Canadese teerzanden     (20 november 2006)

Ik werk bij Shell op een R&D afdeling.  Daar vind je doorgaans mensen met een flinke dosis nieuwsgierigheid, en dat leidt soms tot opmerkelijke zaken.  Zo ook nu.
In m'n stukje van 25/9/2006 j.l. over de energievoorziening in de komende decennia noemde ik de Athabasca Tar Sands.  Nu snorde een collega eens met "Google Earth" wat in de Canadese provincie Alberta rond en liet me de omvang van zo'n teerzand mijn zien.  En ja, ik wist dat ze zeer groot zijn, maar de onderstaande platen geven wel een zeer indrukwekkend beeld:


Een teerzand mijn in Alberta (Canada)

De afmetingen in km of mijlen

Ter vergelijking een plaat van het gebied rond het Noordzee kanaal

Hier aan kunt u zien hoe immens zo'n mijn is.  Amsterdam + Schiphol kan men er moeiteloos in laten rondtollen!

Ook plaatst het iets anders in perspectief.  Deze mijn produceert (na wat bewerkingen) zo ruw weg 300000 barrels olie per dag.  Nu wordt in het laatste IEA rapport "Energy Outlook 2006" voorzien dat de olieproductie uit deze Canadese teerzanden rond 2030 5 miljoen vaten per dag zal bedragen.

Ik ben daar wat skeptisch over.  Het houdt namelijk in dat men 15 ŗ 20(!!) van dit soort mijnen moet bouwen.  Het gaat dan over een totale investering van minimaal ca. $150 miljard.  Tel daarbij de omvang van de op te lossen milieuproblemen (herstel van de bodem na de teerzandwinning) en ik voorzie grote problemen.

Of de Canadezen het zullen accepteren dat delen van de provincie Alberta - gezien de enorme omvang van deze mijnen - de facto in een environmental disaster zone worden herschapen is (uiteindelijk) nog maar de vraag.

Denk daarbij ook aan het feit dat sommige optimisten (in de VS...) zelfs "dromen" van een Saudi-ArabiŽ-achtige olieproductie van 10 miljoen vaten per dag.  Ik denk dat zulks volstrekt illusior is.

Mazzel & broge, Evert