg met fietspad rechtsaf (hek Gasterse Duinen aan linkerhand). Na 700 meter naar links, voetpad langs hek Gasterse Duinen. Door na 400 meter, waar van links het Pad komt, door te lopen, ben je weer op het het Pieterpad.
N.B. Ik heb zelf, ondanks de waarschuwing in de gids, het bord "verboden voor honden gemist" en ben daardoor ten onrechte toch over de heide gelopen!

Deel I, kaart 16: Bij de oversteek van het beekdal van het Anderse Diep (bij kijkpunt 1) moeten een paar overstapjes worden genomen. Mijn hond kon door de grove mazen de hekken passeren.

Deel I, kaarten 17/18: Bij de passage van het Grolloërveld moet tweemaal een lastig wildrooster (op het rooster moet een haakse bocht worden gemaakt) worden gepasseerd. Het hekwerk is niet voor honden passeerbaar.

Deel I, kaart 20: Bij de passage van De Kijl moet twee keer het hek om het begrazingsgebied gepasseerd worden. Bij het overstapje aan de noordkant kon mijn hond het hek door de mazen passeren. Bij het hek aan de zuidkant ga je door een voetgangerssluis, dus is er geen enkel probleem.

Deel II, kaart 12: Op het traject westelijk van Y61653 door de uiterwaard moet tweemaal een overstapje worden gepaseerd. Mijn hond kon de hekken door de mazen passeren.

Deel II, kaarten 13 en 14: Volgens de routebeschrijving in de gids is het graspad langs de Zeelandsche Wasserung tussen Groeneweg en Zeelandsche Hof verboden voor honden. Dit is onjuist. Honden moeten hier overigens wel aan de lijn. En tussen Leuth en De Snap is volgens het wijzigingsoverzicht de route verlegd naar het fietspad langs de Kapitteldijk, de route die op de website is aangegeven als alternatief voor wandelaars met hond. De hele op de website beschreven alternatieve route voor wandelaars met hond heeft dus zijn relevantie verloren.

Geschiktheid voor de hond
Het Pieterpad voert door vrijwel alle voor het Oosten van het land kenmerkende landschappen. Hoewel het wel door de centra van een aantal grotere steden gaat, voert het vrijwel nergens door onaantrekkelijke verstedelijkte gebieden.
Bij het Pieterpad is onder andere de nadruk gelegd op het volgen van onverharde wegen. Maar ook waar het Pieterpad over verharde wegen gaat, betreft dit buiten de bebouwde kommen veelal stille binnenwegen en fietspaden. Het Pieterpad is daardoor met, maar ook voor een hond prettig lopen.
Het Pieterpad heeft slechts één voor honden verboden traject, waarvoor overigens een goed alternatief aanwezig is.
Afgezien van veeroosters heeft het Pieterpad ook slechts een enkel voor de hond op eigen kracht onneembaar obstakel.
Alles overwegende beoordeel ik het Pieterpad als een aantrekkelijk pad dat zeer geschikt is om met de hond te lopen.

Op- en aanmerkingen en aanvullingen:

naar boven
naar beginpagina

voor het laatste bijgewerkt: 2015-11-02