Biobrandstof - concurrentie met eten?      (22 juli 2006)

Ik las laatst een stukje in Finacial Times over voedsel prijzen.  Daarin stond dat door de droogte en hitte in Europa (en mogelijk ook in de VS) de oogsten wat magerder gaan uitvallen.  Aangezien er ook vraag in de markt is voor bio-brandstoffen, levert dat (extra?) hoge prijzen op.  En daar zie ik een groot potentieel moreel probleem op ons afkomen: Als voedingsgewassen als grondstof voor bio-brandstof worden gebruikt krijg je onherroepelijk concurrentie tussen voedselproductie en biobrandstof productie.

En dan zeg ik: Laat maar zitten die biobrandstof.  Ik ben van mening dat bio-brandstof alleen een (in 1e instantie beperkte!) rol kan spelen als er gebruik wordt gemaakt van bij- en afvalproducten van landbouw, of eventueel (relatief extensief geteeld) "energie gewas".

Ook zie ik niets in het grootschalig gebruik van Palmolie.  Dat is in mijn ogen - gezien het op grote schaal vernietigen van regenwouden, om plaats te maken voor Palmolie plantages - geen "groene" brandstof maar "donkerzwarte" brandstof heel wat slechter dan gewone olieproducten.

Mazzel & broge, Evert